19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste două milioane de români își serbează astăzi onomastica

Peste două milioane de români își serbează astăzi onomastica

Peste două milioane de români – aproape 650.000 de femei și peste 1,3 milioane de bărbați – poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, serbându-și onomastica astăzi. Cele mai populare nume sunt Ioan, Ion, Ioana și Ionela, însă există și derivate ale acestora, precum Jan, Ivan, Nela și Onuţa, informează  HotNews.ro.
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 2.033.809 de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Dintre aceștia, 642.246 sunt femei și 1.391.563 sunt bărbați.
Cele mai populare nume sunt Ioan (486.083 de români), Ion (378.999), Ionuț (342.935), Ioana (380.978), Ionela (145.593) și Oana (72.185), însă există și foarte multe derivate ale acestora, începând cu Nelu (21.284 de români), Ivan (peste 5.000) sau Jana (peste 5.000), Ionuța, Nela și chiar Onuţa (135 de femei) sau Ionelia și Jan.
Biserica creștină îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria. În calendarul ortodox are trei zile pomenire: 24 iunie – nașterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezator al Domnului, și 29 august- tăierea capului Sfântului Ioan.
Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergatorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Părinții lui sunt preotul Zaharia și Elisabeta, care erau rude cu părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soția să va naște un fiu la bătrânețe și se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru și a rămas mut până când Elisabeta a născut.
Potrivit învățăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Soția fratelui lui Irod a fost cea care a poruncit să i se taie capul lui Ioan Botezătorul, din ură, la un ospăț de ziua lui Irod.
De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Bucovina, de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porțile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceștia dădeau o petrecere.
În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtați prin sat până la rău, unde erau botezați.
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS