20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecţia de anchetă a magistraţilor cere CSM să-i apere independenţa

Secţia de anchetă a magistraţilor cere CSM să-i apere independenţa

Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ) a făcut la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar după comunicatul dat de ”Iniţiativa pentru Justiţie” împotriva sa. CSM a transmis cererea la Inspecţia Judiciară, scrie Mediafax.

”La data de 03 aprilie 2019 a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cerere formulată în raport de conţinutul comunicatului Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie” emis la data de 01 aprilie 2019 şi preluat în mass media online sub diverse titluri”, anunţă CSM pe pagina sa.

Cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar a fost înaintată Inspecţiei Judiciare pentru verificări, mai transmite sursa citată.

Reprezentanţii organizaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie”, asociaţie profesională a procurorilor, au participat, pe 27 martie, la Cotroceni, la consultările pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a avut cu asociaţiile de magistraţi. Ulterior, asociaţia a emis un comunicat foarte dur la adresa preşedintelui CSM, Lia Savonea, şi a secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

”În ceea ce priveşte Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, aceasta apare ca fiind înfiinţată din două motive principale: pe de o parte, pentru a asigura impunitatea magistraţilor corupţi, agreaţi de putere, cu riscul refacerii reţelelor de corupţie din anii ’90 şi din prima partea a anilor 2000, pe de altă parte, pentru a acţiona ca un organ represiv, care să poată fi folosit împotriva magistraţilor incomozi – aspecte cu privire la care magistraţii au atras atenţia încă de la momentul punerii în discuţie a înfiinţării acestei secţii speciale. Aceşti magistraţi au fost consideraţi alarmişti. Din păcate însă, după începerea activităţii secţiei speciale, temerile magistraţilor au fost confirmate, în special, de comunicările publice ale secţiei. Din aceste comunicări oficiale rezultă o discrepanţă între situaţia de fapt descrisă şi încadrarea juridică dată faptelor cercetate, discrepanţă pe care o poate remarca orice persoană care posedă cunoştinţe elementare de drept penal”, se arată în comunicatul care se referă la activitatea SIIJ.

Totodată, aceştia critică procurorii care fac parte din această structură. „S-a clamat că secţia specială pentru magistraţi va fi o unitate de elită. Constatăm însă că persoanele care au fost numite în cadrul acesteia nu fac parte din elita corpului procurorilor: actualul procuror-şef a avut o activitate de investigare nesemnificativă la un parchet de pe lângă o judecătorie mică, apoi a funcţionat ca procuror „de instanţă”, după care a ocupat o funcţie de conducere şi ulterior a funcţionat ca inspector judiciar”, potrivit sursei citate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS