Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu în cazul a 29 foști sau actuali aleși locali. Este vorba despre 12 primari, patru viceprimari, un fost viceprimar/primar, cinci consilieri locali, cinci foști consilieri locali și doi foști consilieri județeni, se arată într-un comunicat transmis de instituţie.
Potrivit inspectorilor de integritate, Dorel Iovancea, primar al comunei Grojdibodu din judeţul Olt şi fost viceprimar al aceleiaşi localităţi în perioada 31 martie 2010 – 13 iunie 2012, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 16 august 2012, întrucât deține, simultan cu funcția de primar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul unei întreprinderi individuale. De asemenea, Iovancea s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 13 iunie – 23 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al unei societăţi comerciale. Totodată, potrivit ANI, Dorel Iovancea s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 31 martie 2010 – 13 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator al aceleiaşi firme.
Tot din judeţul Olt, Vasile Golgojan, viceprimar al comunei Izbiceni, a fost găsit de ANI în stare de incompatibilitate începând cu data de 8 octombrie 2010. Potrivit inspectorilor de integritate, de la acea dată Golgojan deține, simultan cu funcția de viceprimar, și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv, titular al unei întreprinderi individuale.
De asemenea, inspectorii de integritate au comunicat că Ion Ţicu, primar al comunei Pătulele din judeţul Mehedinţi s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 august 2008 – 6 martie 2009, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al unei societăţi comerciale.
Primar din Vâlcea, conflict de interese şi abuz în serviciu
Primarul comunei Diculeşti din judeţul Vâlcea, Sabin Cupăreanu, se află în conflict de interese administrativ şi penal şi abuz în serviciu, informează ANI. Inspectorii de integritate susţin că în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Cupăreanu a produs un folos material pentru fiica sa, prin emiterea dispoziției privind constituirea comisiei de examen pentru ocuparea funcției de administrator public și a dispoziției privind angajarea cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată a fiicei sale în funcția de administrator public, începând cu data de 2 noiembrie 2009. Totodată, el a semnat, în calitate de primar și reprezentant legal al Primăriei Diculești, contractul individual de muncă al fiicei sale în funcția de administrator public. În plus, a întocmit expunerea de motive și a iniţiat proiectul de hotărâre prin care a propus Consiliului Local modificarea statului de funcții din cadrul Primăriei Comunei Diculești și al consilierilor locali, precum și a organigramei, în sensul introducerii noii funcții de administrator public, deja ocupată. Urmare a acestui proiect, a fost adoptată ulterior de către Consiliul Local al comunei Diculești hotărârea privind aprobarea modificării statului de funcții al aparatului propriu din cadrul Primăriei Comunei Diculești și al consilierilor locali, precum și anexele.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești, Județul Vâlcea, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu.
Conflict de interese în cazul a trei foşti şi actuali aleşi locali din comuna Malovăţ
Raportul publicat de ANI arată că trei dintre foştii şi actualii aleşi ai comunei mehedinţene Malovăţ se află în conflict de interese administrativ.
Alexandru Negrescu, fost consilier în cadrul Consiliului Local Malovăț, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2008 – 2012), a participat la deliberări și a votat în favoarea aprobării Hotărârii Consiliului Local Malovăț privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune-izlaz comunal al Comunei Malovăț, în condițiile în care soția sa a încheiat cu Primăria comunei Malovăț un contract de concesiune privind concesionarea a doua parcele de teren în suprafață totală de 13,54 ha, contract în urma căruia soția sa a beneficiat de subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în valoare totală de 62.161,70 Lei.
Constantin Mănescu, fost consilier în cadrul Consiliului Local al Comunei Malovăț, în mandatul 2008 – 2012, a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Local Malovăț din data de 26 martie 2010 privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune/izlaz comunal al comunei Malovăț pentru anul 2010, în temeiul căreia s-a derulat un contract de arendare încheiat între Primăria Malovăț și soția persoanei evaluate. Anterior adoptării acestei hotărâri, la data de 8 ianuarie 2010, Primăria comunei Malovăț a încheiat cu soția persoanei evaluate un contract de arendare pentru terenul în suprafață de 22,48 ha pășune-islaz, situat în extravilanul comunei Malovăț, pe o perioadă de 5 ani. Astfel, în perioada 2010 – 2012, soția persoanei evaluate a încasat de la APIA Mehedinți, subvenții în valoare totală de 99.597 lei pentru suprafața ce i-a fost arendată conform contractului de arendare.
De asemenea, ANI a stabilit că Ion Vlăduţ, fost consilier în cadrul Consiliului Local Malovăț, se află în conflict de interese întrucât a participat la deliberarea și aprobarea hotărârii Consiliului Local Malovăț nr. 06/2010 privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune-izlaz comunal al Comunei Malovăț, în condițiile în care soția sa încheiase cu Primăria Comunei Malovăț, anterior aprobării Hotărârii Consiliului Local Malovăț nr. 06/2010, contractul de concesiune nr. 19(1)/2010 privind concesionarea unei parcele de teren în suprafață totală de 19,76 ha. Astfel, în baza acestui contract, aceasta a beneficiat de subvenții de la APIA, în valoare totală de 27.693,44 Lei.