0.6 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2019
Acasă Actualitate Secretarul general al ONU cheamă la „cea mai mare reținere” în ce...

Secretarul general al ONU cheamă la „cea mai mare reținere” în ce privește Sahara Occidentală

-

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a chemat sâmbătă „la cea mai mare reţinere” în ce priveşte Sahara Occidentală, teritoriu disputat între Maroc şi Frontul Polisario, şi a atenţionat faţă de o modificare a „statu-quoului”, informează Agerpres, citând AFP.

„Secretarul general urmăreşte îndeaproape situaţia din Saraha Occidentală”, notează un comunicat difuzat de purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, fără a preciza motivele ce au dus la apariţia textului.

În conformitate cu ultima rezoluţie de la finalul lunii aprilie a Consiliului de Securitate „şi pentru a menţine un mediu propice reluării dialogului sub auspiciile trimisului său personal, Horst Kahler, el cheamă la cea mai mare reţinere”, arată comunicatul.

„Nicio acţiune susceptibilă de a modifica statu-quoul nu trebuie să fie întreprinsă”, subliniază de asemenea Antonio Guterres, fără a menţiona la ce se referă.

În ultimele luni, Marocul a acuzat de mai multe ori Frontul Polisario, o mişcare de independenţă, de acţiuni vizând schimbarea situaţiei din teren.

Rabatul a rupt pe 1 mai relaţiile diplomatice cu Iranul, stat acuzat că ar fi ajutat militar, cu „sprijinul” Algerului, Frontul Polisario. Potrivit Marocului, Teheranul a livrat arme, prin intermediul aliatului său Hezbollahul libanez, Frontului Polisario, susţinut de Algeria, ceea ce toţi cei vizaţi au dezminţit.

Întindere deşertică de de 266.000 de km pătraţi, Sahara Occidentală, singurul teritoriu din continentul african al cărui statut post-colonial nu a fost reglementat, este revendicată de Maroc, ţară care controlează cea mai mare parte a sa, şi de Frontul Polisario, care cere un referendum de autodeterminare, aminteşte AFP.

Marocul respinge orice altă soluţie în afara unei autonomii sub suveranitatea sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

Proiect Google: Robotul care sortează gunoaiele

Una dintre firmele Alphabet, cunoscută iniţial ca Google X, care dezvoltă diverse proiecte considerate adesea SF, în zona de robotică, lucrează la...

România primește la Berlin 3 premii pentru educație

Global Leadership Conference a reunit săptămâna aceasta, la Berlin, participanți din 74 de țări care implementează programe moderne de educație antreprenorială și financiară.