Acasă Actualitate Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Iohannis privind modificările statutului magistraților. Președintele...

Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Iohannis privind modificările statutului magistraților. Președintele urmează să promulge legea

-

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, sesizarea formulată de președintele Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea modificării Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, informează Mediafax. Proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, scrie Hotnews.

Pe 19 iulie, șeful statului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse către Parlament la Legea 303/2004 privind statutul magistraților, motivând că sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților, în care s-a votat inițiativa legislativă, nu a fost legal întrunită, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„În cazul Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor niciuna dintre cele două condiții nu a fost îndeplinită, întrucât: 1. sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților nu a fost legal întrunită; 2. deși formal înscrisă pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, legea criticată nu putea face obiectul acesteia, întrucât la momentul convocării nu se afla în procedură parlamentară, nefiind pe agenda vreuneia dintre Camerele Parlamentului”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis MEDIAFAX.

Șeful statului susține că legea 303/2004 a fost dezbătută și adoptată de deputați, deși cererea de convocare a sesiunii extraordinare avea alt subiect decât adoptarea proiectului în cauză.

„1. Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost dezbătută și adoptată de către Camera Deputaților în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituțional întrunite, întrucât: a) niciunul dintre subiectele care au dreptul, potrivit art. 66 alin. (2) din Constituție, de a cere întrunirea Camerelor în sesiune extraordinară nu a formulat o asemenea cerere; b) convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară s-a realizat de un alt subiect decât cel stabilit la art. 66 alin. (3) din Constituție”, conform sursei citate.

Președintele Iohannis mai susține că sesiunea extraordinară a fost convocată la cererea președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea și nu a Biroului permanent al Camerei.

ȘTIRI VIDEO GdS

Ce a mai inventat Primăria Craiova? Sporul de periculozitate

Toţi angajaţii din Primăria Craiova, de la directori, şefi de serviciu şi până la muncitorii necalificaţi, primesc spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare. Sporurile variază de la 351 de lei brut pe lună, până la 1.808 lei brut. Am întrebat la DSP care sunt condiţiile vătămătoare şi periculoase din Primăria Craiova. Răspunsul a fost... o surpriză de proporţii.