10.8 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Kovesi: Lupt pentru funcţia de procuror-şef european până în ultima secundă

Kovesi: Lupt pentru funcţia de procuror-şef european până în ultima secundă

Kovesi este una dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru a deveni primul procuror-şef al UE, scrie digi24. În această funcţie ea ar putea investiga infracţiuni legate de bugetul european cum ar fi frauda, corupţia şi spălarea de bani.

Kovesi se află acum în centrul unei lupte pentru putere între Parlamentul European, care o susţine la şefia nou-creatului Parchet European, şi Consiliul Uniunii Europene, format din reprezentanţii guvernelor statelor membre, care îl preferă pe candidatul francez, Jean-Francois Bohnert. În plus, Kovesi a fost sabotată chiar de propriul guvern care a acuzat-o că a dirijat o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva politicienilor.

Negocierile vor fi reluate odată ce noul Parlament European va intra în funcţie după alegerile din 26 mai. Pentru mai mulţi diplomaţi de la Bruxelles, cea mai bună cale de a ieşi din acest impas este ca UE să se unească în jurul lui Bohnert. Asta în condiţiile în care acesta a primit un sprijin puternic de la unii membri ai Parlamentului European. De asemenea, el nu are problema lipsei de sprijin din partea propriului guvern.

„Mă lupt pentru această şansă, până în ultima secundă“

În interviul pentru Politico, însă, Kovesi a spus foarte clar că intenţionează să continue lupta. Întrebată dacă s-a gândit să se retragă din cursă, Kovesi a spus „Sub nicio formă”. „Atâta vreme cât procedura nu este finalizată, încă am o şansă de a obţine această funcţie. Mă lupt pentru această şansă, până în ultima secundă”.

Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie anul trecut. Opoziţia şi activiştii anti-corupţie spun că PSD-ul a forţat plecarea lui Kovesi pentru că obţinuse un lung şir de condamnări. Toate împotriva politicienilor de la vârful politicii româneşti.

Luna trecută, Liviu Dragnea, considerat timp de multă vreme cel mai puternic om din România, a fost condamnat la închisoare pentru 3 ani şi jumătate. De acest dosar de corupţie s-a ocupat chiar Kovesi. Mai înainte, Curtea Supremă a respins acuzaţiile de abuz de putere, luare de mită şi declaraţii mincinoase aduse lui Kovesi. Măsurile luate împotriva ei, precum interdicţia de a părăsi ţara au fost declarate ilegale.

„Sub conducerea mea, DNA a devenit un model de bune practici în sud-estul Europei”

România nu este singura ţară care se confruntă cu problema corupţiei endemice. Dar, investigaţiile lui Kovesi au arătat nivelul la care corupţia ajunsese în una dintre cele mai sărace ţări ale UE. În perioada în care s-a aflat la DNA, agenţia a luat măsuri legale împotriva a cel puţin 1000 de persoane în fiecare an. 900 dintre aceste au fost condamnate, spune Kovesi. Acest palmares, spune ea, o face un candidat puternic pentru funcţia de procuror-şef european. „Sub conducerea mea, DNA a devenit un model de bune practici în sud-estul Europei cu privire la corupţia la nivel înalt”, a spus Kovesi.

„Faptul că am investigat atât de multe cazuri înseamnă că ştiu foarte bine care este ipologia infracţiunilor. Odată ce ştii cum se face fapta, ştii şi cum să-i prinzi”, spune Kovesi, care accentuează faptul că experienţa pe care a obţinut-o ar fi importantă şi la nivel european. „Corupţia nu s-a inventat în România, nu este un brand nou” spune Kovesi care a recunoscut şi că a întâmpinat dificultăţi din partea politicului.

Kovesi a respins speculaţiile conform cărora ar vrea să intre în politică

„Ce este sigur este că sunt un candidat care nu se bucură de sprijinul statului român. Asta în timp ce colegul meu francez se bucură de sprijinul statului francez. În timpul negocierilor, sprijinuli pe care guvernul României îl oferă sau nu îl oferă poate să conteze”. Pe de altă parte, Kovesi spune că lipsa de sprijin din partea României nu este decisivă.

Kovesi a respins speculaţiile conform cărora ar vrea să intre în politică şi să candideze la preşedinţia ţării. Ea a menţionat că nu are nicio intenţie de a părăsi profesia de magistrat. Kovesi spune că are răbdare şi că aşteaptă să vadă rezultatul negocierilor dintre Consiliu şi Parlament. „Am jucat baschet în trecut şi au fost situaţii în care am câştigat meciuri importante chiar în ultima secundă. Chiar şi când adversarul te conduce, în ultima clipă poţi să înscrii un gol şi să câştigi”.

În cazul în care nu obţine funcţia, Kovesi spune că „întotdeauna există un plan B, întotdeauna am şi alte planuri. Dar acum, planul meu este să rămân şi să mă lupt pentru această candidatură”. Şansele lui Kovesi ar putea să crească după intrarea în funcţie a noului Parlament European. După acest moment, susţinerea politică pentru candidatul francez s-ar reduce dacă Franţa ar ţinti funcţii mai importante în noua configuraţie politică de la Bruxelles.

SursaDigi24

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:08:06

Gala UNITER la Craiova. Ion Caramitru, preşedinte UNITER: Chiar...

Gala Premiilor UNITER 2020 reuneşte două premiere....

ȘTIRI GdS

00:08:06

Gala UNITER la Craiova. Ion Caramitru, preşedinte UNITER: Chiar...

Gala Premiilor UNITER 2020 reuneşte două premiere. Are loc, pentru prima dată, la Craiova şi, totodată, este prima gală a premiilor Uniunii...

Concurență de 9 pe loc pentru trei posturi de...

Concurență ca la medicină pentru trei posturi de șofer în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Nu mai puțin de...

Cum a ajuns o școală din Craiova cu două...

Cum a ajuns o școală din Craiova cu două clase în scenariul roșu

Urmărit internațional, prins în Olt

Un bărbat urmărit internațional a fost prins în Olt de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale. La data de 19...

VIDEO de Cartea Recordurilor. Un bebeluș de 6 luni...

Un bebeluș în vârstă de șase luni din Statele Unite a intrat în cartea recordurilor drept cel mai mic copil care face...

Un pacient cu Covid dintr-un spital din țară ...

Un pacient aflat internat la etajul sase al Spitalului de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iași s-a sinucis sâmbătă, aruncându-se în gol de...