9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul american al Finanţelor: Mişu Negrițoiu a încălcat embargoul american, falsificând documente bancare

Ministerul american al Finanţelor: Mişu Negrițoiu a încălcat embargoul american, falsificând documente bancare

Mişu Negriţoiu este actualul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (Foto: b365.ro)
Mişu Negriţoiu este actualul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (Foto: b365.ro)

Mișu Negrițoiu, fost director ING România şi actual şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară, ar fi încuviințat o tranzacție ilegală, care încălca la momentul la care a fost efectuată embargoul economic impus Iranului de către Statele Unite ale Americii, informează Curierul Naţional citând Realitatea TV. Potrivit sursei citate, ING ar fi jucat un rol esențial ca bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziționat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air. Motorul era produs în SUA, astfel că achiziționarea lui de către o entitate din Iran încălca flagrant embargoul. Potrivit unor surse citate de Relitatea TV, actualul șef al ASF se află pe lista neagră a Departamentului de Stat american și ar putea primi interdicție de a intra în SUA pentru o perioadă de timp ca urmare a acestui delict.

Se pare că aceasta nu ar fi singura abatere a ING. Banca ar fi făcut tranzacții și cu alte piețe supuse embargoului – Cuba, Myanmar, Coreea de Nord, Sudan, Siria – și ar fi falsificat documentele bancare pentru a ascunde originea americană a motorului și destinația lui, respectiv piața iraniană. Tranzacția via ING România din 2003-2004, girată de Mișu Negrițoiu, a încălcat codul penal american, afirmă OFAC, un fel de FBI al Ministerului american de Finanțe care se asigură că embargoul impus de SUA pe diverse piețe este respectat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS