17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Digul plângerii

Miile de tone de pământ excavate de la fosta IRA Craiova au fost depozitate la marginea comunei Podari. Autorităţile locale se plâng de praful ridicat de maşini, unitatea militară susţine că a aranjat cu constructorii de la IRA pentru realizarea unui dig la Poligonul Podari. MApN spune că lucrarea nu este autorizată.

 

 

 

De aproape o lună, zecile de autobasculante de mare tonaj care transportă pământul excavat la fosta IRA, acolo unde se va ridica un mall, au luat drumul Podariului. La marginea comunei doljene s-a înălţat peste noapte un dig uriaş, din care vântul împrăştie nori de praf peste localitate. Când plouă, mâzga adunată de maşini pe roţi noroieşte asfaltul, spre nemulţumirea şoferilor care trec prin zonă. Am încercat să aflăm cine şi-a dat acordul pentru depozitarea miilor de metri cubi de pământ aproape de malul Jiului. „Nu ştiu, domnule! Cred că în afacerea asta şi-a dat acordul comandantul unităţii militare care administrează Poligonul Podari. Nouă nu ne convine. Acolo îşi mai păşteau oamenii vitele, contra cost. Acum nu se mai poate. Mai mult, ne poluează cu praful pe care îl împrăştie în zonă vântul şi maşinile. Romii au şi început să scormonească pământul, în căutare de fier. Săptămâna trecută, era gata-gata să fie îngropaţi de vii câţiva, pentru că şoferul basculantei nu i-a observat“, a declarat primarul comunei, Constantin Gheorghiţă. Chiar lângă dealul de pământ, îşi face veacul vânzând cereale Ionel Roşca, un localnic care şi-a amenajat aici o baracă. „E de sus aranjată asta, cu pământul. Cred că vor să împrejmuiască poligonul. Vă daţi seama că au aprobare, că e vorba de armată aici. Eu zic că vor să delimiteze proprietatea lui Dinel Staicu. A luat pământ aici, l-am văzut când a venit cu nişte oameni să măsoare“, a spus omul.

 

MApN: Dig-ul neautorizat

 

Controversatul om de afaceri, Dinel Staicu, a stârnit un adevărat scandal când comisia judeţeană de fond funciar a retrocedat către soţia sa 42 de hectare de teren aflat sub Aeroclubul Oltenia. La un moment dat, Staicu a anunţat că renunţă la teren, cu condiţia ca autorităţile să-i retrocedeze o suprafaţă similară, în imediata vecinătate, care se află taman pe locul indicat de Ionel Roşca. Oliver Anghel, ofiţerul de relaţii publice în cadrul Brigăzii II Infanterie „Rovine“, a declarat că pământul este folosit pentru un dig de protecţie: „Este vorba despre constructorul care ridică mall-ul de pe strada Caracal din Craiova, la fosta IRA. Pământul de acolo este depozitat la Podari, pentru un dig de protecţie la poligon. Nu ne-au plătit nimic pentru depozitare, pentru că oricum noi aveam nevoie de pământ pentru dig. Nu este nevoie nici de autorizaţie de la primărie, deoarece lucrările de infrastructură pe terenurile armatei sunt autorizate de Direcţia de Domenii şi Infrastructuri din cadrul MApN“. Andreea Dumitru, purtătoarea de cuvânt a MApN, a spus însă că ministerul avea alte informaţii despre pământul depozitat. „Informaţiile despre acest subiect sunt confuze. Direcţia de Domenii şi Infrastructuri din cadrul MApN nu a autorizat acest obiectiv, pentru că ni s-a spus că este vorba doar despre o movilă de pământ“, a precizat Dumitru. Aşadar, din spusele purtătoarea de cuvânt, construirea digului este neautorizată. În ceea ce priveşte protecţia mediului, Marin Costache, şeful Gărzii de Mediu Dolj, a precizat: „Putem cere un buletin de analiză în privinţa poluării cu praf. În funcţie de rezultate, vom lua măsurile necesare. Referitor la murdărirea drumurilor, primăria poate da amenzi în acest sens“. Nelu Motea, comandantul UM 01178, nu prea a vrut să stea de vorbă cu presa, motivând că are un control de la eşalonul superior. „Nu e nici un dig acolo. E o amenajare de poligon. Bineînţeles că este autorizată de MApN“, a spus acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS