Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, în dosarul în care este cercetat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Victor Ponta, acesta fiind suspectat de folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 de euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urma să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil“, se arată în ordonanţa procurorilor.

Omul de afaceri ar fi Sebastian Ghiţă

Potrivit surselor judiciare, omul de afaceri ar fi Sebastian Ghiţă, care a şi câştigat un loc de parlamentar într-un colegiu din Prahova. Ghiţă a recunoscut, ieri-dimineaţă, în timp ce se afla la un termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că a fost chemat, la rândul său, la DNA Ploieşti.
În ceea ce priveşte personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, este vorba despre fostul premier britanic, Tony Blair, care s-a întâlnit cu Victor Ponta în anul 2012.
„Din ce am înţeles eu, este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul UK la Bucureşti, Tony Blair, Mihai Răzvan Ungureanu şi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Tony Blair. Cred că cei de la DNA Ploieşti investighează problema Tony Blair. Nu ştiu exact toate acuzaţiile. Nu am vreo aşteptare, dar după cum i-am văzut pe dânşii la unitatea de elită că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe de întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta şi Obama şi Blair. Sunt prolifici cei de la Ploieşti. Nu cred că este vorba de nici o corupţie. Cred că sunt foarte restrictivi astăzi în ceea ce priveşte modul în care vedem activităţile noastre. Dacă orice lucru din viaţă îl interpretăm precum corupţie, atunci vom avea dosare. Mâine, poimâine, şi o vânzare de casă, de maşină, cu un mic denunţ aranjat, poate deveni o corupţie care ucide“, a declarat Sebastian Ghiţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

220.000 de euro necesare obţinerii de capital electoral

Procurorii arată că pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, „s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi“. În acest scop, arată procurorii în ordonanţă, Victor Ponta împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse.
„În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în convenienţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte. Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 de euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova“.

Ponta va contesta astăzi decizia procurorilor privind controlul judiciar

Fostul premier Victor Ponta anunță că va contesta astăzi, la ÎCCJ, decizia procurorilor DNA privind punerea sub control judiciar.
„Decizia procurorilor a fost următoarea: să nu fac declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați. Această măsură o voi contesta mâine în fața judecătorilor de la ÎCCJ! După decizia ÎCCJ voi putea să îmi expun punctul de vedere și să îmi demonstrez nevinovăția!“, a scris Ponta ieri pe Facebook.