Sibiul este capitala politică a Uniunii Europene, iar 27 de şefi de stat şi guvern ai ţărilor europene, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt, circa 900 de ziariști și 100 de traducători participând la summitul UE.
Şi printre discursuri şi întâlniri, organizatorii au pregătit pentru invitaţii la summit, şi un meniu pe măsură, care nu este unul foarte sofisticat, dar care le oferă și mâncăruri tradiționale românești.
Guvernul a alocat peste 500.000 de lei pentru summitul de la Sibiu. Mare parte din acești bani au fost consumați pentru protocol, adică mese zilnice și băuri.
Oficialii UE vor avea mese zilnice tip ”bufet suedez” (prânz și/ sau cină); coffee-break (3 pauze de cafea zilnic/ persoană); coffee – station (lounge/ spații amenajate aeroport). Bucătarii vor sosi joi, 9 mai, și vor găti pentru circa 1.350 de persoane, la prânz și la cină. Se vor prepara cafele pentru 1.500 de persoane.

Aperitive:

Platou cu brânzeturi tradiționale românești (caș dulce, telemea oi, cașcaval Dobrogea, cașcaval afumat, urdă, telemea vacă)
Mule de pasăre în aspic
Frigărui de mozzarella cu struguri albi și roșii
Somon marinat cu măsline verzi
Piept de rață afumat pe portocală
Terină de căprioară
Canapele de castraveți verzi cu pastă de somon picant
Mini frigărui cu gambas
Roșii cherry
Calamari picanți
Ruladă din mușchi de vită cu prune uscate

Fel principal:

File de somon cu sos de lămâie
Mușchi de vită Wellington
Medalion de căprioară
Sărmăluțe în foi de viță cu smântână
Șalău pe lime
Salată Cezar
Salată de ciuperci cu chimen
Salată Waldorf
Cartofi copți
Rulou de vinete cu legume
Orez sălbatic
Mini chifle albe și negre
Mini prăjituri asortate
Fructe asortate

Băuturi:

Apă plată, apă mineral, Santal, Cola, Fanta, Sprite
Cafea filtru / ceai (zahăr, lapte, lămâie)
Vin alb/ Vin roșu/ Vin spumant (doar la meniurile propuse pentru cină)

Meniuri orientative Lacto – Vegetariene

Gustare:

Mille feuille de legume la grătar cu mascarpone
Cremă de vinete și marmeladă de roșii uscate la soare servită cu roșii cherry coapte
Salată de avocado, pere, pepene galben servită pe pat de frunze verzi
Trio de bruschete cu roșii, cu pesto vegan, arugula și sos balsamic,
Rulou cu quinoa și alge nori, mini vegan quiche cu spanac

Fel Principal:

Ciuperci la cuptor, marinate în unt aromat, servite cu brânză de capră și ceapă caramelizată
Sparanghel copt cu sos de capere și balsamico și ciuperci cu verdeață și roșii
Risotto cu trufe
Chifle asortate

Desert:

Pară cu sos caramelizat
Clătite cu miere și nuci
Budincă de chia.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.