13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateItalia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai afectate de seismul de miercuri

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai afectate de seismul de miercuri

Premierul italian Matteo Renzi a convocat joi seară o şedinţă de urgenţă a Guvernului. Cabinetul său a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.

În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată şi a anunţat o nouă iniţiativă, “Case italiene”, menită să împiedice construcţiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme.

Măsurile vin după ce presa italiană a criticat standardele de construcţie din zonele de mare risc, în condiţiile în care o parte dintre clădirile care s-au prăbuşit miercuri fuseseră renovate recent. Oraşele istorice nu trebuie să respecte reglementările în construcţii, aşa că, de multe ori, acestea nu sunt aplicate nici în cazul clădirilor noi din aceste localităţi.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei.

Cel puţin 250 de oameni, dintre care trei britanici, un spaniol, cinci români şi alţi străini ar fi murit în cutremur. Cel puţin 365 de persoane au fost rănite şi evacuate la spitale, potrivit unei estimări furnizate de Protecţia Civilă italiană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS