Acasă Actualitate Blocaj la sistemul informatic al CNAS. Cardurile de sănătate nu pot fi...

Blocaj la sistemul informatic al CNAS. Cardurile de sănătate nu pot fi folosite

-

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă.

Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS). Serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS”, arată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

La mijlocul lunii iunie, Societatea Naţională de Medicină a Familiei avertiza, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului României, Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, că medicii de familie din întreaga ţară au ajuns „la limita suportabilităţii”.

Medicii de familie susţineau că, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore, lucru ce a dus la crearea unei situaţii în care mulţi dintre medicii de familie se trezeau noaptea pentru a valida documentele de peste zi.

Pe 30 iunie 2016, CNAS anunţa că a desemnat firma care va asigura mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) şi a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS). Este vorba despre SC Team Net International SA, firmă fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiţă. Valoarea contractelor a fost anunţată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

Ce spun medicii despre problemele sistemului informatic CNAS

Un medic de familie din Galaţi a declarat, astăzi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că este „o chestie de noroc” să prindă momentul în care sistemul informatic al CNAS funcţionează. „Este o problemă pentru copii, pentru persoanele cu boli grave”, a spus medicul.

Medicul de familie Valentin Boldea, din Galaţi, a declarat că, de multe ori, datele sunt introduse în sistemul informatic CNAS noaptea, între orele 2 şi 4.

„De la 1 iulie sunt probleme majore. Mai mult nu merge (sistemul informatic al CNAS – n.r.). Nici înainte nu funcţiona corespunzător, dar acum medicii de familie fac validarea între 2 şi 4 noaptea, doar atunci merge sistemul. Cei care au computere performante, reuşesc câteodată şi ziua să valideze, e chestie de noroc să prinzi momentul în care sistemul funcţionează. Sistemul este subdimensionat, nu ştiu la ce s-au gândit cei care l-au conceput”, a declarat medicul.

Acesta atrage atenţia că apar probleme şi la farmacii, unde o reţetă emisă offline de medic nu poate fi ridicată de bolnav decât dacă este asumată de farmacist. De cele mai multe ori, farmaciştii nu îşi asumă riscul şi astfel sunt puşi în pericol pacienţii.

„Probleme sunt şi la farmacii. Dacă medicul eliberează o reţetă offline, farmacistul are două opţiuni: acceptă reţeta şi îşi asumă faptul că ar putea pierde banii de pe ea sau refuză pacientul. Din câte ştiu eu, numeroase farmacii nu îşi asumă riscul. Este o problemă pentru copii, pentru persoanele cu boli grave”, a mai spus medicul de familie Valentin Boldea, din Galaţi.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

Măsurile antiepidemice ar putea fi prelungite în Franţa

Administraţia Emmanuel Macron intenţionează să prelungească dincolo de data de 15 aprilie restricţiile privind deplasările impuse pentru încetinirea răspândirii coronavirusului, afirmă surse...

Craiovenii, buluc la piaţă

Pandemia de COVID-19 nu prea îi sperie pe craioveni din moment ce dau buluc în pieţele oraşului să se aprovizioneze. Cumpărăturile zilnice...