17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele mai bune surse alternative de proteine recomandate de nutriţionişti. Cu ce trebuie înlocuită carnea în timpul postului

Cele mai bune surse alternative de proteine recomandate de nutriţionişti. Cu ce trebuie înlocuită carnea în timpul postului

E perioada postului, iar cei care s-au hotărât să-i respecte cerinţele nu trebuie să uite că eliminarea sursei de proteină animală din alimentaţie poate aduce şi multe neplăceri. Astfel, lipsa proteinei poate duce la dezechilibre serioase în organism. Tocmai de aceea, specialiştii arată că în perioada postului e necesar nu doar să eliminăm sursa de proteină animală, ci să o şi înlocuim cu una de proteină vegetală. Astfel, dacă am decis să nu mai mâncăm carne, lapte sau ouă şi produsele derivate din acestea, atunci trebuie să ştim că exisă alte surse care ne pot asigura necesarul de proteine, astfel încât să nu riscăm să ajungem la dezechilibre alimentare.

”Seminţele, sâmburii de orice fel, polenul crud, toate sunt surse excelente de proteine. Nu mai vorbim de ciuperci, care conţin foarte multă proteină”, spune nutriţionista Lena Coteţ. De asemenea, ea mai arată că pulberea de lucernă, de grâu sau ovăz sunt, de asemenea, recomndate în alimentaţia din această perioadă şi nu numai.

”Lucerna pulbere conţine foarte multă proteină, spirulina, chlorella, la fel”, mai spune ea. De asemenea, medicii spun că lipsa de aport a principalelor alimente de bază şi consumul în exces al alimentelor recomandate – de exemplu se exagerează cu anumite cereale sau produse de panificaţie – determină un alt dezechilbru, atât mineral cât şi viatiminic şi toate acestea pot duce la o creştere în greutate, contrar aşteptărilor tuturor şi anume aceea de scădere a greutăţii.

Pe de altă parte, consumul de tărâţe, nuci, seminţe, legume crude, salate, ciuperci, peşte poate suplini aceste lipsuri din organism, pentru că din momentul în care nu mai este un aport proteic sau lipidic de origine animală, organismul îşi ia din substratul său energetic şi consumă de acolo aceste substanţe, după cum mai arată medicii.

De exemplu, 100 de grame de soia asigură jumtate din necesarul de proteine zilnic. În special în perioada de post, magazinele asigură o gamă foarte largă de produse din soia: lapte, tofu, iaurt etc. Foarte important este însă ca aceste produse să nu fie din culturi modificate genetic, informaţie pe care ar trebui să o găsim pe etichetă. De asemenea, lintea sau fasolea pot contribui substanţial la aportul zilnic de proteină. Lintea conţine foarte puţine grăsimi, în schimb are foarte multă fibră, iar fasolea are calciu.

Mazărea are şi ea un bogat conţinut de proteină, în plus, conţine vitamina C, complexul de vitamine B, fier, fosfor sau zinc. Migdalele sunt bogate, pe lângă proteine, în vitamina E, care este un antioxidant puternic, dar şi vitamian B17, care distruge celulele canceroase. În plus, mai conţine minerale şi oligoelemente. Semineţele de dovleac merită amintite ca o bună sursă de proteine, foarte bogate în minerale şi oligoelemente, de asemenea, seminţele de cânepă sau in.

Avocado este un fruct considerat ca o bună sursă de grăsimi monosaturate, cu rol în protejarea împotriva riscului de boli cardiovasculare şi cancer.

Sursa: adevarul.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS