14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Forțelor Terestre, sărbătorită pe 23 aprilie

Ziua Forțelor Terestre, sărbătorită pe 23 aprilie

La 23 aprilie, militarii Armatei României sărbătoresc Ziua Forțelor Terestre, categorie de forțe ale armatei al cărei patron spiritual și ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.

Ceremonie militară cu depunere de coroane și jerbe de flori, organizată de Statul Major al Forțelor Terestre, la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului, cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre; 20 aprilie 2017

Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul Armatei lui Ștefan cel Mare. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ștefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice și liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfățișează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaților și al armatei, șezând pe un tron domnesc și având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care țin în mâini o sabie și o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veșnică, se arată pe site-ul http://www.crestinortodox.ro/.

Armata de uscat reunește armele și specialitățile care au compus-o și care o compun dintotdeauna: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC etc, potrivit ‘Calendarului Tradițiilor Militare’ (2010).

Bazele moderne ale Forțelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluției de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 și a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza. Principalele arme și specialități componente existau încă din perioada 1859-1860.

În prezent, Forțele Terestre reprezintă o componentă importantă a securității României, având capacitatea de a acționa în toată gama operațiunilor militare.

Cu prilejul Zilei Forțelor Terestre, se organizează manifestări dedicate acestei sărbători în toate garnizoanele din țară și în teatrul de operații din Afganistan, acestea cuprinzând expoziții, vizionări de filme documentare, exerciții de mânuire a armamentului, prezentări de tehnică militară, armament și echipamente, ceremonii militare de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare și spectacole artistice susținute de către formațiile cercurilor militare, se arată pe site-ul www.forter.ro/ministerul-apararii-nationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS