Procedura pentru şeful Parchetului UE, transmisă Comisiei LIBE. Cât timp va avea Kovesi la audiere/ Eurodeputaţii PSD au cerut drept de vot

Foto: evz.ro


Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European, potrivit mesajului obţinut de Mediafax. Fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie.

„În numele preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, am dori să vă informăm asupra procedurii de la nivelul Comisiei în legătură cu numirea procurorului-şef european. O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.

Referitor la procedura din Parlamentul European la nivelul comisiei şi mai departe la decizia Coordonatorilor, audierea celor trei candidaţi va avea loc în şedinţa Comisia LIBE cu participarea Comisiei CONT, miercuri, 26 februarie, între orele 15.30-19.15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat). După cum reiese din scrisoarea domnului preşedinte Tajani, grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi”, se arată în mesajul preşedintelui Comisiei LIBE obţinut de MEDIAFAX.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, afirmă surse citate, miercuri, de site-ul de ştiri New Europe.

Conform surselor citate, în urma votului reprezentanţilor statelor membre UE, Jean-François Bohnert, din Franţa, a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte.

Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.


Zoană anunţă că eurodeputaţii PSD au cerut drept de vot al Comisiei LIBE pentru şeful Parchetului UE

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoana a declarat, pentru MEDIAFAX, că europarlamentarii PSD au transmis o solicitare pentru ca procedura alegerii procurorului-şef european, pentru care este înscrisă Laura Codruţa Kovesi, să fie una transparentă, iar Comisia LIBE să aibă drept de vot în acest sens.

„Eu împreună cu domnul Nica şi alţi colegi din grupul S&D am trimis astăzi (joi – n.r.) solicitare să fie o procedură transparentă, să se respecte procedura şi anume să existe vot în Comisia LIBE. Toţi eurodeputaţi care fac parte din Comisia LIBE să îşi exprime punctul de vedere prin vot, aşa cum este normal şi aşa cum prevede regulamentul”, a afirmat Gabriela Zoană, joi, pentru MEDIAFAX.

Ea a adăugat că decizia desemnării candidatului pentru şefia Parchetului European va fi luată de grupurile politice, acuzând că această procedură este netransparentă şi încalcă regulamentul PE.

Zoană – „Am primit, într-adevăr, în această seară procedura de la preşedintele Comisiei care ne-a transmis scrisoarea dl preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani, prin care ni se comunică faptul că nu va exista vot în Comisia LIBE şi vor fi aceste audieri, 75 de minute pentru fiecare candidat. Hotărârea va fi luată a doua zi, în şedinţa coordonatorilor, deci după audiere, de către coordonatorul de grupuri politice, ceea ce este absolut netransparent şi încalcă procedura. Se pare că există un precedent la nivelul PE în acest sens şi s-a mers pe acest precedent”, a explicat Zoană.

Aceasta a confirmat mesajul transmis membrilor Comisiei LIBE, din care face şi ea parte, de către preşedintele forului legislativ european, Claude Moraes. Europarlamentarul PSD a explicat şi care vor fi paşii următori, după audierea celor trei candidaţi în Comisiile Parlamentului European.

„Două treimi din timpul alocat este pentru Comisia LIBE şi o treime pentru Comisia CONT. Deja COREPER şi-a exprimat punctul de vedere cu candidatul preferenţial, acum vedem care este rezultatul care va reieşi din decizia coordonatorilor grupurilor politice. În contextul în care coordonatorii de grupuri politice, care reprezintă Parlamentul European în această procedură vor ajunge la aceeaşi soluţie la care a ajuns COREPER, atunci acela va fi candidatul ales, cel francez. În cazul în care Parlamentul are o altă soluţie, probabil că va exista un trialog informal, în care cred că va participa şi Comisia, dar hotărâtor va fi Consiliul UE şi Parlamentul care au egalitate la decizie”, a mai spus Gabriela Zoană.

De asemenea, eurodeputatul PSD a trimis întrebări coordonatorului S&D din Comisia LIBE pentru a fi adresate la audierea celor trei candidaţi, printre care se numără şi fostul procuror-şef al DNA.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 februarie 2019

Actualitate

» Tânăr jefuit în Craiova, în timp ce încerca să-şi schimbe maşina
» Cum poți folosi uleiurile esențiale pentru îngrijirea tenului
» Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se apără după ce a fost acuzată de magistrații clujeni că nu a contracarat Ordonanța pe justiție
» Google colaborează cu un lanţ de magazine din România pentru proiecte de infrastructură digitală și ecosisteme de cumpărături online-offline
» Lazăr, despre OUG pe justiție: Vom sesiza instituțiile care au abilitatea de a ataca ordonanța la Curtea Constituțională
» Victima accidentului mortal produs joi în județul Olt vorbea la telefon în momentul impactului
» Propunere de lege în Parlament: Patronii descalificați la Start-Up Nation ar putea primi cei 42.000 Euro
» Discriminarea, rasismul, homofobia şi xenofobia
» O femeie a murit după ce mâncat într-un restaurant cu o stea Michelin din Valencia
» Consiliul Județean Suceava va construi un spital pentru copii cu 350 de paturi
» Caravana Gaudeamus Radio România 2019 debutează la Craiova
» Poliția din Germania a pierdut toate dovezile împotriva a doi pedofili acuzați că au violat peste 30 de copii
» Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea se opun modificării legilor justiției
» Procurorii au protestat în faţa Judecătoriei Craiova
» Mehedinţi: Ordin de protecție provizoriu, emis de polițiști
» Mehedinţi: Tânăr prins băut la volan
» Liberalii doljeni condamnă modificările făcute de PSD-ALDE la legile justiţiei
» Mehedinţi: Prejudiciu recuperat integral de polițiști
» Kevin Spacey se poate sinucide din cauza acuzaţiilor de abuz sexual, potrivit fratelui actorului
» ( Galerie Foto) : Accident pe strada Caracal,în urma căruia un bărbat şi-a pierdut cunoştinţa
» Protestele magistraților se extind în toată țara. Lista parchetelor și instanțelor care-și suspendă activitatea
» CCR a înregistrat sesizarea preşedintelui privind Legea bugetului de stat pe 2019
» VIDEO Un jurnalist cu paralizie cerebrală și-a scris autobiografia cu nasul
» Misiune inedită: Sonda spaţială Hayabusa-2, plasată cu succes pe asteroidul Ryugu. Specialiştii caută indicii despre originea vieţii pe Pământ
» Mai multe parchete își suspendă activitatea, în semn de protest față de modificarile aduse legilor justiției
» Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele să convoace adunările generale și să ia decizii pentru apărarea independenței justiției
» Iohannis critică foarte dur guvernarea PSD: Bugetul pe 2019 este bugetul ruşinii naţionale. PSD nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea. Voi sesiza CCR
» Moştenitorii lui Michael dau în judecată HBO. Actul are legătură cu concertul de la Bucureşti
» Regimul Erdogan dispune arestarea a 295 de militari
» Daniel Suciu şi Răzvan Cuc, propuşi miniştri, depun jurământul astăzi

Dolj

» Mâine puteţi adopta un căţel de la Adăpostul canin Breasta
» Craiova: Accident cu trei victime pe Centura de Nord
» Dolj: Se deschide serviciu de evidență a populației la Celaru
» Dolj: 20 de şoferi au rămas fără pemis în câteva ore
» Dolj: Depistaţi în timp ce tăiau arbori din pădure
» Tânără care a participat la o fraudă de peste 4 milioane de dolari în SUA, prinsă la Craiova
» Craiova: Reţinuţi de poliţişti pentru tâlhărie calificată
» UPDATE Craiova: Apartament în flăcări, în Craioviţa Nouă
» Poşta Română relansează servicii importante. Anunţul a fost făcut la Craiova
» Craiova: Opt căruţe ridicate de pe străzile oraşului

Gorj

» Gorj: Incendiu la o gospodărie din Motru

Vâlcea

» Vâlcea: Opt elevi, prinşi în baruri, în timp ce ar fi trebuit să fie la cursuri
» Vâlcea: A alergat un tânăr cu cuţitul şi s.a ales cu dosar penal

Sport

» Fotbal / Tot ce trebuie să ştii de „U“ Craiova înainte de derbiul cu FCSB (VIDEO)
» Tenis / Ștefania Păun şi-a adjudecat două trofee importante
» Simona Halep poate pierde locul 2 în clasamentul WTA

Magazin

» Triburile pierdute ale omenirii
» Teoria Lebedei Negre
» Chimicale din plastic descoperite în cele mai izolate zone ale Polului Nord
» Producţiile nominalizate la premiile Gopo 2019: printre ele se numără ”Moromeţii” şi ”Îmi este indiferent”

Top