20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrexit: Londra ar putea suprima 80 - 90% din taxele vamale

Brexit: Londra ar putea suprima 80 – 90% din taxele vamale

Guvernul britanic îşi finisează armada comercială. În cazul unei ieşiri din Uniunea Europeană fără acord, programată pentru 29 martie, ar fi dispus să suprime între 80 şi 90% din taxele vamale pe produsele importate, potrivit Sky News.
Dispozitivul secret pregătit de administraţie ar urma să fie dezvăluit săptămâna viitoare dacă premierul Theresa May eşuează din nou în încercarea sa ca acordul ei privind Brexit încheiat cu cei 27, să fie aprobat la un vot programat miercuri, 12 martie. Deputaţii vor fi atunci în situaţia să se pronunţe a doua zi pentru sau contra unei ieşiri fără acord, potrivit Le Figaro, citat de Rador.
Ministrul britanic al comerţunlui international, Liam Fox, a refuzat să comenteze „speculaţii”. Dar, întrebat de o comisie parlamentară, miercuri, a dat asigurări că „guvernul va anunţa ce estimează că sunt tarife vamale pertinente dacă ajungem la un scenariu de „no deal”. Mai mulţi deputaţi au fost indignaţi că sunt menţinuţi în neclaritate de guvern înaintea votului lor.

Proiectul nu ar păstra taxe vamale decât pe 10 – 20% din produsele made in UK cele mai sensibile la concurenţa internaţională, printre care automobilele, unele textile, carnea de vită, de miel sau produsele lactate. Restul, provenind din lumea întreagă, ar fi scutit de orice taxe vamale permiţând menţinerea scăzută a preţurilor articolelor importate, în special ale pieselor auto.

Gest unilateral

Această strategie, promovată de unii politicieni şi economişti partizani ai Brexit, ar urmări să facă din Regatul Unit una din ţările cele mai liberale din lume pe plan comercial. Un gest unilateral îndrăzneţ care nu ar aştepta reciprocitate sistematică din partea altor naţiuni. Guvernul speră astfel să atenueze barierele puse comerţului exterior create de un Brexit „dur”.
Cabinetul Theresei May ar fi aprobat această strategie riscantă, nu fără scrâşnete din dinţi în anumite ministere. Mai mulţi miniştri s-au făcut ecoul îngrijorărilor sectoarelor industriale ca siderurgia, legate de riscul de a favoriza concurenţa neloială a rivalilor lor străini. Bruxellesul n-ar vedea cu ochi buni o asemenea politică a fostului său membru. Dispozitivul ar fi testat vreme de un an, înaintea unui bilanţ şi a eventualei reveniri la taxe vamale în vigoare sub conducerea Uniunii Europene.

„Să tăiem taxele vamale ar fi inevitabil şi necesar pentru a atenua consecinţele unui scenariu de ‘no deal’, estimează Allie Renison, de la organismul patronal Institute for Directors. Dar diavolul se ascunde în detaliile a ce va fi redus şi în ce proporţie. Lipsa de consultare pe un subiect atât de sensibil riscă să compromită alte acţiuni unilaterale pe viitor”. Dacă deputaţii ar aproba un acord de ieşire săptămâna viitoare, planul ar rămâne în sertare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS