22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimar acuzat că a tăiat ilegal o pădure, condamnat definitiv

Primar acuzat că a tăiat ilegal o pădure, condamnat definitiv

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să-l condamne la trei ani şi patru luni de închisoare pe Rafael Dunărinţu, primar al localităţii mehedinţene Baia de Aramă la data faptelor. Pe scurt, inculpatul a fost acuzat că a dispus tăierea ilegală a unei păduri din localitate pentru a face loc unui patinoar.

Edilul Rafael Dunărinţu a fost trimis în judecată în acest dosar la sfârşitul anului 2016. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată alţi patru inculpaţi, dar şi o societate comercială.

Anchetatorii au reţinut că, în septembrie 2013, Dunărinţu „a dispus ca firma la care fusese administrator cu puteri depline din anul 2004, de la înființare, și până în 2012, când devenise primar al orașului, să taie ilegal, fără autorizație de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a orașului respectiv, rezultând un volum de 344,96 mc material lemnos, în valoare de 39.108,45 lei. Lemnul a fost comercializat ulterior o altă societate comercială, în baza unor avize de însoțire a mărfii false în privința sortimentelor de lemn“.

Patinoar sau case în locul pădurii

În urma anchetei au fost identificate cinci avize de însoțire a materialului lemnos întocmite în fals.


„Ca motivație infracțională se reține faptul că primarul dorea demararea unor proiecte de amenajare pe acel teren a unui cartier de locuințe sociale sau, după caz, a unui patinoar, parc sau a unei pârtii de schi“, au mai reţinut oamenii legii.

Pedeapsă mai mică la Curtea de Apel Craiova

Acest dosar de tăiere ilegală de arbori, furt de arbori sau fals intelectual a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, instanţă care s-a pronunţat în noiembrie 2017.

Dunărinţu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar SC Trans Exflor SRL a primit o amendă penală de 20.000 de lei. Nicolae Semen, administratorul societăţii, a fost condamnat la patru ani şi zece luni de închisoare. Ceilalţi trei inculpaţi au primit pedepse între două luni şi doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare.
A urmat apelul, iar ieri, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Dunărinţu a fost condamnat definitiv la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

În prezent, acelaşi Rafael Dunărinţu este judecat într-un alt dosar, unul privind o serie de fapte de corupţie.

SursaDGA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS