22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit Elena Arnăuțoiu, un simbol al luptei anticomuniste

A murit Elena Arnăuțoiu, un simbol al luptei anticomuniste

Elena Arnăuțoiu, un simbol al luptei anticomuniste, a murit duminică, 30 iunie. Aceasta avea 100 de ani, potrivit Memorialului Închisoarea Pitești.

Născută la 12 aprilie 1919, Elena a fost sora lui Toma și Petru Arnăuțoiu. Cei doi au fost conducătorii grupului de rezistență anticomunistă din Făgăraș. A fost arestată prima dată în decembrie 1950 și închisă până în februarie 1953. A fost închisă la Ocnele Mari, Pipera și Ghencea.

Condamnată la închisoare

După prinderea fraților său, Elena a fost din arestată în 22 iunie 1958 și anchetată la Securitatea din Pitești. A fost condamnată – prin sentința Tribunalului Militar București – la 5 ani de închisoare corecțională pentru „omisiune de denunț”. Închisă la Pitești, Jilava, Miercurea Ciuc și Arad. A fost eliberată în 21 februarie 1962, potrivit memorialulsighet.ro.

În 2016, Elena Arnăuțoiu a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Acest lucru s-a a avut loc în semn de înaltă apreciere a înaltei ţinute morale, pentru demnitatea cu care au militat pentru democraţie, plătind cu propria lor libertate pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS