24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelapidările şi restanţierii i-au lăsat fără apă

Delapidările şi restanţierii i-au lăsat fără apă

Două blocuri din Craiova, aflate pe lista neagră a datornicilor, stau de o săptămână fără apă rece. Furnizorul de apă şi canal al oraşului, Compania de Apă Oltenia, a decis să sisteze, pe rând, apa mai multor asociaţii de proprietari cu mari debite.

Este vorba de Asociaţia de proprietari C2 Putnei, care are o restanţă la CAO în valoare de peste 1.183.000 de lei. Aceasta nu reuşeşte să plătească nici măcar 10% din valoarea debitului.

Prin urmare, locatarii, câteva sute, sunt nevoiţi fie să-şi cumpere apă îmbuteliată, fie să caute cea mai apropiată sursă de apă.

Locatari din Asociaţia C2 Putnei
Locatari din Asociaţia C2 Putnei

Eu iau de la serviciu, de la spălătorie. Ce să fac? Nu avem decât apă caldă. Ne trebuie de băut, de gătit. Pe ăştia nu-i interesează. Toţi care au trecut pe la asociaţie au furat. Acum tragem noi ponoasele. Eu înţeleg, unii au furat, unii nu au plătit, dar eu ce vină am, că sunt cu plata la zi?, se întreabă un locatar din blocul C2.

Întrebarea locatarului este îndreptăţită din moment ce acesta îşi plăteşte lunar întreţinerea. La rândul lui, furnizorul este şi el îndreptăţit să nu mai ofere rău-platnicilor servicii de apă şi canal. Într-o astfel de situaţie ce fac proprietarii care îşi plătesc întreţinerea la zi?
În faţa blocului, locatarii se lansează în tot felul de discuții, își pun întrebări, dar când vine vorba de datorii, unii se retrag subit. O femeie coboară dintr-un taxi „înarmată“ cu două sticle de apă de cinci litri. Un bărbat cu un copil în braţe se întreabă:

Noi ce facem? Avem copil mic şi nu avem strop de apă. Cumpărăm sau luăm de pe la vecini. Aici în asociaţia noastră e poveste lungă. A fost unu, Stoica, ne-a luat banii şi a plecat. Ne-am judecat şi nu am recuperat nimic. După ăsta a venit o firmă. La fel, ne-a lăsat fără bani, a dat pe la avocaţi şi noi am rămas cu restanţe. Toţi furnizorii ne ameninţă că ne taie utilităţile. Sunt şi restanţe mari pentru că unii chiar nu au plătit, au ajuns să aibă miliardul, spune locatarul.

O locatară iese cu ligheanul cu rufe. „Bine că măcar avem apă caldă. În ziua de azi să stai fără apă la robinet!“, stigă femeia.

Administratorii au furat, locatarii n-au plătit

Preşedintele asociaţiei nu ştie de unde să scoată banii pentru plata datoriilor

Căutăm mai multe lămuriri la preşedintele asociaţiei, Ion Cristache. Îl găsim în grădina unui bloc, împreună cu alţi locatari. Bărbatul încearcă să explice situaţia celor două blocuri, dar nu are în acest moment o soluție, fiindcă nu poate să recupereze debitele.

Unele dintre ele sunt prescrise, fiindcă pe restanţieri nu i-a dat nimeni în judecată, iar de la foştii administratori sumele delapidate sunt greu de recuperat. Se hazardează în declaraţii, spunând că cei de la CAO vor da drumul la apă în blocurile C2 şi C5, zilele următoare. În cele din urmă spune că, de fapt, vor fi primiţi în audienţă de către directorul CAO şi viceprimarul Craiovei

Suntem îngropaţi în datorii. Nu neapărat că nu plătesc oamenii, dar mai ales din cauza delapidărilor. Cu fostul administrator Stoica avem hotărâre judecătorească. Avem de recuperat de la el vreo 700 de milioane de lei şi de la casieră un miliard de lei. De de la firma care a venit după Stoica, vreo 3.000 de lei. Între timp am mai plătit ceva la CAO, dar prea puţin.

Mergem în audienţă la directoarea de la CAO. Sunt restanţe mari. Avem şi la apă, şi la Termo. Suntem daţi la şapte-opt executori. Nici dările la ANAF nu au fost plătite. Sunt locatari care nu au plătit şi nu au fost daţi în judecată. Banii s-au pierdut. Cei care au fost înainte la asociaţie au cheltuit banii cu avocaţii, dar de recuperat, nimic. Nu înţeleg ce face executorul, că nu ne-a luat nimic de la fostul administrator. Din blocul C2, 70% dintre locatari îşi plătesc întreţinerea şi în blocul C5, cam 60%. Peste o sută sunt daţi în judecată, cam jumătate din proprietari“ explică Ion Cristescu, actualul preşedinte al Asociaţiei C2 Putnei.

O asociaţie cu datorii istorice

Juristul care reprezintă în prezent asociaţia este de părere că vechile datorii sunt greu de plătit. Multe din aceste restanţe sunt sume delapidate de foştii angajaţi ai asociaţiei. Singura şansă ca locatarii să beneficieze de apă la robinet ar fi plata în mai multe tranşe a datoriilor, aşa cum le cere şi CAO.

Problema principală aici sunt delapidările. Vechile datorii trenează. Restanţele unor locatari care nu au fost acţionaţi în instanţă s-au prescris. Au dat bani pe la avocaţi, dosarele s-au perimat şi ei au rămas înglodaţi în datorii. De exemplu, dacă se vinde o cameră acolo, cu suma obţinută nu acoperi decât jumătate din datorie.

Sunt probleme mari şi ar fi bine să reuşească să plătească procentul impus de furnizor. Juridic, noi facem toate demersurile posibile să recuperăm sumele delapidate. Într-adevăr, afectaţi sunt proprietarii care plătesc întreţinerea la zi, dar din păcate furnizorul are contract cu asociaţia. Acolo ei au utilităţile la comun. Ar fi bine să facă cu operatorul de apă şi canal un plan de reeşalonare a debitelor şi să se ţină de el, a declarat Ion Pătrulescu, preşedintele UAP Craiova.

CAO le cere 10% din datorie

Operatorul de apă şi canal cere asociaţiilor cu mari datorii să plătească măcar 10% din restanţe. În acest fel, locatarii ar putea beneficia de apă rece la robinet, fie că sunt buni sau rău-platnici.

Avizuer


„Asociaţia C2 Putnei are apa oprită din data de 17.07.2019. Nu le putem da drumul la apă fiindcă nu au plătit nici măcar 10% din restanţe. De când le-am sistat furnizarea apei şi până în prezent au plătit 15.800 de lei din totalul de 1.183.000 de lei. Ei au mai avut la noi mai multe planuri de reeşalonare, dar nu s-au ţinut de ele. Noi avem în derulare proiecte cu fonduri europene şi, dacă nu încasăm, nu este bine pentru Companie. Nu mai putem tolera, să nu mai plătească“, a spus Cristian Dolea, șef birou URCD în cadrul CAO.


Următoarea asociaţie pe lista celor cărora li se va sista apa potabilă este Asociaţia Blocul 304 din Valea Roşie cu o datorie de 98.000 de lei.

  • Știri despre
  • CAO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS