Craiova nu scapă de blestemul străzilor inundate. Ploile torenţiale căzute în ultimele 24 de ore au transformat unele dintre străzile oraşului în adevărate zone lacustre. Este vorba despre străzi precum bulevardul Râului, strada Leandrului, strada Coşuna, strada Doiceşti, strada Rosmarinilor, strada Castanilor, Aleea V Brestei, strada Pui de Lei, strada Dobrogea, strada Brăila şi strada Fermierului. Apa provenită de la precipitaţii a acoperit întreaga suprafaţă a carosabilului astfel încât craiovenii care locuiesc pe aceste străzi nu au avut de ales decât să „înoate“ prin bălţi. Apa bălteşte de zile bune pe străzile oraşului, fie că sunt situate în cartiere periferice, fie că sunt la câteva sute de metri de centrul Băniei. Partea proastă este că Bănia, ca de altfel întreg judeţul, s-a aflat în noaptea de duminică spre luni sub cod portocaliu de ploi şi ulterior sub cod galben, iar precipitaţiile nu au încetat ore bune.
Străzi sub ape
Asfaltate sau de pământ, străzile sunt pline de apa provenită de la precipitaţii. În primul caz, chiar dacă străzile sunt asfaltate, apa nu este preluată de canalizare deoarece nu există canalizare pluvială. În al doilea rând, deficienţele rămase în urma constructorului îşi spun cel mai bine cuvântul în aceste momente. În cel de-al doilea caz, al străzilor şi aleilor de pământ, chiar dacă s-a aruncat pietriş, gropile sunt nelipsite. Ca o glumă proastă, tocmai strada care duce la Water Park este în mare parte sub ape. Strada Coşuna a fost asfaltată în 2017, dar deficienţele lucrării şi lipsa canalizării pluviale îşi spun cuvântul de fiecare dată când plouă. În aceeaşi situaţie este şi strada Fermierului, asfaltată parţial în 2018: la intrarea pe stradă este o baltă care acoperă carosabilul.
Străzile de pământ, cum ar fi strada Brăila din cartierul Popoveni, nu au nicio şansă să scape foarte curând de gropile şi bălţile care le-au acoperit.
CAO degajează apa cu woma şi vidanja
Apa provenită de la precipitaţii le-a dat bătăi de cap angajaţilor de la Compania de Apă Oltenia. Furnizorul de apă şi canal a acţionat cu utilaje şi angajaţi pentru degajarea apei provenite de la precipitaţii pe tot parcursul zilei de luni. Mai mult, s-a apucat de montat geigere pentru preluarea apelor care băltesc pe străzile Craiovei.
Totodată, angajaţii CAO au montat pe strada Făgăraş, din cartierul craiovean George Enescu, două geigere cu scopul de a prelua apa de ploaie care se strângea acolo, au mai spus reprezentanţii CAO.
O altfel de inundaţie
În urma precipitaţiilor căzute în Craiova, dar şi a unor lucrări de modernizare (asfaltare) defectuoase, un magazin din cartierul 1 Mai, zona insulă, a fost inundat.
Reprezentanţii Domarcons, firma care efectuează lucrările de modernizare în zona Parcului Mureş din cartierul 1 Mai, au varianta lor, dar înţeleg situaţia şi spun că vor remedia lucrarea demarată greşit. „Cunosc situaţia. Iniţial, acel domn, care deţine magazinul, a fost de acord să scurteze uşa cu câţiva centimetri pentru că asfaltul vine acum ceva mai sus faţă de ceea ce era înainte. Ulterior, nu a mai fost de acord. Este o problemă, într-adevăr, şi am dat dispoziţie angajaţilor să remedieze trotuarul, în aşa fel încât apa provenită de la precipitaţii să nu mai afecteze acel spaţiu comercial“, a precizat Dan Dumitru, reprezentant SC Domarcons SRL.
Ploile nu contenesc
Atenţionările meteorologice nu sunt deloc optimiste. S-a emis cod galben de instabilitate atmosferică, iar cantitățile de apă vor fi însemnate, în intervalul 3 iunie, ora 10.00 – 4 iunie, ora 10.00.
În Oltenia vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.