14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMall-ul fantomă, șerpăria din mijlocul Craiovei

Mall-ul fantomă, șerpăria din mijlocul Craiovei

În urmă cu 12 ani, o companie portugheză a început lucrările la un mall pe strada Caracal din Craiova. Au săpat o imensă groapă pe 5 hectare de teren şi au abandonat lucrările când a venit criza. Locul a devenit cu timpul o mlaştină, iar vecinii reclamă că sunt invadaţi de ţânţari şi şerpi. Mall-ul din Craiova a rămas un vis frumos. Cum a reacţionat primăria şi ce spune firma care deţine terenul citiți mai jos.

Pe strada Caracal din Craiova, dezvoltatorii imobiliari portughezi de la Sonae Sierra au demarat în urmă cu 12 ani construirea unui mall. Cifrele anunţate erau impresionante: investiţii de 140 de milioane de euro, 49.000 de metri pătraţi disponibili pentru 190 de magazine şi 1.900 de locuri de parcare. Impresionanta construcţie urma să aibă patru niveluri, cu o uriaşă parcare subterană. Tocmai de aceea, investitorii au excavat o enormă cantitate de pământ, pe care au transportat-o la marginea localităţii Podari. Acolo au ridicat un dig uriaş, care să delimiteze poligonul militar de trageri. 

„Ne invadează şerpii!“

Prin 2008-2009, criza imobiliarelor a atins şi România, iar portughezii au pus proiectul în aşteptare. Lucrările au intrat în conservare. Mall-ul din Craiova a rămas un vis frumos. La început, acolo a fost instalat un post de pază. Ulterior însă, postul a fost desfiinţat, iar locul a fost împrejmuit cu un gard metalic. Anii au trecut şi locul a fost acoperit de vegetaţie. De ceva vreme însă, vecinii locaţiei au început să facă sesizări în legătură cu lucrările abandonate de la mall.

Oamenii spun că acolo s-a dezvoltat un adevărat ecosistem sălbatic, care îi afectează direct. „Găsim şerpi cât încape, vulpi, raţe sălbatice, iepuri, fazani şi chiar peşte. Am fost o dată cu un prieten la peşte acolo. Dar sunt şi multe gunoaie, şi miroase urât, a mlaştină. Seara, nu mai putem să stăm din cauza ţânţarilor“, ne-a spus F.B., unul dintre craiovenii care au o proprietate în zonă. Acesta mai spune că pe terenul respectiv creşte şi foarte multă ambrozie, ceea ce dă multe bătăi de cap craiovenilor sensibili la polenul acestei plante. Fiind însă pe un teren privat, nimeni nu poate interveni.

Pe o porţiune destul de mare, terenul mall-ului se învecinează cu Parcul „Nicolae Romanescu“, în dreptul Castelului Fermecat. Şi alţi craioveni din zonă reclamă problema. „Ne invadează şerpii. S-au înmulţit şi încep să iasă de acolo. De ce primăria nu face nimic?“, se întreabă L.R., un alt craiovean. 

Mall-ul din Craiova a rămas un vis frumos

Într-un răspuns recent la una dintre petiţii, primăria susţine că Salubritate SRL a somat firma care deţine terenul ca în zece zile să cureţe şi să salubrizeze zona. În caz contrar, va fi amendată. Până acum, au fost tăiaţi câţiva arbuşti de pe partea care dă înspre strada Caracal şi cam atât. Compania spune însă că lucrările de salubrizare sunt în plină desfăşurare. „Imediat cum am fost anunţaţi despre această situaţie, compania a luat toate măsurile necesare pentru a curăţa zona şi pentru a garanta un spaţiu curat şi adecvat (într-o zonă închisă şi protejată). În acest moment, acţiunile de curăţare a zonei sunt în curs de desfăşurare, iar spaţiul este restricţionat, la faţa locului existând servicii de pază“, susţin cei de la Sonae Sierra.

Întrebaţi dacă vor relua lucrările la mall, aceştia au răspuns: „Analizăm în continuu care este cel mai bun moment pentru a începe lucrările. La acest moment, putem spune că lucrările de construire în locaţie sunt în stand-by“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS