11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTotul despre detoxifiere

Totul despre detoxifiere

Ideea detoxificarii organismului prin diverse regimuri alimentare restrictive și curățarea lui prin transpirație câștigă tot mai mulți adepți în zilele noastre. Este adevărat că eliminăm toxinele din organism prin transpirație?

Ei bine, este în mare parte, fals. Pielea noastră nu este un organ excretor. Într-adevăr, activitatea fizică ajută organismul să se elibereze de toxine prin creșterea circulației fluidelor limfatice și a sângelui, care sunt filtrate prin ganglionii limfatici și, respectiv, rinichi. Ficatul filtrează, de asemenea, niște produse reziduale, ce sunt excretate prin urină.

Scopul transpirației nu este de a curată corpul de toxine, ci de a ajută organismul să se răcească. Atunci când transpiram, eliminăm 99% apă și 1% substanțe precum săruri și carbohidrați. Toxinele nu sunt eliminate prin transpirație, deși este posibil că anumite cantități extrem de mici de mercur, cadmiu sau mercur să fie eliminate astfel.

Transpirația joacă un rol important, însă nu are un rol de detoxifiere. O femeie de 35 de ani din Quebec a mers prea departe. În timpul unui tratament spa de detoxifiere, femeia a fost învelită în folii de plastic și lăsată timp de 9 ore să transpire. Femeia a murit datorită supraîncălzirii corpului.

Dacă mirosul neplăcut al transpirației ne-ar putea face să credem că e datorită toxinelor, trebuie să știm că bacteriile de pe suprafață pielii sunt cele care atunci când se hrănesc cu transpirația noastră dau acel miros urat. Așadar, putem spune că un dus poate fi considerat o detoxifiere.

Ce sunt aceste toxine?

Denumirea “toxina” provine din limba greacă (toxikon) și înseamnă otravă. Toxina este o substanță organică cu acțiune toxică, de origine bacteriană, fungica, vegetală sau animală. Toxinele pot fi molecule mici, peptide sau proteine care sunt capabile să provoace boli sau chiar deces (toxina botulinica).

În contextul înșelătoriilor și al medicinei alternative, termenul “toxina” este folosit pentru a se referi la orice substanță despre care se presupune că provoacă o stare de sănătate precară. Toxinele variază de la zahăr, pesticide, până la presupusele substanțe nocive produse de organism prin fermentarea intestinală (auto-intoxicare).

Avem nevoie de detoxifiere?

Corpul uman are propriul sau mecanism de “detoxifiere”, cu ajutorul ficatului și a rinichilor, ce elimina din corp diverși produși ai metabolismului. Ficatul descompune și filtrează substanțele pe care corpul nu le poate utiliza, iar tractul gastrointestinal este proiectat să extragă ceea ce este necesar din alimente și să elimine ce nu este.

Se spune că toxinele se acumulează adesea în aceste organe (în special în colon, unde formează o placă mucoida) și este nevoie de o cură de detoxifiere, însă acesta este un simplu mit.

În primul rând, ideea de baza a detoxifierii presupune că tractul nostru digestiv trebuie să fie “curat”. Ei bine, nu trebuie și nici nu este. În colon trăiesc sute de specii de bacterii, unde cea mai comună specie, E. coli, reperzinta doar 1-2% din numărul total de bacterii. Sună dezgustător, dar fără aceste bacterii, nu vom putea digera și procesa unele alimente. Ar trebui să ne iubim colonul nostru murdar.

 

Unele microorganisme precum Listeria sau E. coli sunt cu siguranta periculoase sau chiar fatale daca ajung in intestin. Insa acestea sunt rare si nu au nimic de-a face cu sanatatea colonului. In general, pielea, intestinul, plamanii si alte organe sunt pline de bacterii, traind intr-o relatie armonioasa cu corpul.

Cei care cred ca detoxifierea colonului este benefica, sustin ca toxinele stau la baza bolilor si din acest motiv sunt necesare detoxifieri periodice. Insa daca ar fi adevarat, detoxifierea ar fi una dintre cele mai studiate ramuri ale medicinei, un singur panaceu pentru toate bolile care afecteaza o fiinta umana… Insa nu exista nicio publicatie stiintifica care sa sustina existenta placii mucoide. O simpla cautare in PubMed (US National Library of Medicine National Institutes of Health) dupa termenii “mucoid plaque colon” returneaza zero rezultate.

Poti practica yoga sau poti merge la sauna, insa sa stii ca nu elimini astfel toxinele. Asa ca, data viitoare cand cineva iti spune ca prin transpiratie se elimina toxine, ofera-i cadou o carte de anatomie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS