10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcceleratorul liniar de la SJU Craiova, în etapa de punere în funcţiune

Acceleratorul liniar de la SJU Craiova, în etapa de punere în funcţiune

Sute de bolnavi de cancer din Oltenia au nevoie în fiecare zi de radioterapie, iar numărul lor este în creştere, atrag atenţia medicii. Clinica de Radioterapie Oncologică din cadrul SJU Craiova este locul spre care se îndreaptă pacienți din toată regiunea. Deşi în primăvara acestui an, aici a fost adus un accelerator liniar de ultimă generație, acesta încă nu a fost pus în funcţiune din cauza procedurilor tehnice care trebuie urmate. Medicii spun că primii pacienţi vor beneficia de tratament pe acest aparat în toamna acestui an. Până atunci, bolnavii care nu pot ajunge în alte centre din țară primesc tratament pe celălalt aparat de radioterapie din clinică, respectiv cobaltronul.

Clinica de Radioterapie Oncologică deserveşte pacienţi din întreaga Oltenie, sute de persoane care suferă de cancer adresându-se zilnic acestui centru. De anul trecut, clinica funcţionează în regim de avarie, după ce vechiul accelerator liniar a cedat şi a fost scos din uz. În primăvara acestui an, în Oltenia a fost adus un nou aparat de acest fel. Nici acesta nu este însă funcţional, iar pacienţii se plâng că trebuie să meargă în clinici din alte judeţe pentru a face radioterapie. „Soţia mea are nevoie de radioterapie şi suntem nevoiţi să mergem în alte judeţe, deşi avem în oraş un aparat ultraperformant. Nu înţelegem de ce durează atât de mult să fie pus în funcţiune acest accelerator şi de ce sunt atâţia oameni puşi pe drumuri. Suntem într-o situaţie disperată, nu ştim ce să mai facem“, a spus Radu Ion Andrei, din Craiova.

Aparatura nucleară, dublă legislaţie de aplicare

Noul accelerator liniar a ajuns în Clinica de Radioterapie în luna februarie a acestui an şi, după ce a fost instalat, au început procedurile de obținere a autorizațiilor de funcționare de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Șefa Clinicii de Radioterapie spune că aparatura nucleară are dublă legislaţie de aplicare, atât medicală, cât şi nucleară.

Dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova (Foto: Lucian Anghel)

„Noi trebuie să respectăm în totalitate două rânduri de legislaţie. Ca să instalezi un accelerator nuclear îţi trebuie o construcţie stas, iar noi ne-am conformat. În anul 2000, Ministerul Sănătăţii a adus aparatură, tot prin Banca Mondială, şi împreună cu Consiliul Judeţean Dolj am făcut clădirea în care a fost instalat vechiul accelerator. La vremea aceea, aveam două variante: ori să nu aducem acceleratorul liniar pentru că nu aveam construcţia necesară, ori să îl primim şi să facem construcţia. Eu mi-am dorit să aibă şi Oltenia, fiind centru unic pentru această regiune, accelerator liniar. Am lucrat până în anul 2018 pe acel accelerator liniar şi am tratat toţi pacienţii din zona Olteniei cu deosebit succes“, a spus dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.

CNCAN a avizat punerea în funcţiune a acceleratorului

Acesta a fost înlocuit cu un nou accelerator liniar, adus de Ministerul Sănătăţii, printr-un program care se derulează cu Banca Mondială. Instalarea şi punerea în funcţiune a acestei aparaturi se fac sub supravegherea Ministerului Sănătăţii, a CNCAN şi a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena. Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Dolj au asigurat reabilitarea în totalitate a clădirii şi aducerea la parametrii tehnici necesari a acestui tip de aparatura nucleară de înaltă performanţă. În toată Oltenia, adică la aproximativ trei milioane și jumătate de oameni, acesta este singurul aparat care poate iradia bolnavii de cancer. Procedurile de instalare au demarat imediat, dar medicii spun că gradul de complexitate al aparatelor este extrem de mare. Acesta este şi motivul pentru care trebuie respectate anumite etape.

Acceleratorul liniar de la SJU Craiova (Foto: Lucian Anghel)

„Complexul de aparatură este compus din acceleratorul liniar, computerul tomograf simulator plan de tratament, planul de tratament computerizat, sistemul de planificare pacient, sistem dozimetrie 3D şi absolută. Toate acestea aparţin complexului de aparatură nucleară. Noi am făcut recepţia tuturor acestor colete în perioada ianuarie – februarie şi a urmat etapa de instalare, amplasare, verificare. A urmat apoi o fază de autorizare din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Ulterior, reprezentanţii CNCAN au făcut verificări şi ne-au dat voie să îl punem în funcţiune. Este vorba de punerea în funcţiune fizică, diferită de cea clinică, adică nu utilizăm aparatul cu bolnavi“, a adăugat şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.

Computerul tomograf simulator, de unde începe tratamentul bolnavului (Foto: Lucian Anghel)

Personalul clinicii, instruit să utilizeze aparatul

Această etapă de punere în funcţiune în formă fizică ar urma să se finalizeze în luna iulie. Având în vedere acordul pe care Ministerul Sănătății l-a încheiat cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena, experții acestei Agenții vor superviza apoi acceleratorul. „După ce vom termina etapa de comisionare a acestui aparat, acceleratorul va fi supervizat de experţii de la Viena. Această procedură este valabilă pentru toate centrele care au astfel de aparate. În acest moment, în ţara noastră există astfel de aparatură în perioada de instalare în mai multe centre de radioterapie, iar noi ne aflăm în una din cele mai avansate situaţii din ţară. Este o legislaţie universală, care va verifica măsurătorile pe care le-am făcut noi, iar dacă totul va fi conform, vom depune dosarul la CNCAN şi vom aştepta autorizaţia de utilizare pe pacient. În acel moment, vom putea să facem pregătire pe acest aparat.

Panoul de control al acceleratorului liniar (Foto: Lucian Anghel)

Instruirea personalului pe aceste aparate va începe în luna septembrie, iar undeva la sfârşitul lunii octombrie sperăm să tratăm primii pacienţi“, a adăugat Veronica Diţă.

Ce se întâmplă cu bolnavii

Până ce va deveni funcţional noul accelerator, pacienții vor fi redirecționați către alte centre din țară. Pentru cei care nu este posibilă deplasarea, medicii fac tratament pe celălalt aparat de radioterapie din clinică, respectiv cobaltronul. „În acest moment, specialitatea de radioterapie poate fi asigurată pentru tratamentele de radioterapie pe cobaltronul pe care îl avem.

Clinica din Craiova are posibilitatea de a trata pacienţii care nu se pot deplasa în altă parte. Și acest aparat este unul vechi, dar încă bun. Avem pacienți care au făcut radioterapie cu el și trăiesc de ani buni. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu trage nimeni de timp şi că şi noi suntem dornici să lucrăm pe noul aparat“, conchide dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.
Cel mai apropiat centru în care pacienţii pot face radioterapie pe aparate performante se află la Piteşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS