11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaport SUA: Eforturi insuficiente pentru combaterea traficului de persoane

Raport SUA: Eforturi insuficiente pentru combaterea traficului de persoane

(FOTO: turnucustiri.ro)
(FOTO: turnucustiri.ro)

România rămâne o sursă semnificativă şi o destinaţie pentru traficul de persoane, acţiunile instituţiilor române pentru contracararea acestui fenomen fiind insuficiente, potrivit unui raport al Departamentului de Stat american prezentat ieri.
„România este o sursă, o zonă de tranzit şi o destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii care sunt victime ale traficului în vederea muncii forţate, precum şi pentru femei şi copii, victime ale traficului pentru exploatarea sexuală“, se arată în raportul Departamentului de Stat pe tema traficului de persoane.
România este încadrată în „categoria a II-a“ în raport, a ţărilor care nu depun suficiente eforturi pentru contracararea traficului de persoane.
„Românii reprezintă o sursă semnificativă de victime ale exploatării sexuale şi prin muncă pentru Europa Occidentală (în principal pentru Marea Britanie, Italia, Spania şi Franţa), dar şi pentru centrul şi sudul Europei (în special pentru Cehia, Ungaria şi Grecia). Bărbaţi, femei şi copii din România sunt supuşi muncilor forţate în agricultură, în construcţii, în servicii casnice şi manufacturiere, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt, atât în România, cât şi în alte ţări“, subliniază raportul.
România este o destinaţie pentru un număr limitat de victime străine, în principal din Republica Moldova, Polonia, Bangladesh şi Serbia.
„Instituţiile din România nu s-au conformat în totalitate standardelor minime pentru eliminarea traficului de persoane, însă depun eforturi semnificative în acest sens. Instituţiile au demonstrat eforturi puternice la nivelul acţiunilor autorităţilor, dar au fost date sentinţe slabe sau cu suspendare, care nu au oprit traficanţii de persoane şi nu au oferit protecţie suficientă victimelor“, notează Departamentul de Stat.
Raportul recomandă alocarea de fonduri publice ONG-urilor care oferă servicii victimelor traficului de persoane şi îmbunătăţirea accesului victimelor la asistenţă medicală şi la consiliere psihologică.
Potrivit documentului, autorităţile române au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane în anul 2014, faţă de 714, în 2013. Procurorii au pus sub acuzare 534 de persoane în 2014, un nivel aproape similar cu cel din 2013, când au fost inculpate 552 de persoane. Instanţele judiciare au condamnat 269 de traficanţi de persoane în 2014, faţă de 252 în 2013.

Zeci de milioane de oameni, victime ale traficului de persoane în întreaga lume

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume au fost victime ale traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă sau în scop sexual.
Departamentul de Stat american a publicat ieri raportul anual privind traficul de persoane, analizând gradul în care 188 de ţări s-au confruntat cu această problemă pe parcursul anului 2014. Potrivit organizaţiei Human Rights First, există 21 de milioane de victime ale sclaviei, la nivel global, aducând traficanţilor profituri anuale de 150 de miliarde de dolari.
Potrivit indicilor utilizaţi în raport, există trei categorii în care fiecare ţară poate fi inclusă, în funcţie de eforturile guvernelor de a combate traficul de persoane. Din prima categorie fac parte 31 de ţări, care au cel mai mare control asupra traficului de persoane, înregistrând cele mai bune rezultate în micşorarea numărului de victime. Printre acestea se află Australia, Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Canada, Coreea de Sud, Armenia, Marea Britanie, Taiwan, Nicaragua şi Chile.
În cea de-a doua categorie au fost încadrate 89 de ţări, printre acestea fiind şi România. În plus, alte 44 de ţări sunt pe lista de avertisment, urmând să fie incluse în cea de-a treia categorie dacă nu-şi vor intensifica eforturile de combatere a cazurilor traficului de persoane. A fost cazul unor state precum Thailanda, Malaysia, Venezuela şi Gambia, care s-au alăturat celor 20 de ţări incluse în cea de-a treia categorie, potrivit raportului întocmit de Departamentul de Stat american.
Potrivit organizaţiei Global Slavery Index, ar exista 35,8 milioane de persoane care sunt supuse unor forme de sclavie modernă, 14 milioane dintre aceştia – aproximativ o treime din numărul total al victimelor – sunt supuse sclaviei în India, fiind obligate să muncească sau fiind traficate.
Cu toate că milioane de oameni sunt victime ale sclaviei, cifrele cu privire la condamnările acestor cazuri de către domeniul justiţiei sunt foarte mici. Potrivit raportului, în 2014, 44.758 de victime au fost identificate, dar au fost efectuate doar 9.460 de procese şi 5.776 de condamnări.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS