O nouă poziţie a României privind criza politică din Republica Moldova
O nouă poziţie a României privind criza politică din Republica Moldova (Foto: dcnews.ro)

O nouă poziţie a României privind criza politică din Republica Moldova a fost luată astăzi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi anume că voinţa exprimată de cetăţeni la alegerile din luna februarie trebuie respectată. Cu o zi în urmă, ministrul Teodor Meleşcanu spunea că singura soluție o reprezintă alegeri anticipate în 6 septembrie. Aceasta este varianta Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, forța politică ce a dizolvat, prin intermediul Curții Constituționale, Parlamentul ales în februarie, declarând și că noul guvern al Maiei Sandu este în afara legii.

Comunicatul Ministerului Afacetilor Externe:

„…România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”.

Teodor Meleșcanu a declarat luni că în Republica Moldova singura soluție o reprezintă alegerile anticipate pe 6 septembrie, adică varianta Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, forța politică ce a dizolvat, prin intermediul Curții Constituționale din R. Moldova, parlamentul ales anul acesta, declarând și că noul guvern al Maiei Sandu este în afara legii. Meleșcanu a adăugat că acesta este punctul său de vedere, nu al MAE român.