Preşedintele american Barack Obama a emis un ordin executiv vizând şase ruşi şi cinci entităţi ruse, ca ripostă faţă de atacurile informatice susţinute de Moscova. Printre entităţile vizate se numără două agenţii de informaţii, serviciul secret al armatei GRU şi serviciul de spionaj FSB , şi trei companii care au sprijinit material acţiunile GRU.
Pentru prima dată numele oficialilor ruşi implicaţi în atacurile informatice sunt publicate pe lista cu sancţiuni care, practic îngheaţă bunurile din SUA ale celor vizaţi. Washingtonul nu a impus sancţiuni economice noi vizând Rusia în sine sau conducerea sa politică.
Potrivit Casei Albe, există un consens al serviciilor de informaţii americane cu privire la faptul că implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale prin intermerdiul unor atacuri informatice este „inacceptabilă şi nu va fi tolerată”.
35 de diplomaţi ruşi, expulzaţi
Printr-un alt ordin, emis tot joi, sunt expulzaţi 35 de diplomaţi ruşi care au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Statelor Unite.
„Am ordonat o serie de acţiuni în replică la hărţuirea agresivă a oficialilor americani de către Guvernul rus şi la operaţiunile informatice vizând procesul electoral american”, se arată în comunicatul preşedintelui Obama.
De asemenea, niciun oficial rus nu va mai avea acces în bazele din Maryland şi New York începând de vineri. Bazele ar fi fost folosite de personalul rus în activitatea strângerii de informaţii.
Departamentul de Stat a explicat că a luat această măsură în replică, pe de o parte, la interferenţa Moscovei în procesul electoral din SUA, iar pe de alta în urma hărţuirii diplomaţilor americani din Federaţie în ultimii patru ani şi în special în ultimele 12 luni.
“Această hărţuire a implicat opriri arbitrare de către poliţie, asalt fizic şi transmiterea la televiziunea de stat a datelor personale ale angajaţilor noştri, ceea ce i-a pus în pericol”, se arată în comunicat.
“În plus, Guvernul rus a împiedicat operaţiunile noastre diplomatice, printre altele prin acţiuni precum: închiderea a 28 de colţuri americane care găzduiau programe culturale şi predarea limbii engleze; blocarea eforturilor noastre de a începe construcţia unui sediu nou, mai sigur, pentru Consultatul nostru General de la Sankt Petersburg şi respingerea cererilor de a îmbunătăţi perimetrul de securitate la centrul actual, depăşit de la Sankt Petersburg”, se arată în comunicat.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au atins cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, în urma sancţiunilor impuse Moscovei din cauza acţiunilor sale în Ucraina şi a consolidării prezenţei NATO şi ruse de o parte şi de alta a frontierei de vest a Rusiei.
Diplomaţi americani la Moscova au raportat în iulie că au fost opriţi în trafic de poliţia din capitala rusă de aproximativ 60 de ori într-o lună, un număr neobişnuit de asemenea intervenţii într-un oraş în care diplomaţii nu sunt traşi la răspundere pentru infracţiuni rutiere minore.
Rusia răspunde şi acuză SUA de agresivitate
Noile sancţiuni vizând Rusia reprezintă o nouă manifestare a politicii externe imprevizibile şi agresive a administraţiei Obama, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează News.ro.
Potrivit lui Peskov, “răspunsul în oglindă” va face Washingtonul “să se simtă inconfortabil”, dar vor fi “adecvate”.
„Din punctul nostru de vedere, astfel de acţiuni ale actualei administraţii reprezintă o manifestare a unei politici externe imprevizibile şi chiar agresive”, a spus Peskov, precizând că liderul de la Kremlin studiază în prezent detaliile măsurilor.
“Regretăm faptul că această decizie a fost luată de administraţia americană şi de preşedintele Obama personal”, a adăugat el.
“După cum am spus şi înainte, considerăm această decizie şi aceste sancţiuni nejustificate şi ilegale în baza legislaţiei internaţionale”, a subliniat oficialul, exprimând-şi speranţa că relaţiile se vor îmbunătăţi după învestirea în funcţie a lui Donald Trump.