10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii contestă decizia Guvernului de a bloca angajările

Primarii contestă decizia Guvernului de a bloca angajările

Asociaţia Municipiilor din România contestă decizia Guvernului de a bloca angajările în administraţie, precum și pe cea de a nu permite achiziționarea de servicii de telefonie mobilă pentru angajați, potrivit hotnews.

„Blocarea angajărilor în administraţia publică locală ar reprezenta doar o măsură arbitrară, de natură să îngreuneze activitatea administraţiei locale, atât de grea încercată de continua „reformă fiscală şi bugetară”, se arată într-un comunicat al Asociației Municipiilor.

Primarii contestă decizia Guvernului de a interzice cumpărarea de servicii de telefonie mobilă pentru angajați

Primarii acuză totodată că propunerea Ministerului Finanțelor de a interzice achiziționarea din fonduri publice a serviciilor de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția persoanelor care ocupă funcții de demnitate, reprezintă „o afectare nepermisă a principiului autonomiei locale”.

„Telefonia mobilă asigură un contact direct al serviciilor publice cu cetăţeanul: nici nu putem să ne închipuim servicii publice locale de calitate fără internet şi telefonie mobilă. Poliţiştii locali, inspectorii din cadrul serviciilor de administrare a domeniului public (parcări, pază), personalul din sfera serviciilor de utilităţi publice, asistenţii sociali care pătrund în zone rău famate, etc. utilizează telefonia mobilă şi aplicaţii mobile pentru furnizarea unor servicii de calitate şi pentru propria siguranţă”, se arată în comunicat.

Potrivit unui proiect de ordonanță, pus în dezbatere publică de Minsterul de Finanțe, la data intrării în vigoare a actului normativ, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a ordonanţei se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

După data intrării în vigoare a actului normativ, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: ”unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.

Prin excepţie, se pot organiza concursuri sau examene pentru: ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare; ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar; posturile vacante necesare încadrării, în condiţiile legii, a promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare încadrării promoţiei 2019 a Institutului Național al Magistraturii.

De asemenea, Se propune ca autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, să nu poată achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția demnitarilor.

Sursahotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS