Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a tras la sorți, vineri, componența completurilor de cinci judecători, ea spunând, la finalul procedurii, că speră ca odată cu acest episod „să se sfârșească epopeea completurilor de cinci”, deși are dubii. A fost stabilită astfel și componența completului care judecă apelul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, scrie Hotnews.
Cea care a tras la sorți componența noilor completuri de 5 judecători a fost Cristina Tarcea, președintele instanței supreme, ședința fiind publică.
Astfel, a fost stabilită noua componență a completurilor de 5 în materie civilă, contencios administrativ și în materie penală. Completul 1 în materie penală judecă apelul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.
Noua componență a acestui complet este: Rodica Cosma, Valentin Horia Șelaru, Simona Claudia Nenință, Francisca Vasile și Ioana Alina Ilie. Supleanții pentru completul 1 penal sunt: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera și Săndel Macavei. Completul 1 a fost condus de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir, iar membrii titulari au fost până acum magistrații Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache. Supleanţii erau judecătorii Maricela Cobzariu, Dan Andrei Enescu, Valentin Horia Șelaru şi Silvia Cerbu. Noua componență a Completului 2 penal este: Lavinia Lefterache, Ionuț Matei, Ilie Gheorghe Aurel, Ioana Bogdan și Ștefan Pisol. Supleanții acestui complet: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Șerban și vicepreședintele instanței supreme Ilie Dragomir. Și la Completul 2 penal se află mai multe dosare importante, între care cel al președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
La finalul tragerii la sorți, președintele ICCJ a spus că speră ca odată cu acest episod „să se sfârșească epopeea completurilor de cinci: „Sper să se sfârșească acum epopeea completurilor de 5, deși am mari dubii”. Înalta Curte de Casație și Justiție a reluat procedura de desemnare a membrilor completurilor de cinci judecători ca urmare a deciziei de miercuri a Curții Constituționale, care a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între instanța supremă și Parlament, iar completurile de cinci judecători trebuie refăcute. Consecința schimbării completurilor – reluarea de la zero a unor procese; explicațiile unui magistrat
În condițiile în care se schimbă componența instanței, ar putea fi reluate de la zero toate procesele aflate în faza de apel la completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de casație și Justiție.
„În mod firesc, faptul că se schimbă componența completurilor înseamnă că procesele se reiau de la zero. Principiul este că judecătorul cauzei trebuia să ia contact direct cu probele. Dincolo de cauzele de corupție, explicația are la bază ceva obiectiv – nu poți să condamni o persoană dacă tu nu o audiezi și nu percepi în mod direct dacă minte sau nu minte”, a explicat pentru HotNews.ro judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
La instanța supremă sunt doua completuri de judecată în penal, conduse până acum de vicepresedintele instanței Iulian Dragomir și de șefa Secției Penale a ICCJ, Mirela Popescu.De altfel, Liviu Dragnea a contestat la Curtea de Apel București decizia luată de instanţa supremă de a menţine completurile de cinci constituite la începutul anului, după ce au intrat în vigoare modificările asupra legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completurile de cinci judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.
Procesul în care liderul PSD a fost condamnat de instanța supremă, în 21 iunie, la trei ani şi jumătate de închisoare a avut două termene în apel la completul de cinci judecători de la instanța supremă. Primul termen, de la începutul lunii octombrie, a fost amânat pentru a da posibilitatea unora dintre inculpaţi, între care şi Liviu Dragnea, să îşi angajeze avocaţi. Cel de al doilea termen al procesului a avut loc luni, când procesul a fost amânat din nou, după ce avocații au cerut timp să studieze motivele de apel. Următorul termen a fost stabilit pentru 3 decembrie.
Procesul lui Liviu Dragnea a fost reluat de la zero de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și în faza de fond, în condiţiile în care unul dintre magistrați, Ana Maria Dascălu, s-a pensionat.
Liviu Dragnea a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. În motivarea deciziei, magistraţii de la ICCJ noteaz[ că liderul PSD „a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute”. De asemenea, magistrații arată în motivare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.
Un alt proces aflat în faza de apel la completul de cinci judecători de la instanța supremă este cel în care Toni Grebă, fost senator și judecător al CCR, a fost acuzat de către DNA de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional.
Greblă – care din septembrie este secretar general al Guvernului – este acuzat că a primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină bunuri şi servicii pentru a-l ajuta să obţină contracte în domeniile energie şi transport fier vechi, promiţându-i că intervine la funcţionari publici din companii de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale. În faza de fond a procesului, instanța supremă a decis, în luna mai, achitarea șefului SGG.
Și în procesul lui Toni Greblă au avut loc două termene în apel, ultimul fiind miercuri, când magistrații au dispus amânarea pentru 3 decembrie.
Toni Grebă este cel care a reprezentat Guvernul miercuri, la Curtea Constituțională, în ședința în care a fost dezbătut conflictul juridic de natură constituțională între instanța supremă și Parlament.Printre cele mai cunoscute dosare aflate în faza de apel la completurile de cinci judecători și care ar putea fi reluate sunt cele în care sunt judecați liderul PSD, Liviu Dragnea, și șeful Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă.