10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFaptele din dosarul de corupţie de la Primăria Podari s-au prescris

Faptele din dosarul de corupţie de la Primăria Podari s-au prescris

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dipus, săptămâna acesta, încetarea procesului penal faţă de cei şapte inculpaţi din dosarul privind retrocedarea unui teren de 5.000 mp din comuna Podari. În cazul a şase inculpaţi, instanţa a constatat că faptele s-au prescris. Faţă de Constantin Gheorghiță, primar al comunei Podari la data faptelor, instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia

ANIF Dolj, păgubită cu un teren de 5.000 mp

Procurorii DNA au încheiat cercetările în acest dosar în decembrie 2015, când au dispus trimiterea în judecată a şapte inculpaţi. Este vorba de primarul şi viceprimarul comunei Podari la acea dată, Constantin Gheorghiţă şi Petre Prodileanu, dar şi de secretara Mioara Stan.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Costinel Băbălău, șef Serviciu Taxe la data faptelor, arhitecta-șefă Mariana Vlăduți, Cristian Pisică, inginer la o societate comercială, dar și arhitectul Iulian Albu.

Printre infracțiunile care ar fi fost comise de cei șapte inculpați se numără abuzul în serviciu, falsul intelectual, înșelăciunea sau uzul de fals.

Terenul cu pricina a ajuns la Băbălău

Anchetatorii au susținut că, în cursul anului 2008, primarul comunei ar fi retrocedat în mod abuziv un teren al ANIF Dolj din Podari.

„Inculpatul Gheorghiță Constantin a emis în mod abuziv o dispoziție prin care a aprobat restituirea suprafeței de 5.000 mp unei persoane, iar la data de 30 iunie 2008 a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafața de 5.000 mp în intravilanul comunei Podari, întocmind și semnând un proces-verbal, alături de inculpatul Prodileanu Petre, viceprimar al aceleiași localități, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren și nu a procedat la efectuarea de măsurători“, au explicat procurorii anticorupție. 

Ulterior, în ianuarie 2010, terenul intravilan a fost cumpărat de Costinel Băbălău, care a început demersurile pentru a pune mâna pe mai multe imobile ale ANIF. Imobilele erau amplasate chiar pe terenul retrocedat de primarul Gheorghiță. În final, pe 6 iulie 2010, Băbălău a vândut clădirile cu pricina unui cumpărător de bună-credință, cu suma de 106.000 de euro. 

Faptele s-au prescris între timp

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 16 decembrie 2015, iar marţi, 4 iunie, instanţa s-a pronunţat. Judecătorii doljeni au constatat că faptele reţinute în sarcina inculpaţilor s-au prescris, aşa că au dispus încetarea procesului penal faţă de Albu, Pisică, Vlăduţi, Stan, Băbălău şi Prodileanu. În cazul edilului Gheorgiţă, instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia, la sfârşitul lunii februarie. 

Mai trebuie spus că inculpaţii Mariana Vlăduți, Mioara Stan şi Petre Prodileanu au fost sancţionaţi cu câte o amendă administrativă de 700 de lei. În schimb, Băbălău a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei.
Instanţa a mai constatat că prejudiciul adus ANIF a fost achitat între timp şi a dispus anularea mai multor înscrisuri. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Băbălău a făcut puşcărie

Unul dintre inculpaţii din acest dosar, Costinel Băbălău, a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în noiembrie 2016. Bărbatul a fost acuzat că a obţinut fără drept o serie de informaţii de la Tribunalul Dolj cu ajutorul a doi angajaţi ai instanţei.

Anchetatorii au susținut că, prin obținerea acestor informații, Băbălău a vrut să-și asigure o apărare eficientă în dosarul în care era cercetat la acea vreme. Este vorba de dosarul soluţionat marţi de Tribunalul Dolj.

În martie, anul trecut, Băbălău a fost condamnat la un an de închisoare cu executare, iar ceilalţi doi inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la un an și zece luni, respectiv un an și jumătate de închisoare cu executare. 
În octombrie, anul trecut, Băbălău a fost eliberat condiţionat din închisoare, iar ceilaţi doi inculpaţi în noiembrie 2018, respectiv 22 martie 2019.

SursaDNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS