14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinorul acuzat că a lovit o poliţistă, achitat la Tribunal

Minorul acuzat că a lovit o poliţistă, achitat la Tribunal

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au achitat un minor de 17 ani, acuzat că a lovit cu mașina o polițistă care încerca să-l tragă pe dreapta. La sfârșitul anului 2017, același minor a fost condamnat într-un dosar în care a fost acuzat de conducere fără permis.

Incidentul în care a fost rănit agentul de poliție a avut loc în noaptea de 13 spre 14 martie 2017.

Procurorii doljeni au reținut că doi agenți de la Secția 6 au fost chemaţi să acorde sprijin unui alt echipaj care urmărea un autovehicul ce nu oprise la semnal. „În timp ce se aflau pe strada Dorobanţilor, cu autospeciala din dotarea poliţiei, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, din sens opus au observat venind autoturismul marca Opel, condus de către inculpatul G. Antonio Sorin. În această împrejurare, agentul de poliţie Gheorghe Mădălina, care se afla pe bancheta din spate a autospecialei, în partea stângă, a deschis portiera, a coborât din autoturism şi a făcut semnal de oprire autoturismului marca Opel, condus de către inculpat”, au explicat anchetatorii.

A lovit poliţista şi a fugit

Conducătorul autovehiculului a ignorat semnalul regulamentar de oprire şi a accelerat lovind autoturismul de poliţie la portiera din partea stângă spate, care era întredeschisă şi în spatele căreia se refugiase agentul de poliţie Gheorghe Mădălina, pentru a se feri. Ca urmare a impactului, persoana vătămată Gheorghe Mădălina a fost prinsă între portieră şi pragul autoturismului, lovindu-se cu capul de geamul portierei, care s-a spart“, au precizat anchetatorii. Șoferul fugar a fost prins de celălalt echipaj de poliție, iar oamenii legii au stabilit că este vorba de Antonio Sorin G., de 16 ani, din Craiova, care era însoțit de alți trei minori.

Arestat preventiv aproape 30 de zile

Minorul a fost trimis în judecată la începutul lunii august 2018, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de ultraj. Anchetatorii au explicat în rechizitoriul întocmit că fapta de ultraj se raportează la cea de tentativă de omor. 
„Ţinând seama de mijlocul folosit, respectiv un autoturism aflat în deplasare, este de presupus că inculpatul a acceptat inclusiv producerea unor leziuni letale persoanei vătămate. În acest context, fapta constând în lovirea persoanei vătămate cu autoturismul aflat în deplasare întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor (…). În cazul de faţă, fapta de tentativă de omor intră în conţinutul laturii obiective a infracţiunii de ultraj, întrucât a fost comisă împotriva unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu“, au mai precizat procurorii doljeni. Minorul a fost arestat preventiv pe 15 martie 2017 şi a stat în arest până pe 11 aprilie, când a fost pus sub control judiciar.

Achitat pentru ultraj, răspunde civil

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat la începutul lunii iulie. Instanţa a dispus achitarea inculpatului minor pentru comiterea infracţiunii de ultraj. Pentru achitare, judecătorii doljeni au invocat prevederile art. 16, lit. b din Codul de Procedură Penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
În schimb, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de poliţista lovită şi l-a obligat pe inculpat să-i achite 5.000 de lei drept daune morale. 
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Condamnat pentru conducere fără permis

În septembrie 2017, anul trecut, acelaşi minor a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis. Magistrații de la Judecătoria Craiova au dispus ca inculpatul minor să fie supravegheat pe o durată de trei luni. „Supravegherea şi îndrumarea minorului în executarea măsurii educative a supravegherii se va realiza de către tatăl minorului“, se arată în hotărârea instanței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS