31 C
Craiova
luni, 6 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Blocaj la sistemul informatic al CNAS. Cardurile de sănătate nu pot fi folosite

Blocaj la sistemul informatic al CNAS. Cardurile de sănătate nu pot fi folosite

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă.

Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS). Serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS”, arată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

La mijlocul lunii iunie, Societatea Naţională de Medicină a Familiei avertiza, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului României, Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, că medicii de familie din întreaga ţară au ajuns „la limita suportabilităţii”.

Medicii de familie susţineau că, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore, lucru ce a dus la crearea unei situaţii în care mulţi dintre medicii de familie se trezeau noaptea pentru a valida documentele de peste zi.

Pe 30 iunie 2016, CNAS anunţa că a desemnat firma care va asigura mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) şi a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS). Este vorba despre SC Team Net International SA, firmă fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiţă. Valoarea contractelor a fost anunţată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

Ce spun medicii despre problemele sistemului informatic CNAS

Un medic de familie din Galaţi a declarat, astăzi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că este „o chestie de noroc” să prindă momentul în care sistemul informatic al CNAS funcţionează. „Este o problemă pentru copii, pentru persoanele cu boli grave”, a spus medicul.

Medicul de familie Valentin Boldea, din Galaţi, a declarat că, de multe ori, datele sunt introduse în sistemul informatic CNAS noaptea, între orele 2 şi 4.

„De la 1 iulie sunt probleme majore. Mai mult nu merge (sistemul informatic al CNAS – n.r.). Nici înainte nu funcţiona corespunzător, dar acum medicii de familie fac validarea între 2 şi 4 noaptea, doar atunci merge sistemul. Cei care au computere performante, reuşesc câteodată şi ziua să valideze, e chestie de noroc să prinzi momentul în care sistemul funcţionează. Sistemul este subdimensionat, nu ştiu la ce s-au gândit cei care l-au conceput”, a declarat medicul.

Acesta atrage atenţia că apar probleme şi la farmacii, unde o reţetă emisă offline de medic nu poate fi ridicată de bolnav decât dacă este asumată de farmacist. De cele mai multe ori, farmaciştii nu îşi asumă riscul şi astfel sunt puşi în pericol pacienţii.

„Probleme sunt şi la farmacii. Dacă medicul eliberează o reţetă offline, farmacistul are două opţiuni: acceptă reţeta şi îşi asumă faptul că ar putea pierde banii de pe ea sau refuză pacientul. Din câte ştiu eu, numeroase farmacii nu îşi asumă riscul. Este o problemă pentru copii, pentru persoanele cu boli grave”, a mai spus medicul de familie Valentin Boldea, din Galaţi.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Cod portocaliu de averse în Gorj, Vâlcea și Argeș

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de Cod portocaliu de grindină și descărcări electrice, până la ora 17.00, în județele...

Primarul Sectorului 3 anunţă că nu va mai candida...

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, anunţă că nu va mai candida din partea PSD la alegerile locale din această toamnă.

MAE: Coloana de mașini la vama dintre Bulgaria și...

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni, că, la punctul de frontieră dintre Grecia și Bulgaria, coloana de autovehicule aflată în așteptare...

Actorul Nick Cordero a murit după o îndelungată luptă...

Nick Cordero, un actor canadian cunoscut pe Broadway, a murit din cauza coronavirusului la vârsta de 41 de ani. Anunțul a fost...

Technovation Girls: O echipă din România câștigă titlul de...

Echipa GirlEsc, formată din 5 eleve din București, a obținut Premiul Regional acordat Europei în cadrul competiției internaționale de tehnologie Technovation Girls,...

Mehedinți: Acțiuni în cadrul campaniei „Vacanță în siguranță!”

O nouă acțiune în cadrul campaniei de informare și prevenire „Vacanță în siguranță!” s-a desfășurat în localitatea Ponoarele din județul Mehedinți.