6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePloile abundente din Craiova, pasate de primărie în sarcina ISU

Ploile abundente din Craiova, pasate de primărie în sarcina ISU

Într-o întrunire care a avut loc ieri, la Prefectura Dolj, s-a stabilit ca Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) să fie cel care va dirija intervențiile în cazul în care în Craiova va ploua abundent, așa cum s-a întâmplat sâmbăta trecută. Solicitarea stabilirii unui mod clar de lucru în situația în care se anunță cod portocaliu de ploi a venit chiar din partea primarului Mihail Genoiu.

După evenimentele de sâmbăta trecută, când ploaia torențială căzută spre seară a făcut prăpăd în Craiova, iar apelurile cetățenilor care semnalau situații de străzi inundate nu au avut ecou în rândul autorităților locale (e adevărat că mulți dintre cei care iau decizii se aflau la mitigul de la București), primăria și-a luat măsuri de precauție. Edilul Băniei, Mihail Genoiu, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că s-a stabilit un mod clar de lucru de acum înainte în cazul unor precipitații abundente și că de coordonarea intervențiilor se va ocupa Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj. „Având în vedere că orașul Craiova s-a confruntat, sâmbătă, cu o situație rar întâlnită în privința debitului de apă, am constatat că anumite zone din oraș care până acum nu au avut de-a face cu blocaje în urma ploilor, cum a fost și Pasajul Electroputere, au fost afectate. Am solicitat prefectului județului să avem un comandament, în care am stabilit ca atunci când este cod portocaliu de ploi să se intre pe situații de urgență și toată procedura de intervenție să fie dirijată de către ISU. Deci, ISU preia conducerea și toate unitățile intră sub coordonarea lui, inclusiv Compania de Apă“, a afirmat Mihail Genoiu.
Primarul Craiovei a mai precizat că s-a creat un grup de comunicare, care va fi coordonat tot de către ISU Dolj, dar care va fi corelat și cu telefonul cetățeanului. „În situațiile de inundații locale, cum au fost blocajele de la pasaje, problemele anunțate de cetățeni vor fi verificate de către Poliția Locală și vor fi transmise, concomitent, tuturor celor implicați în această acțiune, iar Compania de Apă va avea serviciu de permanență pentru intervenții. Încercăm să evităm astfel orice situație care să ducă la o intervenție greoaie“, a explicat Genoiu. „În acest grup de intervenții se află și Poliția Rutieră. S-a stabilit ca, în momentul în care o zonă începe să se inunde, traficul să fie închis în locul respectiv, pentru a se evita orice fel de accidente. Și RAADPFL este prinsă în acest grup și are obligația să asigure permanență în situațiile cu copaci căzuți“, a adăugat edilul. El a mai susținut că a cerut Companiei de Apă să reverifice toate geigerele și conductele de canalizare aflate în zonele cu risc de inundații.
„M-am obișnuit ca tot ce se întâmplă în oraș să se spargă în capul primarului, dar nu acesta a fost scopul comandamentului, ca eu să mă eschivez. Ba, dimpotrivă, să preiau această problemă, adică să știu clar când intervenim noi. Dacă e vorba de cod portocaliu, atunci intervine, prin lege, ISU, și nu putem să ne băgăm peste ei, dar, dacă găsim o zonă descoperită, atunci vom acționa și noi, pentru că vom ști clar ce și unde se va interveni“, a conchis Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS