17.9 C
Craiova
marți, 21 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateFemeile controlează cele mai mari bugete ale Apărării din Europa. Vezi care este statul din UE cu cei mai mulţi bani alocaţi armatei

Femeile controlează cele mai mari bugete ale Apărării din Europa. Vezi care este statul din UE cu cei mai mulţi bani alocaţi armatei

Şase dintre cele mai mari bugete ale apărării din Europa sunt controlate de femei, după numirea, la 1 mai, a lui Penny Mordaunt în funcţia de secretar al apărării în Marea Britanie, care gestionează anual 47 de miliarde de dolari, informează Mediafax.

Franţa are cel mai mare buget al apărării, de 59 de miliarde de dolari în 2018, controlat de Florence Parly, iar topul este completat de Germania (46,2 mld. dolari), Italia (26,1 mld. dolari), Spania (17 mld. dolari) şi Olanda (10,5 mld. dolari), toate statele având femei în fruntea ministerelor apărării.

În top 10 al cheltuielilor militare se mai află Norvegia, Suedia, Grecia şi, pe ultimul loc, Elveţia (4,7 mld. dolari) unde ministru al apărării este tot o femeie, mai menţionează sursa citată.

În timp, multe femei au fost responsabile cu apărarea; de exemplu, Norvegia a avut o serie de miniştri de apărare de sex feminin în 1999-2017, iar Spania a avut trei, prima fiind Carme Chacón, care a preluat funcţia în timp ce era însărcinată, în 2008.

În schimb, SUA, care are un buget de apărare de aproximativ 600 miliarde dolari, şi China, cu cheltuielile anuale de 250 miliarde de dolari, nu au numit niciodată o femeie care să conducă departamentul apărării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS