1.2 C
Craiova
vineri, 27 ianuarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateSenatul adoptă tacit modificarea la Codul Penal prin care scad termenele de prescripţie

Senatul adoptă tacit modificarea la Codul Penal prin care scad termenele de prescripţie

Senatul adoptă modificarea la Codul Penal prin care scad termenele de prescripţie, în mod tacit, scrie Mediafax. Modificarea Codului Penal prin care Cătălin Rădulescu propune scăderea termenelor de prescripţie la 8 ani pentru pedeapsa de închisoare între 10 şi 20 de ani, la 4 ani pentru pedeapsa cu închisoare între 3 şi 10 ani şi la 3 ani pentru pedeapsa închisorii mai mică de 3 ani a trecut tacit de Senat.

Senatul a adoptat, tacit, în calitate de primă Cameră sesizată, legea de modificare a Codului Penal. Aceasta a fost propusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Termenele de prescripţie ale infracţiunilor pedepsite cu închisoare între 10 şi 20 de ani scad de la 10 la 8 ani.

De asemenea, potrivit proiectului, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 4 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 10 de ani. În prezent, codul penal prevede un termen de prescripţie de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Codul penal prevede acum un termen de prescripţie de 5 ani

Iar termenul de prescripţie a răspunderii penale este propus să scadă la 3 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mica de 3 ani sau amenda. În prezent, codul penal prevede un termen de prescripţie de 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani.

Potrivit raportului de respingere întocmit de Comisia Juridică a Senatului, Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea, însă Guvernul nu susţine iniţiativa legislativă în punctul de vedere transmis forului legislativ.

Marţi, plenul Senatului a avut pe ordinea de zi mai multe proiecte de lege care au împlinit termenele de dezbatere şi adoptare tacită la 19, 21 si 22 iunie 2019.

Iniţiativa legislativă adoptată tacit de Senat, urmează să meargă, potrivit procedurii parlamentare, spre avizare şi raport în Comisii, iar ulterior va fi adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS