17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCea mai gustoasă şi nutritivă rețetă de varză murată călită

Cea mai gustoasă şi nutritivă rețetă de varză murată călită

Rețeta de varză murată călită este o rețetă simplă, tradițională, foarte gustoasă și nutritivă. Varza acră călită poate fi servită ca fel principal sau garnitură. Varză murată călită, rețetă cu ingrediente și mod de preparare. Varză acră călită, gătită la cuptor.

Una din cele mai nepretențioase și accesibile legume este varza, un aliment sănătos, ușor de preparat, delicios atât în forma crudă cât și în forma conservată. Gustul de varză murată bună și aromată, pe care o punem în fiecare an în gospodărie, face ca varza murată să fie unul din alimentele pe care noi, în familie, le consumăm foarte des, de multe ori ca salată dar și la sarmale sau varză a la Cluj.

Varza murată este rezultatul unui proces de fermentare de circa 6 – 8 săptămâni, timp în care se țin căpățânile în butoi în saramură. În primele zile, se vântură zeama cu ajutorul unui furtun, pentru a evita tulburarea. La final, va rezulta un aliment în care se păstrează o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă. Totodată, varza murată conține fermenţi, microelemente, săruri minerale şi enzime apărute în urma murării.  Consumarea ei aduce cu sine protecție naturală antitumorală și este de mare ajutor la digestia proteinelor și grăsimilor.

Ne place foarte mult să preparăm și varză murată călită. Aceasta este o opțiune excelentă atât ca garnitură, dar și ca fel principal mai puțin sofisticat, dar foarte sănătos. Este o mâncare care poate fi preparată cu ce avem la îndemână. Ingredientele și condimentele se găsesc în orice casă, carnea este opțională, o puneți doar dacă doriți, mâncarea iese la fel de bună și fără carne.

Ingrediente varză murată călită
  • 1 varză murată între 1 – 1,5 kg.
  • 400 gr. carne afumată, ideali sunt niște cârnați și/sau șuncă afumată – opțional
  • 1 ceapă mare
  • 1 gogoșar sau ardei gras roșu sau 1 – 2 linguri pastă de ardei
  • 2 – 3 roșii mari sau 200 ml. bulion de roșii
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 100 ml vin alb (opțional)
  • 1 lingură boia dulce
  • 7 – 8 boabe de piper negru
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 1 linguriță sare
Mod de preparare varză murată călită

Înainte de a o prepara, varza murată trebuie desărată. Lăsăm căpățâna de varză în apă limpede cu o seară înainte. În cazul că da, sau dacă varza murată nu a fost pusă din timp la desărat și vreți să o faceți mai rapid, tăiați varza fideluță, apoi puneți-o la desărat în 2 l de apa călduță minim 30 de minute. Fiind tăiată mărunt, sarea va ieși mai rapid, după care scurgem varza bine de zeamă înainte de a o pune în oală și a o găti. Dacă varza murată conține prea multă sare și acum, aceasta se poate compensa și înlocuind o parte din varza murată cu varză dulce.

1. Se încinge uleiul într-o cratiță largă și se adaugă ceapa tăiată, pe care o călim  la foc mic, cu o jumătate de linguriță de sare, până când devine sticloasă, fără însă a o lăsa să se rumenească.

2. Se adaugă gogoșarul/ardeiul gras (pasta de ardei în cazul de față) și se călește 3 minute, amestecând des ca să nu se ardă. Se adaugă apoi boiaua de ardei, varza scursă bine de zeamă și cârnații/șunca afumată – dacă doriți să folosiți carne.

3. Se continuă călirea și amestecarea la foc mic până când varza murată nu mai lasă zeamă. Se adaugă acum o cană de apă fierbinte (dacă se pune apă rece, asta va opri pe moment fierberea și întreaga durată a gătirii se va prelungi), frunza de dafin, semințele de chimen și boabele de piper. Se amestecă pentru a se omogeniza bine condimentele și ingredientele.

4. Se acoperă oala cu un capac și se fierbe varza înăbușit, timp de 40 – 45 minute, având grijă să se adauge apă fierbinte dacă mai este nevoie.

5. În timp ce varza fierbe pe foc, se aprinde cuptorul și se încinge la 180°C.

6. După ce a trecut timpul de fierbere înăbușită recomandat, se gustă varza și se potrivește gustul de sare. E obligatoriu să se guste înainte de a potrivi gustul, mai ales dacă se folosește pastă conservată de ardei care este sărată și ea.

7. Se adaugă peste varza murată călită roșiile sau bulionul de roșii și un pahar de vin alb sec, dacă decideți să-l folosiți.

8. Se acoperă cratița cu un capac și se dă la cuptorul deja încălzit pentru încă alte 40 minute.

După ce se scoate de la cuptor, se presară deasupra de varza murată călită mărar verde, proaspăt tocat, care va da preparatului un aer ușor, de prospețime. Se servește mâncarea caldă, atât ca fel principal, mai ales dacă are și carne afumată, dar poate fi și o garnitură savuroasă.

Tradițional, varza murată călită merge grozav servită cu ardei iute și mămăligă. Se poate oferi la masă și o lingură bună de smântână.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS