11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaşi către o mai bună cunoaştere de sine

Paşi către o mai bună cunoaştere de sine

Demersurile pe care le întreprindem pentru o cunoaștere de sine mai aprofundată ne ajută să rămânem în permanentă conectate la propria persoană. Iată câțiva pași în acest sens.

Cum ne ajută cunoașterea de sine

Cu toții ne cunoaștem anumite preferințe, dorințe și aspirații. Din moment ce le formulăm, înseamnă că ne definesc. Totuși, câte dintre ele pornesc din noi și câte sunt influențate de alții?

Odată ce înveți să te asculți mai bine și să te evaluezi mai corect, în primul rând vei fi mai fericită că poți exprimă cu adevărat cine ești.

Mai mult, vei avea o motivație în plus să obții ceea ce vrei. Scade totodată și conflictul intern, atunci când acțiunile tale sunt în acord cu ceea ce simți și valorile personale.

Cunoscându-te, vei lua decizii mai bune începând cu lucrurile mărunte și continuând cu hotărârile decisive. Tot din cunoașterea de sine pornește și autocontrolul.

Afli astfel ce te motivează să rezișți anumitor obiceiuri și cum să dezvolți comportamente pozitive. Introspecția îți dezvăluie acele valori și obiective care îți activează voință.

Înveți să spui „nu’ mai ușor și să nu cedezi presiunii celor din jur. Vei fi mai tolerantă și înțelegătoare, mai capabilă de empatie și cu un nivel mai crescut de satisfacție în general.

Valorile personale

Ceea ce te ghidează în procesul decizional și te motivează în atingerea obiectivelor sunt valorile personale.

Cercetările demonstrează că simplul fapt că îți rememorezi valorile sau le notezi pe hârtie, te va ajută să întreprinzi acțiuni mai sănătoase.

Totodată, când eșți motivată de propriile valori în urmărirea unui obiectiv, ai șanse mai mari să rezișți oboselii sau tentației de a renunta.

În consecință, dacă vrei să rămâi motivată, cunoaște-ți valorile personale. Iar acestea pot varia între a oferi ajutor altora, a fii creativă, a fii sănătoasă, a avea siguranță financiară etc.

Interesele

Orice îți atrage atenția și o menține neabătută pentru o perioada de timp poate fi catalogat drept interes personal.

Fie că vorbim despre pasiuni sau hobby-uri, dacă vrei să le descoperi întreabă-te ce anume îți captează atenția.

Ce te face curioasă? Ce te preocupă? Interesul către o activitate anume și capacitatea de a rămâne concentrată pe activitatea respectivă, îți face viață mai captivantă și îți da indicii despre pasiunile tale reale.

Mulți oameni și-au ales astfel profesiile. Pornind de la curiozități sau interese pe care le-au descoperit fie în copilărie, fie mai târziu, au continuat explorarea și le-au transformat în cariere.

Un motiv în plus pentru care spunem că celor mici să le fie permisă explorarea propriilor preocupări și atracțîi, întrucât astfel își construiesc interesele și, de ce nu, viitorul.

Temperamentul

Temperamentul am putea spune că se referă la anumite preferințe înnăscute. De exemplu, poți descoperi despre ține însăți că îți poți recăpăta energia după o perioada petrecută singură (și astfel, este o introverta) sau, din timpul petrecut în compania altora (și te defineșți că extroverta).

Raspunzandu-ți la aceste întrebări aflii cum anume funcționezi mai bine și înveți să alegi acele situațîi care te stimulează și în care te poți dezvoltă, evitându-le pe cele care nu îți sunt benefice.

Poate trendul este să fii spontan și creativ, dar dacă tu eșți o persoană care funcționează bine cu reguli, proceduri și analiză faptelor, atunci fii fidelă ție însăți și nu trendurilor.

Planificarea timpului

Această ține de bioritmul tău și momentul zilei în care ai mai multă energie și dai mai mult randament. Eșți o persoană matinală, căreia îi plac primele ore ale zilei sau, din contra, devii mai creativă și implicată odată cu lăsarea serii?

Dacă înveți să îți planifici activitățile țînând cont de ritmul tău interior, atunci vei avea și mai mult succes în ceea ce întreprinzi.

Poate ideea bioritmului nu pare atât de importantă comparativ cu listarea valorilor personale. Totuși, activitățile tale zilnice nu vor mai fi copleșitoare atunci când totul este sincronizat.

Vei fi mai puțîn stresată, nu vei mai simți oboseală acut și vei gestiona mai bine situațiile de criză. Merită încercat!

Calități și situațîi semnificative

Dacă vrei să descoperi care sunt cele mai importante obiective pentru ține, întreabă-te care au fost cele mai semnificative evenimente din viață ta?

Ce evenimente te-au ajutat să descoperi lucruri noi despre ține? Poate pe parcursul acestora ai aflat că ai capacități și abilități despre care nu știai. Sau, poate în timpul lor ai descoperit ceea ce îți place cu adevărat.

Folosește orice informație despre ține în avantajul tău. Iar acest lucru îl poți face când eșți atentă la ceea ce descoperi și sinceră cu ține în a recunoaște ceea ce ți-ai dori să faci. Poți chiar să îți descoperi o identitate cu totul diferită!

Calitățile sunt acele avantaje pe care le știm atât noi cât și cei care ne cunosc. Dincolo de talente și abilități, vorbim despre trăsături de caracter precum loialitatea, respectul, inteligență emoțională, corectitudinea, etc.

Să îți cunoșți aceste calități înseamnă să ai mai multă încredere în ține și o stimă de sine ridicată. Fii atentă la toate acestea și recunoaște-ți-le.

Fii îngăduitoare cu ține și învață să te valorizezi. Cel mai important pas pe care îl poți face către o bună cunoaștere de sine este să fii mereu sinceră cu ține însăți.

Dezvoltarea autocunoaşterii poate fi stimulată prin încercarea de a răspunde cât mai sincer şi mai obiectiv la următoarele întrebări:

  1. Ce ştiu şi ce pot să fac bine? Răspunsurile formulate ne ajută să ne identificăm cunoştinţele, capacităţile, abilităţile, deprinderile.
  2. Ce aş dori, ce mi-ar plăcea să fac? Răspunsurile conduc la conştientizarea intereselor, dorinţelor, preferinţelor, aspiraţiilor, idealurilor personale.
  3. Ce este important pentru mine? Răspunsurile se vor referi la sistemul de valori.
  4. Cum sunt? Această întrebare se referă la identificarea trăsăturilor de personalitate.

Autocunoașterea și dezvoltarea personală se influențează reciproc. Autocunoașterea contribuie la realizarea dezvoltării personale, iar ultima se referă și la activitățile de cunoaștere de sine. Procesul dezvoltării personale presupune însă și alte demersuri: activități de îmbunătățire a încrederii în sine, de dezvoltare a aptitudinilor și talentelor proprii, de maximizare a propriului potențial, de creștere a calității vieții și de realizare a propriilor aspirații și dorințe. Dezvoltarea personală este deci un proces complex de evoluție si creștere personală care se bazează pe autocunoaștere, pe dezvoltarea unei identități clare și pozitive, descoperirea limitelor si blocajelor, consolidarea încrederii și a stimei de sine, rezolvarea sau restructurarea conflictelor intrapsihice, precum și pe diminuarea sau eliminarea unor simptome. Dezvoltarea personală înseamnă progres în toate aspectele vieții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS