Procurorul general, Bogdan Licu, a avut vineri prima reacție după ce Curtea de Apel Craiova i-a respins solicitarea de revizuire a adopției Sorinei de către cuplul de români din țară. El a spus că atunci când a făcut acest demers a mizat pe o decizie favorabilă și că legea l-a obligat să nu fie spectator în acest caz.
El a mai spus că a mizat pe o decizie favorabilă a instanței în toate demersurile pe care le-a făcut în instanță.„Când am făcut demersurile în instanță am avut în vedere interesul copilului și ce am făcut am făcut bine”, a mai spus procurorul general.
Cerere de revizuire, respinsă de Curtea de Apel Craiova
Cererea de revizuire a adopției internaționale în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă adoptată de un cuplu din SUA, a fost respinsă joi de magistrații Curții de Apel Craiova. Adopția rămâne astfel valabilă. Decizia instanței este definitivă. Procurorul general ceruse Curții de Apel Craiova revizuirea deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de această instanță, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, „solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate.
Procurorul general ceruse și suspendarea executării deciziei judecătorești prin care fetița a fost adoptată de către familia Săcărin. Și această solicitare a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, în 5 iulie. În 20 iulie, Judecătoria Slatina ar urma să judece solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanțe președințiale pentru a-i interzice Sorinei să plece din țară.
Fetiţa, luată cu mascaţii
Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!”, dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția.
Acest caz a generat un val de nemulțumiri legat de modul de intervenție, fetița fiind luată împotriva voinței ei. Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și că a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.