Funcționari condamnați la închisoare cu executare

Mai mulți funcționari ai Primăriei Podari, printre care se numără primarul și viceprimarul comunei, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în decembrie 2015
Autori


Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne la un an de închisoare cu executare un funcționar din cadrul Primăriei Podari, acuzat că a cerut și obținut fără drept informații dintr-un dosar în care era cercetat pentru fapte de corupție alături de primarul și viceprimarul comunei. Informațiile cu pricina au fost obținute cu ajutorul a doi angajați ai Tribunalului Dolj, care au primit și ei pedepse cu executare. Inițial, la Tribunalul Dolj, cei trei inculpați au primit pedepse ceva mai mari, însă cu suspendare.

Șef al Compartimentului Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Podari la data faptelor, Costinel Băbălău a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pe 1 noiembrie 2016. În același dosar au fost deferiți justiției și doi funcționari ai Tribunalului Dolj, referentul Radian Mitru și informaticianul Mihaela Ionescu. Dacă Băbălău a fost acuzat de instigare la comiterea infracțiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Radian Mitru și Mihaela Ionescu au fost deferiți justiției pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii și favorizarea făptuitorului, respectiv folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, pe 29 ianuarie 2015, „în contextul desfășurării cercetărilor de către procurorii anticorupție în dosarul nr. 168/P/2013 (prin care la data de 16 decembrie 2015 au fost trimise în judecată mai multe persoane din conducerea Primăriei Podari), inculpatul Băbălău Costinel i-a solicitat inculpatului Mitru Radian, referent în cadrul Tribunalului Dolj, date ce nu erau destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, lucru pe care acesta din urmă l-a și făcut. Deoarece inculpatul Mitru Radian nu avea acces la interfața nepublică a programului ECRIS, acesta a apelat la inculpata Ionescu Mihaela, informatician la instanța menționată, care i-a pus la dispoziție informațiile respective, nedestinate publi-cității“.

Mai exact, Mitru i-a oferit lui Băbălău informații privind un mandat de supraveghere tehnică emis de Tribunalul Dolj. Problema a fost că mandatul în cauză fusese emis de instanță în decembrie 2014, așa că pe 29 ianuarie 2015, la ora 11.40, a fost înregistrată și convorbirea telefonică în care Băbălău i-a cerut lui Radian Mitru date din dosar. Anchetatorii au susținut că, prin obținerea acestor informații, Băbălău a vrut să-şi asigure o apărare eficientă în dosarul în care era cercetat la acea vreme.

Pedepse cu executare la Curtea de Apel Craiova

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 1 noiembrie 2016, instanță care s-a pronunțat pe 21 septembrie.

Costinel Băbălău și-a recunoscut faptele și a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și, în plus, a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității chiar la Primăria Podari.

La rândul lui, Radian Mitru a primit o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare, urmând să muncească alături de Băbălău în folosul comunității. „Obligă inculpatul să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Podari, inculpatul locuind fără forme legale în comuna Podari“, se arată în hotărârea instanței. În schimb, Mihaela Ionescu a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare. A urmat apelul, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.


De data aceasta, Băbălău a fost condamnat la un an de închisoare, iar Radian Mitru a primit o pedeapsă de un an şi zece luni închisoare. Al treilea inculpat din acest dosar, Mihaela Ionescu, a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare. Instanța a mai dispus ca inculpații să execute pedepsele în regim de detenție. „Înlătură dispoziţiile de suspendare sub supraveghere a executării pedepselor principale din sentinţa apelată şi dispune executarea pedepselor în regim de detenţie. Definitivă“, se arată în hotărârea de ieri a Curții de Apel Craiova.

Primarul, viceprimarul din Podari și alți cinci inculpați, judecați într-un dosar de corupție

Același Costinel Băbălău a fost trimis în judecată în dosarul din care a obținut informații în decembrie 2015, alături de alți șase inculpați. Aceștia sunt primarul Constantin Gheorghiță, viceprimarul Petre Prodileanu, secretara Mioara Stan, arhitecta-șefă Mariana Vlăduți, Cristian Pisică, inginer la o societate comercială, și arhitectul Iulian Albu. Printre infracțiunile care ar fi fost comise de cei șapte inculpați se numără abuzul în serviciu, falsul intelectual, înșelăciunea sau uzul de fals.

Anchetatorii susțin că totul a început în 2008, după ce primarul Gheorghiță ar fi retrocedat în mod abuziv un teren al ANIF Dolj din Podari. „Inculpatul Gheorghiță Constantin a emis în mod abuziv o dispoziție prin care a aprobat restituirea suprafeței de 5.000 mp unei persoane, iar la data de 30 iunie 2008 a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafața de 5.000 mp în intravilanul comunei Podari, întocmind și semnând un proces-verbal, alături de inculpatul Prodileanu Petre, viceprimar al aceleiași localități, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren și nu a procedat la efectuarea de măsurători“, au explicat procurorii anticorupție. Ulterior, în ianuarie 2010, terenul intravilan a fost cumpărat de Costinel Băbălău, care a început demersurile pentru a pune mâna pe mai multe imobile ale ANIF, care erau amplasate pe terenul retrocedat de primarul Gheorghiță. În final, pe 6 iulie 2010, Băbălău a vândut clădirile cu pricina unui cumpărător de bună-credință, cu suma de 106.000 de euro.

Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru astăzi.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 7 martie 2018

Actualitate

» Examinare gratuită pentru depistarea bolilor renale
» România, pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procentaj al afacerilor deţinute de femei
» Comisia Europeana: Progresele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei au fost puse în pericol din nou. Boom-ul economic, bazat pe consum
» Rusia este supectată că a folosit bombe mai puţin precise pentru a da vina pe Siria pentru crime de război
» În Republica Moldova există mai multe telefoane decât oameni
» Plata CASS, eliminată pentru cei cu indemnizaţie de creştere a copilului şi pentru persoanele cu venit minim
» Băsescu: Dragi parlamentari din comisia SRI, căutaţi-mă după ce îl audiaţi pe Dragnea
» OUG 91 trece de Parlament: Majorări de până la 15% pentru mai multe categorii profesionale. Poliţiştii vor avea plătite orele suplimentare
» Un distribuitor acuză Ministerul Sănătăţii, că deşi l-a notificat că poate aduce 10.000 de fiole de imunoglobulină, nu a primit răspuns
» Monica Macovei a demisionat din Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ACRE)
» Radarele vor fi instalate exclusiv pe autovehiculele cu insemnele Poliţiei rutiere – proiect adoptat de Senat
» Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 86
» BCR va acorda credite de peste 1 miliard de lei pentru programul Prima Casă
» Cetățenii, notificaţi prin SMS când le expiră pașaportul
» Poşta Română: Luxury Post Express, serviciul care îţi pune la dispoziţie curierul tău personal
» Augustin Lazăr şi Klaus Iohannis prezidează şedinţa de bilanţ al Parchetului General

Publireportaj

» Cardio Help „Timp“ pentru inima dumneavoastră!
» “La mulţi ani” de 8 Martie din partea RAT Craiova
» Preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica, urează “La mulţi ani!” tuturor doamnelor şi domnişoarelor

Local

» Începe înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

Dolj

» Craiova încă suferă la capitolul transport public în comun
» Theo are nevoie de o proteză craniană pentru o viaţă normală
» Șoferul care a accidentat o fetiţă şi pe tatăl ei, trimis în judecată
» Au apărut „mărțișoarele“ care toacă nervii șoferilor
» Hoți de buzunare, cu un picior în închisoare
» Dolj: Bijuterii din aur contrafăcute în valoare de 190.000 de lei, confiscate de poliţişti
» Amenzi drastice, în valoare de 85.000 de lei, aplicate comercianţilor de flori și plantelor ornamentale
» Craiova: La volan cu permisul suspendat
» “Carmina Burana”, spectacol cu casa închisă la Ploiești, cu participarea Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova
» Craiova: Reacție Urbană continuă cu spectacolul „Azi sau mâine?” la Teatrul Naţional
» CFR Călători Craiova, prezentă la Târgul de Turism al Olteniei 2018
» Dolj: A furat un portmoneu cu 500 lei dintr-o geantă şi a fost prins
» Craiova: Hoțul de buzunare, devenit „vedetă“ pe facebook, prins de poliţişti

Gorj

» Finanţări nerambursabile pentru promovarea activităţilor sportive şi cultură
» Fosta conducere a CEO a câştigat primul război cu Fondul Proprietatea
» Direcţia Agricolă vrea regulament pentru funcţionarea stânelor
» Program de plombări şi reparaţii pe drumurile naţionale
» Gorj: S-a încheiat greva foamei la CEO
» Gorj: Motociclist anchetat pentru tăinuire
» Gorj: Lăutar agresat în timp ce cânta într-un bar din Tismana

Vâlcea

» Evazionişti reţinuţi la Râmnicu Vâlcea

Sport

» Mauro Bertoni a inspectat Academia AC Milan de la Mischii
» Fabulos! SCM Craiova a învins campioana CSM Bucureşti
» Edi Iordănescu apreciază Universitatea
» Craiova a făcut repetiție pentru play-off cu Dinamo
» Fotbal / Liga Europa, optimi de finală – tur
» Handbal (f): SCM Craiova a învins campioana CSM Bucureşti, care nu mai pierduse de 36 de meciuri în Liga Naţională

Bani & Afaceri

» Eșecurile așa-zisei revoluții fiscale

Sanatate

» Criza imunoglobulinelor condamnă bolnavii la moarte

Educatie

» Școlile din Dolj care restructurează profesori

Top