13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHidroelectrica: Barajul Hidrocentralei Porţile de Fier nu pune în pericol siguranţa populaţiei

Hidroelectrica: Barajul Hidrocentralei Porţile de Fier nu pune în pericol siguranţa populaţiei

Barajul Hidrocentralei Porţile de Fier I nu pune sub nici o formă în pericol siguranţa în funcţionare a grupurilor energetice şi nici siguranţa populaţiei, a comunicat Hidroelectrica, după ce un reprezentant al sindicatului Porţile de Fier a afirmat că barajul are fisuri care periclitează unitatea, informează Mediafax.ro. „În conformitate cu prevederile Legii privind siguranţa barajelor, Hidroelectrica ţine în permanentă sub control starea construcţiilor hidroenergetice aflate în administrarea sa. Amenajarea Porţile de Fier I este urmărită în permanenţă de către personal specializat în urmărirea comportării construcţiilor prin intermediul a 2.910 de aparate de măsură şi control montate pe baraj”, se arată într-un comunicat al companiei de stat.

Preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că din cauza unor lucrări care nu s-au făcut de-a lungul timpului la Barajul Porţile de Fier I au apărut fisuri şi rupturi la stavilele barajului deversor, iar izolaţia electrică, pusă în funcţiune în anii ’70, poate duce la un scurtcircuit urmat de incendiu. Popescu a arătat că şi barajul de la Sucursala Porţile de Fier II funcţionează „cu tot felul de improvizaţii”, existând şi acolo infiltraţii care duc la înregistrarea de pierderi pentru companie.

Hidroelectrica a anunţat însă că Popescu nu mai este salariat al Hidroelectrica, fiind concediat disciplinar, iar sindicatul Porţile de Fier, constituit la nivelul sucursalei Hidroserv Porţile de Fier, şi-a pierdut reprezentativitatea la nivelul Hidroserv. „Fisurile şi infiltraţiile existente, care de altfel sunt uzuale la astfel de construcţii, nu pun în pericol funcţionarea în condiţii de siguranţă a barajului şi a echipamentelor hidro-electro-mecanice, fapt atestat prin expertize, autorizaţii (…)”, se precizează în comunicat.

Hidroelectrica menţionează că, având în vedere importantă strategică pentru companie şi pentru sistemul energetic naţional a hidrocentralei Porţile de Fier, a alocat în ultimii 15 ani fonduri de 1, 7 miliarde lei (peste 400 milioane euro) pentru lucrări de retehnologizare şi mentenanţă, echipamente şi construcţii hidrotehnice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS