22.8 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Actualitate Putin a decis: FSB, fostul KGB, poate deschide focul asupra civililor ...

Putin a decis: FSB, fostul KGB, poate deschide focul asupra civililor

-

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o variantă modificată a legii privind atribuțiile și drepturile FSB, care extinde prerogativele angajaților Serviciului Federal de Securitate, permițându-le să deschidă focul asupra persoanelor civile în cazuri extreme, o lege denunțată de apărătorii drepturilor omului, relatează joi agenția de presă Unian, citată de Agerpres.  Documentul a fost publicat miercuri pe portalul de informații juridice al guvernului rus, conform publicației ruse Vedomosti.ru. Înainte de utilizarea forței, angajații FSB sunt obligați să-și decline identitatea și intențiile pentru a le da cetățenilor posibilitatea să se conformeze dispozițiilor. Însă, potrivit documentului promulgat, angajații serviciilor speciale pot să nu recurgă la acest avertisment dacă o întârziere în acțiune ar constitui un pericol direct pentru viața cetățenilor sau a angajaților FSB.

Astfel, personalul FSB obține permisiunea de a deschide focul asupra mulțimilor, inclusiv asupra copiilor și femeilor, în cazul în care constată existența unei amenințări teroriste, intervine pentru o eliberare de ostatici sau ripostează împotriva unui atac armat asupra unor obiective importante și potențial sensibile, precum clădiri, imobile sau facilități aparținând puterii de stat.

În plus, prevederile acestei legi permit angajaților FSB să pătrundă în locuințe pentru a „asigura securitatea publică în timpul unor tulburări în masă și în situații de urgență”, iar angajații serviciilor speciale vor fi absolviți de orice responsabilitate în astfel de cazuri. Mai mult, în virtutea acestei legi, FSB poate lua amprentele persoanelor „suspecte” la trecerea frontierei.”Subliniez că măsura se aplică numai în aceste trei cazuri — rezistență armată, atac armat sau de grup care amenință viața și sănătatea cetățenilor și a angajaților FSB sau un act de terorism — și nu va afecta alte evenimente publice și întruniri, în cazul în care nu există astfel de amenințări. Cele mai multe dintre modificări sunt similare prevederilor care există în Legea poliției”, a declarat pentru bisăptămânalul de opoziție Novaia Gazeta generalul în rezervă Ernest Valeev, vicepreședintele Comitetului pentru securitate din Duma de Stat.

Sursa: Realitatea.net
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
A absolvit Facultatea de Istorie Filosofie şi Geografie din Universitatea din Craiova, specializarea Istorie/Spaniolă şi lucrează în presa scrisă din 2008.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.