De ce ni se cariază dinţii?Toată lumea ştie cât de dureroase sunt cariile dentare şi că atunci când ai parte de un astfel de episod, viaţa ta e dată peste cap. În acest articol vă vom explica ce trebuie să faceţi și ce alimente să alegeți pentru a le preveni, evitând situaţii atât de neplăcute.

Cariile dentare sunt cavităţi care apar în dinţi, cavităţi care dacă nu sunt supuse unui tratament corespunzător duc în cele din urmă chiar şi la pierderea dinţilor. Cavităţile noastre bucale găzduiesc în mod natural o sumedenie de bacterii diferite. Sute de astfel de bacterii diferite trăiesc pe gingii, limbă, dinţi şi alte locuri din interiorul gurii. Unele bacterii sunt benefice pentru reglarea stării generale de sănătate a organismului. În schimb, alte tipuri de bacterii sunt dăunătoare prin faptul că joacă un rol deosebit de importat în dezvoltarea plăcii de tartru dentar, urmată de apariţia cariilor.

Cu alte cuvinte, degradarea danturii este rezultatul direct al unei infestări cu diferitele tipuri de bacterii care folosesc zaharurile pentru a forma acizi. O dată cu trecerea timpului aceşti acizi ajung să formeze mici cavităţi în smalţul dinţilor şi măselelor.

În cavitatea bucală există pe de o parte resturile alimentelor dulci care sunt folosite de bacteriile dăunătoare pentru a produce acizi care încep să atace smalţul dentar. Pe de altă parte, mineralele din salivă, precum calciul şi fosforul, acţionează alături de fluor ca nişte catalizatori care ajută refacerea stratului de smalţ. Dantura noastră trece deci non-stop prin acest proces de pierdere şi refacere a mineralelor din email.

Metode de prevenire a cariei dentare

Alimentaţia adecvată

O alimentaţie corectă este necesară încă din perioada de formare a dinţilor, pentru creşterea rezistenţei smaltului dentar. Având în vedere că dinţii încep să se formeze încă din viaţa intrauterină şi continuă până la 13-14 ani, este necesar ca femeile însărcinate să aibă o alimentaţie cât mai echilibrată, bogată în vitamine şi săruri minerale, să evite îmbolnăvirile pe timpul sarcinii, pentru a nu influenţa negativ în niciun fel dezvoltarea copilului. După naştere, copilul trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, pentru a avea dinţi sănătoşi.

Alimentele acţionează atât pe cale internă, prin asigurarea elementelor necesare formării dinţilor, cât şi pe cale externă.

Unele alimente şi băuturi, prin compoziţia sau descompunerea lor produc acizi care atacă smalţul, producând astfel caria. Includem în această categorie dulciurile, băuturile carbogazoase, alimentele acre (murături, oţet, citrice), alimentele lipicioase care rămân multă vreme între dinţi.

Există, însă, şi numeroase alimente care ajută la prevenirea cariei şi pe care este recomandat să le includem în alimentaţie: laptele şi brânza, care reduc ph-ul acid, ceaiul verde, negru şi alimentele verzi (spanac, broccoli), care împiedică aderarea bacteriilor, legumele şi fructele tari, care curăţă dinţii de alte resturi alimentare

Igiena corectă

Îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare este esenţială pentru prevenirea cariei, deoarece ph-ul acid creat de acestea scot calciul din smalţ, slăbindu-irezistenţa. Periajul dentar este recomandat să aibă loc cel puţin două ori pe zi, mai ales seara, înainte de culcare, şi trebuie completat cu folosirea zilnică a aţei dentare în spaţiile în care periuţa nu pătrunde, a duşului bucal şi a apei de gură.

Folosirea aţei dentare reprezintă cel mai eficient mod de a curăţa spaţiul dintre dinţi şi de sub linia gingiei. Acest obicei poate preveni formarea plăcii dentare şi deteriorarea gingiilor, a dinţilor şi a osului, dacă este realizat corect, respectând câţiva paşi simpli:

·         Se ia o bucată de 30 –  40 cm de aţă dentară şi se înfăşoară în jurul degetului arătător de la o mână, lăsând liber aproximativ 5 cm de aţă dentară

·         Folosind degetul mare şi degetele arătătoare, aţa se introduce între dinţi uşor printr-o mişcare de tăiere


·         Aţa dentară se curbează într-o formă de “C”  în jurul fiecărui dinte şi sub linia gingiei

·         Ata dentarăeste mişcată în sus şi în jos, curăţând lateralafiecărui dinte

Îndreptarea dinţilor cu ajutorul aparatului dentar fix sau mobil

Înghesuirile dentare nu permit pătrunderea periuţei sau a aţei dentare pentru curăţarea corectă a dinţilor şi astfel apar cariile. În acest caz, atât aparatul dentar fix, cât şi cel mobil şi-au dovedit eficienţaîn tratarea problemei.

De multe ori, pe parcursul tratamentului ortodontic, pe măsură ce dinţii se deplasează, sunt descoperite carii pe zonele care erau greu accesibile şi care devin vizibile după alinierea dentară. Aşadar, aparatul dentar nu are rol doar de îmbunătăţire a aspectului estetic, ci şi de prevenire a cariei şi parodontozei

Sigilarea dentară

Această metodă reprezintă umplerea şanţurilor adânci ale molarilor, în principal, cu un material asemănător celui de obturaţie (plomba), pentru a evita ca în profunzimea lor să se acumuleze resturi alimentare care sunt greu de îndepărtat şi care ar produce caria dentară.

