Comisia Europeană a aprobat astăzi, 20 iulie 2016, modificarea Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) 2007-2013 prin transferul a aproximativ 265 de milioane de euro, în interiorul programului, pentru proiecte performante din cadrul axelor prioritare „Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient” și „Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate”.

„Prin această decizie, România beneficiază de o şansă în plus pentru finanţarea domeniilor de succes din Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”. Cele două axe prioritare, ce vor primi finanţare în plus, au funcţionat bine şi au depăşit plafonul de investiţii prevăzut iniţial. Cu ajutorul acestui transfer de fonduri, aprobat de Comisia Europeană, proiecte de succes vor beneficia de sprijin financiar european, ceea ce va ridica povara de pe bugetul naţional. Comisia Europeană şi autorităţile române vor continua să depună împreună toate eforturile pentru ca banii din perioada de programare 2007-2013 să fie folosiţi la maximum în România”, a spus Comisarul European pentru Politică Regională Corina Crețu.

Decizia Comisiei Europene suplimentează alocarea atât pentru Axa prioritară 1 „Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient”, cu peste 155 de milioane de euro, cât şi pentru Axa Prioritară 2 „Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate”, cu aproape 110 milioane de euro. Cei aproximativ 265 de milioane de euro, realocați în interiorul POS CCE, provin din domenii în care România a întâmpinat dificultăţi de implementare.

Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013 a fost adoptat la 12 iulie 2007. Obiectivul general al POS CCE este de a creşte productivitatea întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională, în cadrul acestui program operaţional sectorial este de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.