9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReacţie de ultimă oră a administratorilor de fonduri de pensii: Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni

Reacţie de ultimă oră a administratorilor de fonduri de pensii: Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni

Sursa foto: ASF si Hotnews
Sursa foto: ASF si Hotnews

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat au reactionat vehement fata de ordonanta data vineri de Guvern, care impune, printre altele, noi reguli pentru Pilonul II de pensii. „Prin acest OUG, Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni. Cerinţele absurde de majorari de capital de circa 800 milioane de euro, împreună cu opţionalizarea sistemului şi reducerea cu 67% a comisioanelor – mai jos decât oriunde în sisteme similare de pensii private din lume – fac practic imposibilă continuarea existenţei Pilonului II dincolo de 30 iunie 2019”, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei administratorilor fondurilor de pensii. Sunt peste 6,04 milioane de români cu pensii private care vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar miza pentru Guvern este mutarea la pilonul I a miliarde de lei, transmite Hotnews.

  • Efectele distrugerii programate a Pilonului II de către Guvern vor fi devastatoare pentru veniturile viitoare ale românilor, pentru piața de capital, pentru sectorul financiar și pentru economia României.
  • Acționarii celor 7 administratori de fonduri de pensii de Pilon II sunt obligați de OUG să aducă majorări de capital de cca. 3,7 miliarde de EUR (800 de milioane de euro), adică de 10 ori mai mult decât capitalul social existent în industrie și care a asigurat funcționarea impecabilă a sistemului timp de 11 ani. Împreună cu celelalte măsuri prevăzute de OUG – reducerea comisioanelor și opționalizarea Pilonului II – această masură nu va putea fi susținută de sistem, e fizic, logic, economic imposibil.
  • Singurul mod în care Pilonul II ar mai putea exista în viitor ar fi abrogarea prevederilor acestei OUG și adoptarea unor măsuri realiste, rezonabile, proporționale și bazate pe logica economică pentru fondurile de pensii private.„, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR (asociția care reprezintă cei 7 administratori ai fondurilor de pensii).

Câți români sunt vizați imediat de posibilitatea de a alege ca viitoarele contribuții să nu se mai ducă la Pilonul II administrat privat, ci la Pilonul I de stat?

O privire în trecut, pe datele oficiale ale ASF, arată că peste 6,04 milioane de români contribuiau la pilonul II de pensii la sfârșitul lunii decembrie 2013, la 5 ani de la lansarea acestuia din luna mai 2008. Între timp, numărul participanților la Pilonul II de pensii a crescut la 7,19 milioane de participanți în luna octombrie 2018.

Care este miza pentru Guvern? Contribuții anuale de miliarde de lei ale celor care renunță la pilonul II se vor duce către sistemul public de pensii

HotNews.ro a semnalat într-o analiză anterioară că principala miza pentru Guvernul PSD-ALDE prin modificările aduse la Pilonul II este mutarea în sistemul public de pensii a miliardelor de lei, care anual erau virați la pilonul II de pensii.

Anul trecut, conform datelor oficiale, s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 7,14 miliarde de lei (1,53 miliarde de euro), cu o medie de 595,22 milioane lei/lună.

Sistemul de pensii private din România (atât pilonul II obligatoriu cât și pilonul III facultativ) va ajunge la active de 10,9 miliarde de euro la finalul acestui an, iar în 2019 se estimează că noile contribuții care vor intra în sistem vor însemna alte 1,8 miliarde de euro, conform estimărilor APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii), mai informeaza Hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS