24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorul din Craiova explică de ce a ridicat cu mascații o fetiță de 8 ani

Procurorul din Craiova explică de ce a ridicat cu mascații o fetiță de 8 ani

Procurorul Parchetului Curții de Apel Craiova Maria Pițurcă a explicat, astăzi, într-o conferință de presă, ce s-a întâmplat la Baia de Aramă, Mehedinți. Reamintim că, astăzi, o fetiţă de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă.

Redăm mai jos punctul de vedere al procurorului craiovean Maria Pițurcă, în cazul preluării fetiției, care a și fost la fața locului.

”La data de 24.05 2019 a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă sesizarea formulată de Direcția de Asistența și Protecția Copilului Mehedinți din care se arăta că asistentul maternal Ș.M refuză să o predea părinților adoptatori pe minora pe care o avea în acel moment în plasament S.S., după ce a rămas definitivă decizia Curții de Apel Craiova prin care a fost încuviințată adopția.

În acea plângere se arăta că asitentul maternal influența negativ copilul referitor la părinții adoptivi și pe perioada procesului de adopție. Dânsa chiar a fost sancționată de cei de la Protecția Copilului pentru că nu a lăsat-o minora să relaționeze cu părinții care urma să o adopte.

Ulterior, a fost formulată o altă plângere penală de către părinții adoptatori ai minorei prin care au solicitat efectuarea unei cercetări față de asistentul maternal pentru că refuza să predea minora la DGASPC Mehedinți pentru a ne fi apoi predată conform procedurilor legale. S-a formulat apoi o altă plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă de către Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție prin care se arăta, de asemenea, că a fost sechestrată în fapt copilul la locuionța din orașul Baia de Aramă și a fost supus unui abuz emoțional în acest context. Adică, i se inoculau niște păreri negative despre părinții adoptatori”, a precizat procurorul de caz Maria Pițurcă.

Încă o plângere penală

Procurorii mai spun că a mai fost înregistrată o altă plângere de părinții adoptatori ai minorei prin care spunea același lucru. Când au încecat să meragă la școala din localitate să o ia pe minoră, familia nu i-ar fi lăsat. Copilul nici nu a mai urmat cursurile școlare. În aceste condiții, acest dosar a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Asistenta maternală a rămas fără contractul de muncă

Procurorul de caz Maria Pițurcă a mai precizat că asistenta maternală de la care a fost preliată minoră nu mai avea contract de muncă cu DGASPC Mehedinți.

”Din investigațiile efectuate a reieșit că, după ce hotărârea de adopție a rămas definitivă, DGASPC Mehedinți a încercat de trei ori să ia legătura cu asitentul maternal ca să predea fetița. O dată asitentul maternal a fost invitat la DGASPC Mehedinți cu fetița, s-a prezentat singur și a refuzat să aducă fetița. Apoi i-a invitat pe cei de la DGASPC să meargă la domiciliul dânsei să ia fetița. S-au prezentat de la DGASPC de două ori pentru a lua fetița, o dată însoțiți de organele de poliție dar acestea nu au putut să intre pentru că conform dispozițiilor legale numai cei de la Protecția Copilului puteau să intre. În urma acestor refuzuri asitentei maternale i-a fost retrasă calitatea de asistent maternal și i-a fost desfăcut contractul de muncă cu DGASPC Mehedinți. În acel moment ea nu mai avea nici un drept pentru a reține minora la domiciliul ei”, au mai explicat procurorul Maria Pițurcă.

Mandat de percheziție la domiciliul fetiței

Mandatul de percheziție la adresa la care se afla minora a fost pentru a prelua documente privind starea de sănătate a copilei dar și pentru a o încredința pe minoră părinților adoptivi.

”Pentru a se stabili starea fizică și psihică a minorei, pentru că pe timpul cercetărilor au fost solicitate anumite documente medicale din care a reieșit că minora a fost internată de mai multe ori la spitalul orășenesc Baia de Aramă, cu mai multe afecțiuni, printre care și malnutriție, pneumonie, gastroenterocolită, s-a solicitat un mandat de percheziție pentru a ridica documente privind starea psihică și fizică. Ne-am deplasat la domiciliul fostei asitente maternale , am intrat în imobil ne-am arătat scopul venirii, ne-am legitimat. Am înmânat membrilor familiei un mandat de percheziție și le-am solicitat să ne-o prezinte pe minoră, pentru a stabili starea minorei”, a mai spus procurorul de caz.

Procurorii craioveni explică de ce au ridicat cu mascații o fetiță de 8 ani

Procurorul de caz a explicat și de ce au scos minora cu forța din locuință.

”Am încercat să relaționăm cu minora dar nu s-a putut pentru că striga, plângea. I-m solicitat fostei asitente maternale să o liniștească.. acest lucru se întâmpla la etaj. Am coborât în bucătăria de la parter, am încercat să luăm loc la masă să discutăm, să explicăm ce urmează să se întâmple. Au început ceilalți membri majori să țipe, să vocifereze. S-a creat o hărmălaie, nu ne puteam înțelge. Minora era în continuare agitată. Atunci am luat hotărârea să încetăm această stare a minorei. Părinții adoptivi erau cu noi. Am avut și un psoholog cu noi și un asistent social de la DGASPC Dolj”, a mai precizat procurorul Maria Pițurcă.

”Se zbătea pentru că i s-a inoculat că-l iau în străinătate și îi fac rău”

În continuare, anchetatorii explică cum a ajuns un procuror să tragă de fetița de 8 ani.

”Nu puteam să ținem minora să țipe, să strige până ridicam noi documentele privind starea acesteia și am luat hotărârea să o iau de acolo să o duc părinților adoptivi. Am încercat să o iau în brațe pe minoră, chiar am reușit și am predat-o tatălui în brațe. Se zbătea pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate și îi fac rău”, a spus procurorul de caz.

Aceasta a dat date și despre familia adoptivă la care se află acum fetița.

”Într-adevăr adoptatorii sunt cetățeni români și au și cetățenie americană. Pot să vă spun, referitor la adoptatori, că domnul este inginer, doamna este manager în domeniul medical în Statele Unite ale Americii . Sora domnului este psiholog, are o clinică în America pentru a acorda asitență copiilor cu probleme speciale . Pot să vă mai menționez că pe parcursul pocesului de adopție asistentul maternal a încercat să încadreze fetița într-un grad de handoicap. Noi nu știm ce probleme psihice are fetița. Pot să vă spun că acum fetița este bine, A început să relaționeze cu părinții . I s-a acordat și consiliere psihologică”, se disculpă procurorul care apare în imaginile video.

”Nu am tras de copil”

Deși imaginile video spun altceva, procurorul de caz susține că nu a tras de fetița de 8 ani.

”Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu … Am încercat să-l iau în brațe . Am reușit să o iau în brațe și am dus-o în brațe la tati. Nu s-a mai filmat. Și ea va fi oricum examinată fizic și vom vedea dacă are vreun semn sau nu”, a spus procurorul Maria Pițurcă. Întrebată de jurnaliști de ce a fost nevoie de această intervenție la acest copil, procurorul de caz a spus ”Am intervenit pentru a înceta starea de deținere ilegală a acestui copil.
Cine răspunde dacă acelui copil i se întâmplă ceva sau se îmbolnăvește grav”. De asemenea, procurorul de caz Maria Pițurcă a mai precizat ” Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil și părinții refuzat de două ori să adopte fetița”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS