Salvamontiştii din Prahova îi avertizează pe turişti să nu se aventureze pe traseele închise întrucât la peste 1.800 de metri riscul producerii unor avalanşe este mare sau însemnat. În Masivele Bucegi şi Făgăraş, riscul este de trei – însemnat, anunţă Mediafax.

Potrivit Salvamont Prahova, la altitudini de peste 1.800 de metri este risc însemnat de avalanşă, iar în anumite zone, unde din cauza vântului s-au acumulat cantităţi mari de zăpadă, riscul de avalanşă este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5. ”Rugăm turiştii aflaţi la munte să ţină cont de aceste avertizări şi să nu se aventureze pe traseele turistice închise în sezonul de iarnă”, arată Salvamont Prahova.

La rândul său, Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu a anunţat că riscul producerii unor avalanşe în Munţii Făgăraş şi în Masivul Bucegi este de trei – risc însemnat, până duminică la ora 20.00.

”La altitudini de peste 1.800 de metri risc însemnat (3): Datorită temperaturilor permanent negative din ultimele 48 ore, zăpada din partea superioară a stratului este îngheţată, având în componenţă predominant cristale fine. S-au menţinut şi se vor forma noi plăci de vânt, în special pe versanţii cu expoziţie estică şi sud-estică, iar pe văi şi în zonele adăpostite zăpada se va păstra în depozitate însemnate. Pe pantele cele mai înclinate, chiar şi în condiţii de slabe supraîncărcări, zăpada puţin consolidată (de 30-40 cm grosime) din partea superioară a stratului poate aluneca peste straturile mai vechi, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni mici sau medii”, arată Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.