Paşi către o mai bună cunoaştere de sineDemersurile pe care le întreprindem pentru o cunoaștere de sine mai aprofundată ne ajută să rămânem în permanentă conectate la propria persoană. Iată câțiva pași în acest sens.

Cum ne ajută cunoașterea de sine

Cu toții ne cunoaștem anumite preferințe, dorințe și aspirații. Din moment ce le formulăm, înseamnă că ne definesc. Totuși, câte dintre ele pornesc din noi și câte sunt influențate de alții?

Odată ce înveți să te asculți mai bine și să te evaluezi mai corect, în primul rând vei fi mai fericită că poți exprimă cu adevărat cine ești.

Mai mult, vei avea o motivație în plus să obții ceea ce vrei. Scade totodată și conflictul intern, atunci când acțiunile tale sunt în acord cu ceea ce simți și valorile personale.

Cunoscându-te, vei lua decizii mai bune începând cu lucrurile mărunte și continuând cu hotărârile decisive. Tot din cunoașterea de sine pornește și autocontrolul.

Afli astfel ce te motivează să rezișți anumitor obiceiuri și cum să dezvolți comportamente pozitive. Introspecția îți dezvăluie acele valori și obiective care îți activează voință.

Înveți să spui „nu’ mai ușor și să nu cedezi presiunii celor din jur. Vei fi mai tolerantă și înțelegătoare, mai capabilă de empatie și cu un nivel mai crescut de satisfacție în general.

Valorile personale

Ceea ce te ghidează în procesul decizional și te motivează în atingerea obiectivelor sunt valorile personale.

Cercetările demonstrează că simplul fapt că îți rememorezi valorile sau le notezi pe hârtie, te va ajută să întreprinzi acțiuni mai sănătoase.

Totodată, când eșți motivată de propriile valori în urmărirea unui obiectiv, ai șanse mai mari să rezișți oboselii sau tentației de a renunta.

În consecință, dacă vrei să rămâi motivată, cunoaște-ți valorile personale. Iar acestea pot varia între a oferi ajutor altora, a fii creativă, a fii sănătoasă, a avea siguranță financiară etc.

Interesele

Orice îți atrage atenția și o menține neabătută pentru o perioada de timp poate fi catalogat drept interes personal.

Fie că vorbim despre pasiuni sau hobby-uri, dacă vrei să le descoperi întreabă-te ce anume îți captează atenția.

Ce te face curioasă? Ce te preocupă? Interesul către o activitate anume și capacitatea de a rămâne concentrată pe activitatea respectivă, îți face viață mai captivantă și îți da indicii despre pasiunile tale reale.

Mulți oameni și-au ales astfel profesiile. Pornind de la curiozități sau interese pe care le-au descoperit fie în copilărie, fie mai târziu, au continuat explorarea și le-au transformat în cariere.

Un motiv în plus pentru care spunem că celor mici să le fie permisă explorarea propriilor preocupări și atracțîi, întrucât astfel își construiesc interesele și, de ce nu, viitorul.


Temperamentul

Temperamentul am putea spune că se referă la anumite preferințe înnăscute. De exemplu, poți descoperi despre ține însăți că îți poți recăpăta energia după o perioada petrecută singură (și astfel, este o introverta) sau, din timpul petrecut în compania altora (și te defineșți că extroverta).

Raspunzandu-ți la aceste întrebări aflii cum anume funcționezi mai bine și înveți să alegi acele situațîi care te stimulează și în care te poți dezvoltă, evitându-le pe cele care nu îți sunt benefice.

Poate trendul este să fii spontan și creativ, dar dacă tu eșți o persoană care funcționează bine cu reguli, proceduri și analiză faptelor, atunci fii fidelă ție însăți și nu trendurilor.

Planificarea timpului

Această ține de bioritmul tău și momentul zilei în care ai mai multă energie și dai mai mult randament. Eșți o persoană matinală, căreia îi plac primele ore ale zilei sau, din contra, devii mai creativă și implicată odată cu lăsarea serii?

Dacă înveți să îți planifici activitățile țînând cont de ritmul tău interior, atunci vei avea și mai mult succes în ceea ce întreprinzi.

Poate ideea bioritmului nu pare atât de importantă comparativ cu listarea valorilor personale. Totuși, activitățile tale zilnice nu vor mai fi copleșitoare atunci când totul este sincronizat.

Vei fi mai puțîn stresată, nu vei mai simți oboseală acut și vei gestiona mai bine situațiile de criză. Merită încercat!

Calități și situațîi semnificative

Dacă vrei să descoperi care sunt cele mai importante obiective pentru ține, întreabă-te care au fost cele mai semnificative evenimente din viață ta?

Ce evenimente te-au ajutat să descoperi lucruri noi despre ține? Poate pe parcursul acestora ai aflat că ai capacități și abilități despre care nu știai. Sau, poate în timpul lor ai descoperit ceea ce îți place cu adevărat.

Folosește orice informație despre ține în avantajul tău. Iar acest lucru îl poți face când eșți atentă la ceea ce descoperi și sinceră cu ține în a recunoaște ceea ce ți-ai dori să faci. Poți chiar să îți descoperi o identitate cu totul diferită!

Calitățile sunt acele avantaje pe care le știm atât noi cât și cei care ne cunosc. Dincolo de talente și abilități, vorbim despre trăsături de caracter precum loialitatea, respectul, inteligență emoțională, corectitudinea, etc.

Să îți cunoșți aceste calități înseamnă să ai mai multă încredere în ține și o stimă de sine ridicată. Fii atentă la toate acestea și recunoaște-ți-le.

Fii îngăduitoare cu ține și învață să te valorizezi. Cel mai important pas pe care îl poți face către o bună cunoaștere de sine este să fii mereu sinceră cu ține însăți.

Dezvoltarea autocunoaşterii poate fi stimulată prin încercarea de a răspunde cât mai sincer şi mai obiectiv la următoarele întrebări:

  1. Ce ştiu şi ce pot să fac bine? Răspunsurile formulate ne ajută să ne identificăm cunoştinţele, capacităţile, abilităţile, deprinderile.
  2. Ce aş dori, ce mi-ar plăcea să fac? Răspunsurile conduc la conştientizarea intereselor, dorinţelor, preferinţelor, aspiraţiilor, idealurilor personale.
  3. Ce este important pentru mine? Răspunsurile se vor referi la sistemul de valori.
  4. Cum sunt? Această întrebare se referă la identificarea trăsăturilor de personalitate.

Autocunoașterea și dezvoltarea personală se influențează reciproc. Autocunoașterea contribuie la realizarea dezvoltării personale, iar ultima se referă și la activitățile de cunoaștere de sine. Procesul dezvoltării personale presupune însă și alte demersuri: activități de îmbunătățire a încrederii în sine, de dezvoltare a aptitudinilor și talentelor proprii, de maximizare a propriului potențial, de creștere a calității vieții și de realizare a propriilor aspirații și dorințe. Dezvoltarea personală este deci un proces complex de evoluție si creștere personală care se bazează pe autocunoaștere, pe dezvoltarea unei identități clare și pozitive, descoperirea limitelor si blocajelor, consolidarea încrederii și a stimei de sine, rezolvarea sau restructurarea conflictelor intrapsihice, precum și pe diminuarea sau eliminarea unor simptome. Dezvoltarea personală înseamnă progres în toate aspectele vieții.Comenteaza acum

Alte stiri

21 octombrie 2014

Cursuri gratuite de dezvoltare personală pentru tinerii craioveni

Centrul de Tineret Craiova organizează, în cadrul proiectului “Cunoaşte-te!”, cursuri gratuite de dezvoltare personală pentru tinerii craioveni. Săptămânal, marţea şi sâmbăta, timp de trei luni,  tinerii au posibilitatea să participe ...

Sumarul ediției de joi, 17 ianuarie 2019

Actualitate

» Dăncilă va trimite la Cotroceni, aceleași propuneri de miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi
» Judecătorii CCR se vor pronunța abia pe 6 martie asupra legii care interzice organizarea referendumului în aceeași zi cu euroalegerile
» Papa Francisc va vizita pe 31 mai Catedrala Mântuirii Neamului
» Corina Creţu: Candidez pentru alegerile PE din partea Pro România
» Estonia și România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, în decembrie
» P.E. condiționează accesul la fondurile europene de independența justiției
» Klaus Iohannis a trimis o scrisoare premierului Dăncilă cu motivul de refuz a propunerilor de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici
» Cele mai importante descoperiri istorice din 2018
» De ce ni se cariază dinţii?
» Celulele cancerului mamar au fost transformate, cu succes, în grăsime. Procesul opreşte apariţia metastazelor
» Provocările periculoase şi farsele care pot duce la tragedii, interzise pe YouTube
» Culoarea anului 2019 pentru păr
» Paşi către o mai bună cunoaştere de sine
» Doi candidați pentru șefia Spitalului Județean Craiova
» Ţările membre care pun în pericol statul de drept riscă să piardă bani europeni

Publireportaj

» Top 5 sfaturi pentru a deveni un jucător de succes

Local

» Furt de un milion de lei de sub ochii unei instituţii a statului
» O femeie acuză medicii că și-a pierdut mâna dreaptă

Dolj

» Doi candidați pentru șefia Spitalului Județean Craiova
» Zece milioane de euro pentru modernizarea „drumului lubeniţelor“
» Câţi copii din Dolj şi-au găsit o familie în 2018
» Cum va arăta Spitalul Regional Craiova
» (VIDEO) Elevă apostrofată într-o şcoală din Craiova: „Du-te la mă-ta acasă, dacă e frig!“
» (VIDEO) Accident violent pe DN 6, la ieşire din Filiaşi
» Craiovean reţinut pentru atacul armat din Rovine
» Întreruperi energie electrică de luni
» Acesta este SUV-ul pe care-l va produce Ford la Craiova?
» Dolj: Prinsă cu ţigări fără marcaj fiscal
» Craiova: Scriitorul Mihai Firică, distins cu Premiul pentru poezie al Festivalului Internațional de Literatură “Mihai Eminescu”

Gorj

» Lucrările la noul padoc vor începe în primăvară
» Bonusuri duble şi proteste încheiate pentru minerii din CEO
» Premierul Viorica Dăncilă, atac la Ministrul Energiei
» Gorj: Minerii au renunțat la proteste

Olt

» Olt: Numărul pacienților diagnosticați cu gripă a ajuns la 31

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: A fost recepţionată lucrarea de refacere a rigolelor de la Depozitul de deşeuri Feţeni
» Un vâlcean agresiv a primit interdecţie de a se apropia de soţie

Sport

» (VIDEO) Alb-albaştrii au avut mult noroc la tragerea la sorţi
» Adrian Cârstea, la CSO Filiaşi
» (VIDEO) Academia „GP“ propune noi nume fotbalului românesc
» (VIDEO) Fetele lui Zlotea pregătesc prima victorie din 2019
» Reveniţi-vă odată!
» Baschetbaliştii Craiovei n-au teamă de campioni

Sanatate

» Cum prevenim cancerul de colon
» Preparate din plante care combat febra

Educatie

» ISJ Dolj nu mai reduce centrele de examen pentru elevi

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Clătite cu ciuperci
» Bancul zilei
» Cele mai intimidante 4 zodii
» Eveniment în premieră națională: Teatrul EXCELSIOR în Cartea Recordurilor

Top