Molarul de 6 ani este dintele cel mai frecvent afectat de carie, datorită faptului că el erupe primul din seria celor permanenţi, iar mulţi părinţi şi copii îl considerătot dintele de lapte, care se va schimba. Din acest motiv şi pentru că se aflăîn spate, copii şi părinţii nu îi acordă multă atenţie la periaj. Studiile arată că sigilarea dentară îl protejează şi reduce foarte mult riscul apariţiei cariei dentare.

Fluorizarea locală

Dacă efectele fluorului administrat pe cale generală (sub formă de tablete, apă cu adaos de fluor etc.) asupra întregului organism sunt controversate, nu există însă nicio îndoială că fluorul adminstrat local, sub formă de geluri aplicate periodic pe dinţi în cabinetul stomatologic, întăreşte şi protejează dintii faţă de apariţia cariei, fără nici un fel de efecte secundare nedorite.De asemenea, pastele speciale cu calciu ajuta la remineralizarea zonelor de smalţslăbite.

Controlul stomatologic periodic 

Vizita regulată la medicul stomatolog are rolul de a asigura o igienizare profesională (detartraj, periaj şi air-flow), suplimentară celei efectuate acasă şi de a depista în stadiu iniţial, uneori reversibil, orice problemă dentară.

În stadiile incipiente, cariile dentare nu prezintă niciun simptom, dar medicul specialist poate fi în măsura în urma consultaţiei să identifice o cavitate aflată încă în stadiu incipient.

Acesta este un motiv esenţial pentru care ar trebui să vizitaţi cabinetul stomatologic cu regularitate, astfel încât micile probleme să nu se transforme într-o degradare avansată a dintelui, care ar fi mai dificil de tratat.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 ianuarie 2019

Actualitate

» Dăncilă va trimite la Cotroceni, aceleași propuneri de miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi
» Judecătorii CCR se vor pronunța abia pe 6 martie asupra legii care interzice organizarea referendumului în aceeași zi cu euroalegerile
» Papa Francisc va vizita pe 31 mai Catedrala Mântuirii Neamului
» Corina Creţu: Candidez pentru alegerile PE din partea Pro România
» Estonia și România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, în decembrie
» P.E. condiționează accesul la fondurile europene de independența justiției
» Klaus Iohannis a trimis o scrisoare premierului Dăncilă cu motivul de refuz a propunerilor de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici
» Cele mai importante descoperiri istorice din 2018
» De ce ni se cariază dinţii?
» Celulele cancerului mamar au fost transformate, cu succes, în grăsime. Procesul opreşte apariţia metastazelor
» Provocările periculoase şi farsele care pot duce la tragedii, interzise pe YouTube
» Culoarea anului 2019 pentru păr
» Paşi către o mai bună cunoaştere de sine
» Doi candidați pentru șefia Spitalului Județean Craiova
» Ţările membre care pun în pericol statul de drept riscă să piardă bani europeni

Publireportaj

» Top 5 sfaturi pentru a deveni un jucător de succes

Local

» Furt de un milion de lei de sub ochii unei instituţii a statului
» O femeie acuză medicii că și-a pierdut mâna dreaptă

Dolj

» Doi candidați pentru șefia Spitalului Județean Craiova
» Zece milioane de euro pentru modernizarea „drumului lubeniţelor“
» Câţi copii din Dolj şi-au găsit o familie în 2018
» Cum va arăta Spitalul Regional Craiova
» (VIDEO) Elevă apostrofată într-o şcoală din Craiova: „Du-te la mă-ta acasă, dacă e frig!“
» (VIDEO) Accident violent pe DN 6, la ieşire din Filiaşi
» Craiovean reţinut pentru atacul armat din Rovine
» Întreruperi energie electrică de luni
» Acesta este SUV-ul pe care-l va produce Ford la Craiova?
» Dolj: Prinsă cu ţigări fără marcaj fiscal
» Craiova: Scriitorul Mihai Firică, distins cu Premiul pentru poezie al Festivalului Internațional de Literatură “Mihai Eminescu”

Gorj

» Lucrările la noul padoc vor începe în primăvară
» Bonusuri duble şi proteste încheiate pentru minerii din CEO
» Premierul Viorica Dăncilă, atac la Ministrul Energiei
» Gorj: Minerii au renunțat la proteste

Olt

» Olt: Numărul pacienților diagnosticați cu gripă a ajuns la 31

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: A fost recepţionată lucrarea de refacere a rigolelor de la Depozitul de deşeuri Feţeni
» Un vâlcean agresiv a primit interdecţie de a se apropia de soţie

Sport

» (VIDEO) Alb-albaştrii au avut mult noroc la tragerea la sorţi
» Adrian Cârstea, la CSO Filiaşi
» (VIDEO) Academia „GP“ propune noi nume fotbalului românesc
» (VIDEO) Fetele lui Zlotea pregătesc prima victorie din 2019
» Reveniţi-vă odată!
» Baschetbaliştii Craiovei n-au teamă de campioni

Sanatate

» Cum prevenim cancerul de colon
» Preparate din plante care combat febra

Educatie

» ISJ Dolj nu mai reduce centrele de examen pentru elevi

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Clătite cu ciuperci
» Bancul zilei
» Cele mai intimidante 4 zodii
» Eveniment în premieră națională: Teatrul EXCELSIOR în Cartea Recordurilor

Top