11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE dă undă verde construcţiei a două noi reactoare la centrala nucleară din Paks, Ungaria

CE dă undă verde construcţiei a două noi reactoare la centrala nucleară din Paks, Ungaria

Comisia Europeană a aprobat luni investiţiile din Ungaria, cu sprijinul Rusiei, pentru construcţia a încă două reactoare nucleare la Paks, în apropiere de Budapesta, apreciind că „distorsiunile concurenţei” sunt „limitate”, scrie AFP, citată de HotNews.ro.

Această investiţie de 12,5 miliarde de euro, finanţată în proporţie de 80% de un credit rusesc, este considerată „un ajutor de stat” dar guvernul ungar „şi-a asumat angajamente substanţiale” pentru a „limita potenţialele distorsiuni ale concurenţei”, explică executivul european, într-un comunicat. Comisia Europeană a lansat la finele lui 2015 o anchetă aprofundată pentru a vedea dacă acest proiect, atribuit fără licitaţie şi contestat de opoziţie, este viabil din punct de vedere economic şi în conformitate cu regulile europene în materie de concurenţă.

Kremlinul a calificat recent această anchetă drept „tracasări inutile”. La începutul lui februarie, preşedintele rus Vladimir Putin, în vizită al Budapesta, s-a declarat pregătit să finanţeze în proporţie de „100%” construcţia celor două reactoare.
Lucrările ar urmă să înceapă în 2018 şi primul reactor să între în funcţiune în 2023. Cele două reactoare sunt destinate înlocuirii celor patru reactoare în funcţiune în prezent la Paks. Acestea au fost construite în anii 1980 şi asigura jumătate din producţia de electricitate a Ungariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS