20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSONDAJ: Un angajat din cinci crede că lucrează în domeniul nepotrivit şi îşi doreşte o reconversie profesională

SONDAJ: Un angajat din cinci crede că lucrează în domeniul nepotrivit şi îşi doreşte o reconversie profesională

Doi din cinci angajaţi români se declară nemulţumiţi de situaţia lor profesională actuală şi iau în calcul o schimbare de job anul acesta, iar unul din cinci se gândeşte chiar la o schimbare de carieră, considerând că lucrează în domeniul nepotrivit pentru el, arată un sondaj realizat de BestJobs, scrie Mediafax.

Dintre aceştia, puţin peste 10% se gândesc să îşi caute de lucru în afara ţării.

Cel mai important motiv pentru care românii şi-ar schimba jobul sau chiar cariera rămâne salariul, pentru mai mult de jumătate dintre cei care iau în calcul să facă un astfel de pas în 2019, urmat de lipsa oportunităţilor suficiente pentru dezvoltare profesională (39%) sau de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%). Alţi aproape 18% dintre cei care se gândesc să-şi schimbe jobul nu se simt motivaţi în poziţia actuală, 14% îşi doresc mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenţi este dificil să avanseze în cadrul companiei. Nu în ultimul rând, aproximativ 27% susţin că nu le place ceea ce fac sau consideră că domeniul în care lucrează nu se potriveşte cu aptitudinile lor profesionale, majoritatea fiind din rândul angajaţilor care se gândesc la o reconversie profesională.

Când evaluează o nouă oportunitate de job, cele mai importante două criterii sunt, la egalitate, salariul şi beneficiile extra-salariale împreună cu programul de lucru, pentru circa 86% dintre respondenţi. Urmează domeniul de activitate al companiei, de care ţin cont 39,3% dintre angajaţi, şi proximitatea biroului faţă de casă, care contează la fel de mult ca perspectivele de dezvoltare în cadrul companiei, după cum au punctat 32% dintre respondenţii sondajului BestJobs. Totodată, candidaţii mai evaluează poziţia în piaţă şi reputaţia angajatorului (14,3%) şi inclusiv părerile despre angajator din social media (7,7%).

„Interesant este că, în premieră, programul de lucru contează la fel de mult ca pachetul salarial la evaluarea unei oferte de job. Cu alte cuvinte, oamenii pun tot mai mult preţ pe echilibrul dintre viaţa la job şi timpul personal, pe care nu mai sunt dispuşi să-l sacrifice atât de uşor în folosul companiei.

În plus, generaţia tânără este mult mai flexibilă şi dispusă la schimbări radicale în carieră, pe care le vede ca pe o provocare, dar şi ca pe un mod de a-şi descoperi talentele. De aceea vedem un procent atât de mare de salariaţi care vor să îşi schimbe jobul sau, mai mult, să ia decizia radicală de a-şi schimba complet domeniul de activitate”, a declarat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.
Flexibilitatea când vine vorba despre programul de lucru, dar şi în ceea ce priveşte evoluţia profesională în cadrul companiei, este principalul beneficiu pe care şi-l doresc de la un potenţial angajator aproximativ 68% dintre cei chestionaţi, urmat de posibilitatea de a lucra de acasă (52%), precum şi de acordarea mai multor zile de concediu de odihnă (44%). Totodată, jumătate dintre respondenţi şi-ar dori de la viitorul angajator abonamente la clinici medicale private şi programe de dezvoltare sau training-uri. Un sfert dintre salariaţi pun preţ pe programele de reduceri pentru serviciile oferite de către partenerii agreaţi ai companiei, alţi 17,8% vor abonamente la săli de sport, iar 7,2% şi-ar dori un spaţiu pentru recreere la birou, scrie Mediafax.

Peste jumătate dintre angajatori vor reduce costurile cu personalul din cauza majorării salariului minim pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS