11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Craiova nici un bloc vechi nu este expertizat seismic

În Craiova nici un bloc vechi nu este expertizat seismic

La trei ani de când Primăria Craiova i-a notificat pe craioveni să-și expertizeze tehnic imobilele construite înainte de anul 1978 inclusiv, asociațiile de proprietari bat în retragere.

Din asociațiile de proprietari din Craiova cele care au în componenţă blocuri vechi, nici una nu a expertizat seismic vreun imobil.

Între timp, legislaţia în domeniu s-a modificat, Ordonanța Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente a fost modificată şi completată prin Legea nr. 223/2018.

La vremea respectivă, în 2016, proprietarii și, după caz, administratorii spațiilor publice cu altă destinație situate la parter sau la subsolul ori la alte niveluri ale construcțiilor cu destinație de locuință supraetajată cu peste P+3 etaje, construite înainte de anul 1978, erau atenţionaţi că au obligația să acționeze în solidar cu proprietarii locuințelor și cu asociația de proprietari pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistență a întregii construcții în termen de doi ani de la primirea adresei.

După realizarea expertizei, proprietarul are la dispoziție doi ani pentru realizarea proiectului de consolidare și încă doi ani pentru lucrările de consolidare. Totodată, proprietarul este responsabil să avertizeze asupra riscului pe care îl prezintă respectiva clădire.

El trebuie să afișeze panouri de înștiințare la intrarea în clădirea înscrisă într-o clasă de risc seismic, în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică. Expertiza vizează atât proprietatea individuală, apartamentul, cât și părțile comune ale unui bloc.
Timpul s-a scurs şi nici o asociaţie nu a dus la bun sfârşit vreo expertiză.

„Nu s-a făcut nimic. Cel puţin la noi, la primărie, nu a ajuns nici un document. Într-adevăr, am trimis acele notificări, în urmă cu câţiva ani. Ne-am acoperit de hârtii, dar nu acesta este scopul. Am renotificat proprietarii/asociațiile de proprietari, dar nu am ajuns la nici un rezultat. Oamenii se plâng că expertizele sunt scumpe, iar de consolidare… nu cred că vom vedea în curând aşa ceva în Craiova. În plus, nici experţi nu mai sunt, am înţeles că ar fi o persoană autorizată prin Vâlcea, restul la Bucureşti. Ce să facem, să-i amendăm? Vom notifica din nou asociaţiile de proprietari, legea trebuie respectată“, spune viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

 Costurile pentru expertiza seismică pornesc de la 1euro/mp.
Costurile pentru expertiza seismică pornesc de la 1euro/mp.

De ce nu-şi expertizează seismic craiovenii blocul?

Proprietarii care au încercat să expertizeze blocul în care stau n-au reușit fiindcă au găsit greu experţi în domeniu, dar mai ales pentru că nu au sumele necesare efectuării unei astfel de expertize.

Costurile pornesc de la 1euro/mp.

„Noi, în asociaţie, avem două blocuri construite înainte de 78, F7 şi F8. Am încercat să facem pentru acestea expertiza seismică, dar ne-am poticnit. Nu cred că vom realiza vreodată aceste expertize. În primul rând, găseşti foarte greu specialiști în acest domeniu, în al doilea rând, sumele sunt foarte mari şi expertul le cere înainte. Foarte important, trebuie să ai toate documentele clădirii, altfel nu poţi să demarezi nici o expertiză. Nouă expertul ne-a cerut trei mii de lei de apartament. Într-un bloc sunt 88 de apartamente, deci care este costul? Expertul trebuie să vadă fiecare încăpere din bloc şi proprietarii să permită acest lucru. Am înţeles că la Bucureşti primăria a alocat fonduri. Am abandonat acest proiect. Primăria trebuie să se implice“, este de părere preşedintele Asociaţiei de proprietari 15 Brazda lui Novac, Claudiu Nicu.

Asociaţiile de proprietari au rămat la faza demersurilor pentru expertizarea seismică
Asociaţiile de proprietari au rămat la faza demersurilor pentru expertizarea seismică


O altă asociaţie de proprietari care a făcut demersuri pentru expertizarea blocurilor este Asociaţia de proprietari 1 Baracă din cartierul 1 Mai.


Într-adevăr, pentru expertizarea blocurilor care pot prezenta risc seismic, proprietarii sau asociațiile trebuie să facă rost de documentația după care s-a făcut blocul – cartea tehnică și proiectul de execuție.

Pe lângă această documentație trebuie să existe și cadastru. În cartea tehnică ar trebui să fie date referitoare la execuția lucrării, materialele cu care s-a lucrat, calitatea oțelului folosit. Dacă nu sunt aceste date, trebuie făcute măsurători, cadastru, abia apoi se poate face expertiza tehnică. În cazul în care nu se cunosc aceste elemente se ajunge să se comande lucrări de laborator, încercări pe construcție cu aparate care determină calitatea betonului, cantitatea de armătură. În Craiova nu există astfel de laboratoare, iar lucrările se pot face doar în București, Timișoara și Cluj, spun experţii.

Rezultatele expertizei seismice se transmit la primărie
Expertiza seismică se transmite la primărie

Rezultatele expertizei seismice se transmit la primărie

Concluziile raportului de expertiză tehnică şi încadrarea construcţiei în clasă de risc seismic se vor transmite către autorităţile administraţiei publice locale competente, precum şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării, în condiţiile legii, a monitorizării acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv înscrierii în partea I a Cărţii funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată construcţia existentă.

De precizat că autoritățile administrației publice locale pot hotărâ, în condițiile legii, finanțarea de la bugetele locale, în limita fondurilor alocate anual cu această destinație, a măsurătorilor pentru întocmirea documentației cadastrale necesare înregistrării imobilului în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în cazul construcțiilor cu destinația de locuință multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic.

Clădirile pot fi încadrate în una din cele patru clase de risc seismic
Clădirile pot fi încadrate în una din cele patru clase de risc seismic

Clase de risc seismic

a) Clasa R(s) I, din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării-limită ultime;

b) Clasa R(s) II, în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă;

c) Clasa R (s) III, care cuprinde construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante;

d) Clasa R (s) IV, corespunzătoare construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS