17.8 C
Craiova
vineri, 5 iunie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Legislatorii spanioli studiază legalizarea eutanasiei

Legislatorii spanioli studiază legalizarea eutanasiei

Camera Deputaţilor de la Madrid a acceptat joi să examineze un proiect de lege care ar autoriza eutanasia, o premieră în Spania, unde perspectiva legalizării unei astfel de proceduri continuă să întâmpine o puternică opoziţie, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

Este pentru prima dată când un proiect de lege în acest sens depăşeşte primul obstacol din parlament, toate tentativele precedente fiind respinse, a menţionat pentru AFP un purtător de cuvânt al camerei.

Deputaţii spanioli s-au pronunţat cu 173 de voturi pentru – în majoritate din partea formaţiunilor de stânga – şi 135 împotrivă – în cea mai mare parte venite de la aleşii de stânga – în favoarea examinării proiectului eutanasiei, iniţiat de parlamentul regional al Cataloniei. Cei 32 de deputaţi ai partidului liberal Ciudadanos s-au abţinut.

Proiectul de lege propune scutirea de responsabilitate penală a celui care, „la solicitarea expresă şi fără echivoc a unei persoane atinse de o boală gravă ducând inevitabil la deces sau de o patologie incurabilă generând suferinţe fizice sau psihice grave”, provoacă moartea respectivei persoane „în pace şi fără durere”.

În prezent, articolul 143 din Codul penal spaniol interzice inducerea decesului, iar pacienţii care suferă de boli incurabile nu au de ales decât să refuze tratamentul, dacă vor să-şi pună capăt suferinţei.

Un sondaj realizat în martie 2017 de institutul Metroscopia a indicat că 84% dintre spanioli sunt favorabili ideii ca pacienţii în fază terminală să poată fi ajutaţi să moară „fără durere”.

Dezbaterea cu privire la eutanasie s-a intensificat în Spania după succesul filmului Mar adentro, recompensat cu Oscar, inspirat din viaţa şi moartea fostului marinar Ramon Sampedro, paralizat în urma unui accident.

Cel mai probabil, proiectul prezentat joi urmează să sufere modificări importante înainte de a fi supus la vot în plenul Camerei deputaţilor.

Eutanasia este legală în prezent în Olanda, Belgia şi Luxemburg, iar în alte ţări – cum este Elveţia, dar şi în statul american Oregon – se foloseşte formula de sinucidere asistată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Coronavirus Dolj: 238 persoane confirmate pozitiv

Situația epidemiologică a județului Dolj, de astăzi,...

ȘTIRI GdS

Coronavirus Dolj: 238 persoane confirmate pozitiv

Situația epidemiologică a județului Dolj, de astăzi, se prezintă astfel: 4587 de persoane sunt izolate voluntar la domiciliu38 de...

Restricții de circulație pe DN7

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea a anunţat că astăzi sunt impuse mai multe restricţii de circulaţie pe DN 7, pentru efectuarea de...

Doi spanioli s-au răsturnat cu mașina la Cerna Sat

Doi tineri din Spania au ajuns joi, la spital, după ce s-au răsturnat cu mașina în albia pârâului Cărbune, între Cerna Sat,...

Eclipsă de lună prin penumbră. Când va fi vizibilă...

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din acest an se va produse vineri seară și va fi vizibilă și din România....
00:03:48

Twitter a eliminat un videoclip în care Trump își...

Twitter a decis să elimine mesajul video de campanie în care președintele Donald Trump aducea un tribut lui George Floyd, invocând plângeri...

Premieră în învățământul românesc: curs de diplomație digitală pentru...

Complexul Educațional Laude-Reut, una dintre cele mai vechi și mai prestigioase instituții de învățământ privat din țară, a găzduit pe 4 iunie...