11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensiile anticipate se calculează diferit începând de ieri

Pensiile anticipate se calculează diferit începând de ieri

Legea care schimbă metoda de calcul al pensiei anticipate a intrat în vigoare ieri (Foto: arhiva GdS)
Legea care schimbă metoda de calcul al pensiei anticipate a intrat în vigoare ieri (Foto: arhiva GdS)

Legea care schimbă metoda de calcul al pensiei anticipate, promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată joi în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare ieri. Legea modifică metoda de calculare a pensiei anticipate parţiale, prin stabilirea ei în raport cu anii de cotizare peste limita minimă, şi nu printr-o reducere fixă de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, calculată din pensia cuvenită, scrie News.ro. De asemenea, legea prevede şi posibilitatea ca notarii să se asigure la sistemul public de pensii.
În noua formulă, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferenţiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scăzând cu 0,5%, în plaje de un an, până la un minim de 0,15% pentru cel mult opt ani de cotizare peste stagiul minim.
Legea prevedea, până acum, că valoarea pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă.
A fost astfel modificat sistemul de calcul al pensiei anticipate parţiale, respectiv, al pensiei cu penalizarea cuantumului.
Altă modificare importantă adusă sistemului public de pensii se referă la fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, această fracţiune de an de stagiu poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare.
Legea schimbă şi categoria persoanelor care se pot asigura la sistemul public de pensii, în baza unui contract. Până în prezent, în sistemul public de pensii se puteau asigura avocaţii şi personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute. Au fost introduşi şi notarii în prevederile legii, care în acest moment sunt asiguraţi prin Casa de Pensii a Notarilor Publici.
În prevederile legii au rămas şi modificările cu privire la reducerea vârstei de pensionare a persoanelor care au muncit în zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureș, vizate de iniţiatori la depunerea legii.
Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea pentru pensionarea anticipată parţială.
Legea a fost adoptată de parlament în luna iunie, fiind iniţiată de patru parlamentari PSD. În forma iniţială, proiectul se referea doar la reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea de la Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, şi a fost respinsă de Senat, însă în comisiile din Camera Deputaţilor a suferit mai multe modificări, fiind depăşit cadrul iniţial.
Alina Neagu – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS