Bătălia pentru SIF Oltenia

Războaiele din culise pentru controlul SIF Oltenia continuă


După ce societatea a primit 140 de milioane de euro pe pachetul de acţiuni de la BCR, a început scandalul. Vedeţi mai jos cine încearcă să controleze cel mai de succes SIF din România, cu o valoare a activului net de peste 440 de milioane de euro.

La sfârşitul anului 2018, Societatea de Investiţii Financiare (SIF) 5 Oltenia a încasat circa 140 de milioane de euro pe pachetul de acţiuni de 6% pe care îl deţinea la BCR. Tranzacţia anului pe piaţa de capital din România a oferit SIF5 fondurile necesare pentru luarea unor decizii de business interesante. În contextul Ordonanţei 114/2018, care instituia taxe pe activele bancare şi pe cifra de afaceri la societăţile din energie, preţurile la bursă ale acestor companii s-au prăbuşit. Având bani cash în conturi, SIF Oltenia a început să cumpere masiv. Cele 500 de milioane de lei au fost plasate astfel în sistemul bancar (79%), energie, petrol, gaze (13,5%) şi intermedieri financiare (7,5%). Decizia s-a dovedit inspirată, pentru că între timp cotaţiile şi-au revenit, iar aceste plasamente au înregistrat în perioada octombrie 2018-martie 2019 o valoare adăugată de 18%. În plus, SIF Oltenia va încasa şi dividende aferente anului 2018, în contul pachetelor de acţiuni pe care le-a cumpărat. Pe scurt, vorbim de cel mai profitabil SIF din România, care are o capitalizare de aproape 260 de milioane de euro şi o valoare a activului net de peste 2 miliarde de lei (440 milioane euro).

Comitetul care a aprins scandalul

O dată cu programul de privatizare în masă, sute de mii de olteni au devenit acţionari ai SIF5, societate către care au fost transferată o parte din economia naţională. Printre cele mai vizibile societăţi la care SIF5 avea acţiuni se numărau Automobile Craiova, ARO Câmpulung sau BCR. Pe măsură ce unele din aceste societăţi s-au privatizat, SIF a ieşit din acţionariatul lor, vânzându-şi deţinerile pe bani buni. Sumele au fost apoi investite în principal în societăţi din sectorul bancar, energie şi asigurări, printre titlurile aflate în portofoliu numărându-se acum BRD, Banca Transilvania, Transgaz, Romgaz etc. De-a lungul anilor, rechinii de pe piaţa financiară au încercat să controleze direct sau prin interpuşi SIF-ul, pentru averea sa fabuloasă. GdS a scris în timp despre grupurile controlate de Cătălin Chelu sau Dinel Staicu. Nici acum lucrurile nu s-au liniştit.

În acest context, a apărut scandalul ultimelor luni, care şi-a desfăşurat cel mai important episod săptămâna trecută, la şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA). Un grup de acţionari însumând peste 5% din capitalul social al SIF Oltenia a convocat adunarea generală în data de 9 mai pentru modificarea Actului constitutiv al societăţii. Cea mai importantă modificare viza reducerea numărului de membri din Consiliul de Administraţie (CA) de la șapte la cinci, precum şi înfiinţarea unui Comitet Investiţional (CI) cu puteri decizionale – compus din membrii conducerii superioare şi trei angajaţi ai societăţii. Conform propunerii, acest Comitet Investiţional „aprobă sau respinge“ propunerea directorului general sau a directorului adjunct privind dobândirea sau înstrăinarea de bunuri aflate în patrimoniul societăţii (inclusiv valori mobiliare sau alte instrumente financiare) a căror valoare depăşeşte individual sau cumulat (dacă sunt legate) suma de 1 milion de lei. De asemenea, fără acordul CA, ei nu vor putea cumpăra sau vinde bunuri din patrimoniul SIF a căror valoare individuală sau cumulată depăşeşte 5 milioane de lei. Tot Comitetul desfăşoară şi „investigaţii“ cu privire la „executarea strategiei investiţionale“ aprobate de CA. Deciziile în cadrul CI ar urma să fie luate cu votul majorităţii membrilor. Aceasta înseamnă că, teoretic, cei trei angajaţi ai SIF ar putea bloca iniţiativele şefilor lor, directorul şi adjunctul societăţii.

SIF-ul controlat prin interpuşi?


Conducerea SIF Oltenia a anunţat că grupul care a convocat AGEA acţionează concertat cu alte entităţi, controlând împreună circa 29% din acţiunile societăţii. Grupul ar fi condus de SIF 1 Banat-Crişana şi SIF 4 Muntenia, la care se alătură o serie de persoane fizice şi fonduri închise de investiţii, unele cu sediul în paradisuri fiscale ca Luxemburg şi Liechtenstein. Legea nr. 297/2004 a pieţei de capital spune că la SIF-uri un acţionar nu poate deţine în nume propriu sau „concertat“, adică prin interpuşi, mai mult de 5% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare (art. 286, indice 1). Scopul este protejarea micilor acţionari. De asemenea, reprezentanţii societăţii au arătat că, prin fondurile pe care le controlau şi finanţau, SIF 1 şi SIF 4 au cumpărat masiv acţiuni SIF Oltenia. Or, Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă spune că persoanele care „utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau provin de la entităţi diferite care se află într-o relaţie de control“ (art. 2, alin 2) se consideră că acţionează concertat, adică „cooperează în baza unui acord formal sau tacit, verbal sau scris, pentru a înfăptui o politică comună în legătură cu un emitent“ (art. 2, alin 1, pt. 30). Practic, aceştia spun că SIF 1 şi SIF 4 controlează mascat aproape 30% din SIF Oltenia şi încearcă să influenţeze politica de investiţii a acesteia. În mod normal, grupul concertat ar trebui să aibă dreptul de vot suspendat pentru ceea ce depăşeşte 5% din acţiunile SIF-ului. În mod ciudat însă, ASF nu a acceptat dovezile prezentate şi a anulat de la vot un număr infim de 6.500 de acţiuni, reprezentând doar 0,001% din capitalul social. ASF şi-a încălcat astfel propria consecvenţă, deoarece în 2013 şi 2016 concertase acţiunile pe care le deţineau la SIF 5 BCR-Erste Bank împreună cu două fonduri de investiţii pe care le controlau în proporţie de 80%. În cazul de faţă însă, a refuzat să concerteze SIF1-SIF4 cu fondurile de investiţii pe care le controlează în proporţie de 95%. În consecinţă, cu un cvorum de 53,7% din capitalul social, modificarea Actului constitutiv a fost adoptată.

Rămâne de văzut dacă hotărârile AGEA vor fi validate de ASF, pentru că ele s-ar putea dovedi ilegale. Chiar ASF a transmis anterior şedinţei un punct de vedere în care spune că un Comitet Investiţional cu puteri decizionale limitează puterea conducerii societăţii, încălcând atât legislaţia naţională, cât şi pe cea din UE. Ulterior, ASF a revenit cu o precizare confuză, spunând că prima adresă ar fi fost interpretată „într-o manieră neconformă“ şi că modificarea Actului constitutiv are temei legal. Vom vedea dacă, după analiza hotărârilor AGEA, atribuţiile decizionale pe care le-a primit Comitetul vor fi considerate legale. În orice caz, dacă hotărârile vor trece de ASF, războiul pentru SIF Oltenia se va muta în instanţă.

Micii acţionari, îngrijoraţi

Micii acţionari s-au arătat deranjaţi că SIF5 ar putea fi preluat în forţă şi au întrebat „de ce trebuie schimbat ceva care funcţionează bine“. Ei se tem că dacă acest grup va pune mâna pe SIF Oltenia nu vor mai primi dividende, ca până acum. Prezenţi la furtunoasa şedinţă a AGEA, Bogdan Drăgoi – preşedinte SIF1 şi Nicuşor Buică – director SIF4 nu au catadicsit să le răspundă la întrebări. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi avocata Carmen Popa, care a spus că SIF1 şi SIF4 nu au ele însele modelul de conducere pe care vor să-l impună la SIF Oltenia. În relitate, acestea ar urmări doar să destabilizeze un competitor redutabil de pe piaţă, cum este SIF5. Hotărârile AGEA au fost publicate deja pe Bursă, dar grupul care a provocat acest scandal s-ar putea să aibă o mare surpriză: ele nu sunt semnate de preşedintele-director general al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu. Pentru că tot la AGEA din 9 mai i-au luat acest drept lui Ciurezu şi l-au împuternicit să le semneze pe secretarul de şedinţă, o persoană străină de societate. În consecinţă, s-ar putea ca Actul constitutiv să nici nu poată fi modificat la Registrul Comerţului. Războiul pentru SIF Oltenia continuă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 14 mai 2019

Actualitate

» Dolj: A încercat să scape de controlul poliţiştilor, dar a fost prins
» Ministrul interimar al Justiţiei: Cererea de extrădare a lui Radu Mazăre a fost admisă
» Avocata lui Sevil Shhaideh va sesiza CSM și Inspecția Judiciară după ce a găsit la Tribunal rețeaua de wi-fi „m…e PSD“
» SONDAJ – Dăncilă a declarat că românii câștigă în medie cu 50% mai mult ca în 2016. Sunteţi de acord?
» George Simion: România are nevoie de un nou proiect de ţară
» Cum să devii poliţist de frontieră
» (Galerie foto) Biserica Ortodoxă Densuș, cel mai vechi lăcaş de piatră unde încă se mai țin slujbe
» Se va reduce TVA-ul pentru produsele tradiţionale. S-a aprobat amnistia fiscală pentru persoanele fizice
» Miliardar grec, arestat după ce în avionul său s-au găsit 5.000 de plante de canabis
» Radarele ascunse au fost scoase în afara legii. Ce solicitase CCR
» Cod galben de inundaţii pe râuri din toată Oltenia
» Radu Mazăre a fost „notificat” de autoritățile din Madagascar că va fi extrădat în România / Acesta a depus însă și o cerere de azil, care ar trebui examinată de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (presă)
» Acțiune de amploare a Poliției Rutiere
» Radu Mazăre va fi extrădat

Publireportaj

» Profesioniștii care duc România în primul rând al Europei

Dolj

» S-a semnat Masterplanul de apă al Doljului. Unde se extind reţelele de apă şi canalizare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Absolvenţii trebuie să se înregistreze în evidenţele AJOFM Dolj, în termen de 60 de zile de la absolvire, pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie
» Săptămâna Limbilor Străine la Universitatea Craiova
» Dolj: Taximetriştii au fost verificaţi de oamenii legii
» Eugen Teodorovici: „Lucrările la Spitalul Regional Craiova vor începe, sigur, de anul viitor“

Gorj

» Ultima zi când mai pot fi depuse cererile unice de plată
» Festival al tarafurilor lăutăreşti, la Tismana
» Verificările FRF la Stadionul Municipal, finalizate
» Podul Ferdinand, monument istoric, lăsat să ruginească
» S-au scumpit apa şi canalul
» Festivalul Romani Kultura, dedicat tradiţiilor şi culturii rrome, la Târgu Jiu
» Gorj: Demisie din conducerea Spitalului Județean, înainte de vizita ministrului Sănătăţii
» Gorj: Tânăr acuzat că ar fi furat motoare electrice în valoare de 50.000 de lei

Olt

» Olt: Un şofer şi un bicilist, prinşi băuţi pe drumurile publice

Mehedinţi

» (Video) Mehedinţi: O maşină a fost proiectată într-o curte, după ce a fost lovită de un alt autoturism

Vâlcea

» Concerte de toate genurile la Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Tânăr prins cu substanţe interzise asupra lui
» Arta plastică – un punct important în programul ”Zilelor Râmnicului”
» Târgul Meşterilor Populari şi Târgul de Carte la Râmnicu Vâlcea

Sport

» Patrick Anghel, campion național la dublu și vicecampion la dublu mixt
» Academia Fotbal Club Atlas a intrat în competiţia juvenilă
» Stoica se vrea campion la Elitele U15
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu are parte de un final de sezon tensionat
» WTA Roma: Simona Halep, debut contra jucătoarei Marketa Vondrousova la Foro Italico
» Formula 1 / Revine în calendar Marele Premiu al Olandei
» Tenis / Begu, învinsă în primul tur la Roma

Sanatate

» Dieta de patru zile cu banane şi lapte
» Eşti mămică şi ai migrene? Iată cum le poți controla!

Educatie

» Ministerul Educației renunță la ordinul dat peste noapte, prin care plănuia să schimbe admiterea la liceu
» Evaluare Națională 2019: Ce subiecte au primit elevii de clasa a IV-a la română

Magazin

» Limba GoT, învățată de 1,2 milioane de oameni
» Horoscop
» Bancul zilei
» Cum să faci nutella de casă din 4 ingrediente

Top